Σε αίθουσα για 150 άτομα στοιβάζονται 400 φοιτητές

Σε αίθουσα για 150 άτομα στοιβάζονται 400 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Καθισμένοι στο πάτωμα με τις σημειώσεις στα γόνατα ή όρθιοι στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον κάνουν μάθημα οι φοιτητές του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Η μεγαλύτερη αίθουσα που διαθέτει το τμήμα, η οποία βρίσκεται στον τρίτο όροφο του Χημείου, γεμίζει ασφυκτικά και οι φοιτητές (κυρίως κορίτσια) πηγαίνουν μία ώρα νωρίτερα από την έναρξη των μαθημάτων μήπως και καταφέρουν να πιάσουν θέση σε τραπέζι ώστε να μπορούν να γράφουν.

 

Οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν για… τραπέζι την πλάτη των συμφοιτητών τους ή το βρώμικο δάπεδο. Και είναι φυσικό. Σε μία αίθουσα για 150 άτομα δεν μπορούν να χωρέσουν 400.

 

Οι καθηγητές προσπαθούν να τους κάνουν τη ζωή ευκολότερη αλλά δεν τα καταφέρουν αφού ξαφνικά βρέθηκαν μπροστά σε υπερδιπλάσιο αριθμό φοιτητών λόγω του τεράστιου αριθμού μετεγγραφών.

 

Χθες το διδακτικό προσωπικό της σχολής έκανε μάθημα παρουσία των ΜΜΕ προκειμένου να δείξουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τμήμα, αφού όπως είπαν δεν θέλουν να κλείσουν τη σχολή ή να προχωρήσουν σε καταλήψεις καθώς θεωρούν ότι αυτή η μορφή διαμαρτυρίας δεν λύνει πλέον προβλήματα.

 

Όμως δηλώνουν απελπισμένοι διότι το πρόβλημα αυτό δεν θα είναι προσωρινό αλλά μακροχρόνιο και διογκώνεται λόγω της έλλειψης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και υποδομών. 
Η εικόνα που παρουσιάζει το κτίριο γενικότερα είναι άθλια. Σκουπίδια, διαλυμένες πόρτες, σκοτεινοί διάδρομοι και αίθουσες που δεν σε προδιαθέτουν να… μπεις μέσα.

 

Το συγκεκριμένο τμήμα έχει φέτος τη μεγαλύτερη αύξηση φοιτητικού πληθυσμού από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών (+117%) και ακολουθούν τμήματα όπως αυτά των Φυσικής Αγωγής, Ιατρικής, Ιστορίας, Νοσηλευτικής κ.α.

Αλλαγές

 

«Θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα σπουδών προκειμένου να επιβιώσουμε», τόνισε η καθηγήτρια του τμήμα τος, Θ. Δραγώνα, ενώ η πρόεδρος του τμήματος, Ευγενία Φλογαΐτη, ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει τους oρoυς επαρκούς λειτουργιάς του τμήματος χορηγώντας ανθρώπινο δυναμικό και πόρους και να καταργήσει το σύστημα ανεξέλεγκτων μεταγραφών.

Όσο για τους πρωτοετείς φοιτητές δήλωσαν απογοητευμένοι καθώς άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν στο Ιδρυμα και τόνισαν ότι ελπίζουν σύντομα να βρεθεί μια λύση για να λήξει η ταλαιπωρία τouς.

 

Πηγή: Έθνος