Τα τζάκια καπνίζουν επικίνδυνα πριν ακόμα έρθει ο χειμώνας

Ο Νοέμβριος έχει φτάσει μόνο μέχρι τα μισά του και οι θερμοκρασίες βρίσκονται στα απολύτως ανεκτά επίπεδα των 18 – 20 βαθμών, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τους Αθηναίους να ανάψουν τα τζάκια τους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

 

Τις τελευταίες ημέρες η οσμή του καμένου ξύλου έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα κυρίως σε περιοχές των βορείων και ανατολικών προαστίων ενώ οι δείκτες των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά.

 

Προς το παρόν, οι τιμές των μικροσωματιδίων PM10, τα οποία είναι αυτά που δείχνουν τη ρύπανση από την καύση του ξύλου, δεν έχουν πλησιάσει τα θηριώδη επίπεδα των προηγούμενων δύο ετών.

 

Ωστόσο, καταγράφεται επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, κυρίως τις βραδινές ώρες όταν πολλοί επιλέγουν να ανάψουν τα τζάκια, πιθανόν για… ατμόσφαιρα. Αυτό είναι που εξηγεί και την αποπνικτική αίσθηση που επικράτησε ιδίως κατά τις βραδινές ώρες τις προηγούμενες ημέρες, προκαλώντας ανησυχία για το τι θα συμβεί όταν μπει για τα καλά ο χειμώνας.

 

Μετρήσεις

Η επιβάρυνση από τα τζάκια είναι υπαρκτή και αρχίζει σιγά σιγά να καταγράφεται και στις μετρήσεις. Ενδεικτικά, ο σταθμός μέτρησης της Διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου του υπουργείου Περιβάλλοντος στην οδό Αριστοτέλους κατέγραψε την Παρασκευή 59 μικρογραμμάρια PM10 ανά κυβικό μέτρο, με οριακή τιμή τα 50 μικρογραμμάρια, ενώ χθες, στον ίδιο σταθμό, η μέση εικοσιτετράωρη τιμή έφτασε τα 44 μικρογραμμάρια.

 

Την Πέμπτη καταγράφηκαν στο Μαρούσι 22 μικρογραμμάρια και την Κυριακή στην Αγία Παρασκευή 19 μικρογραμμάρια. Σε σύγκριση πάντως με τις τιμές των PM10 στις 16 Δεκεμβρίου 2012 που έπνιξαν την Αθήνα -189 μικρογραμμάρια στη Λυκόβρυση, 174 μικρογραμμάρια στο Μαρούσι και 150 μικρογραμμάρια στο Χαλάνδρι- οι τιμές αυτές είναι ακόμη πολύ χαμηλές.

 

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Ιωάννης Ζιώμας «τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποτυπώνουν τον μέσο όρο ολόκληρης της ημέρας. Τα βράδια, όταν αρκετοί ανάβουν τα τζάκια υπάρχει μια αύξηση των σωματιδίων. Αυτή δεν είναι αρκετή ακόμη ώστε να μιλήσουμε για ρύπανση. Η ρύπανση μπορεί να προκληθεί σε μια νύχτα με θερμοκρασία κάτω από τους 10 βαθμούς και σε συνθήκες ξαστεριάς και άπνοιας. Τότε θα παρατηρήσουμε και το νέφος πάνω από την πόλη».

 

Βλαβερές ουσίες

Ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ματθαίος Σανταμούρης εξηγεί στο «Εθνος» ότι εκτός από τα μικροσωματίδια PM10 η καύση του ξύλου παράγει και άλλες βλαβερές ουσίες όπως το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα και το μονοξείδιο του αζώτου. Επισημαίνει, επίσης, ότι σποραδικές καταγραφές μικροσωματιδίων δεν είναι πραγματικά επικίνδυνες και η κινητοποίηση της πολιτείας θα χρειαστεί μόνο στην περίπτωση που το φαινόμενο συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο είναι οι συνθήκες που διαμορφώνονται μέσα στο εσωτερικό των σπιτιών στα οποία το τζάκι μένει αναμμένο για πολλές ώρες. «Μέσα στα σπίτια δημιουργούνται τεράστιες συγκεντρώσεις σωματιδίων. Αν υποθέσουμε ότι στους εξωτερικούς χώρους οι μετρήσεις μπορούν να δείξουν 150 μικρογραμμάρια, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι, αν η καύση γίνει με λάθος τρόπο, στο εσωτερικό ενός σπιτιού θα φτάσουν τα 400 μικρογραμμάρια, ίσως και παραπάνω. Είναι ένα αποπνικτικό περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα υγείας αν συνυπολογίσει κάποιος ότι σε ένα σπίτι ζουν παιδιά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

 

Πηγή: Έθνος