Οι τοίχοι του Παπαγεωργίου “αφηγούνται” την ιστορία της Ιατρικής

Την ιστορία της Ιατρικής, ξεκινώντας από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας, “αφηγούνται” εδώ και λίγες ημέρες οι τοίχοι του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”.

 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Τομέα Εικαστικών Παρεμβάσεων και Εφαρμογών του “Παπαγεωργίου”, η οποία καθιστά το Νοσοκομείο μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη με μνημειώδεις τοιχογραφίες οι οποίες έχουν ως θέμα την ιστορία της Ιατρικής.

 

Συνολικά το έργο θα αποτελείται από 10 τοιχογραφίες που θα τοποθετηθούν στις ισάριθμες μετόπες του χώρου υποδοχής του Νοσοκομείου, και θα καταλαμβάνουν έκταση 130 τετραγωνικών.

 

Προς το παρόν έχουν δημιουργηθεί και αναρτηθεί τρεις τοιχογραφίες με τίτλους “Ασκληπιός 12ος πΧ αιώνας”, “Όμηρος 5ος πΧ αιώνας” “Ιπποκράτης 5ος πΧ αιώνας και Γαληνός”, 13 τετραγωνικών η κάθε μία, στις τρεις μετόπες, ενώ μελλοντικά θα δημιουργηθούν και οι άλλες επτά οι οποίες θα έχουν τίτλους “Αιγυπτιακή ιατρική των Φαραώ”, “Αραβική ιατρική 6-13ος μΧ αιώνας”, “Μεσαιωνική ιατρική (Βυζαντινή και Μοναστηριακή) 5ος-15ος μΧ αιώνας”, “Αναγεννησιακή ιατρική 15ος μΧ αιώνας-Διαφωτισμός”, “17ος μΧ αιώνας”, “18ος μΧ αιώνας” και 19ος-20ος μΧ αιώνας”. Για τη δημιουργία των τοιχογραφιών χρησιμοποιήθηκαν ποικίλα υλικά (πλαστικά, ακρυλικά, pastel, σμάλτα, ειδικοί ψεκασμοί), ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής που απεικονίζεται και σύμφωνα με τις ιστορικές έγκριτες πηγές, στις οποίες στηρίζεται και η ιστορική κατοχύρωση του έργου.

 

Η μελέτη του έργου, που φέρει τον τίτλο “Η εικαστική πορεία της ιατρικής από την αρχαιότητα έως τον 20ο μΧ αιώνα” ανατέθηκε στον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και πρώην διευθυντή στη Β’ Παιδοχειρουργική Κλινική του ΑΠΘ χειρουργό παίδων Αντώνη Φιλιππόπουλο. Να σημειωθεί ότι ολόκληρη η μελέτη, η εκπόνησή της, η συμμετοχή και παρακολούθηση στις εργασίες που προβλέπεται να διαρκέσουν δύο χρόνια μέχρι την αποπεράτωση του έργου, είναι δωρεά -προσφορά του κ. Φιλιππόπουλου στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

 

Παράλληλα, με πρωτοβουλίες του Τομέα Εικαστικών Παρεμβάσεων και Εφαρμογών, ο οποίος στεγάζεται στον τέταρτο όροφος της πτέρυγας μη χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου και έχει συντονιστή τον κ. Φιλιππόπουλο, σχεδιάστηκε ένα ευρύτατο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εικαστικά, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, λογοτεχνικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων και προσφορά μαθημάτων ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου στους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

 

“Το έργο μου προτάθηκε πριν από δυο χρόνια. Θέλανε να δώσουν μια νέα αισθητική για να ξεχωρίζει το Νοσοκομείο. Σε δύο μόνο χώρους έχω συναντήσει κάτι τέτοιο εικαστικό. Στο νοσοκομείο Great Ormond str του Λονδίνου και στο νοσοκομείο Necker του Παρισιού τα οποία διαθέτουν εικαστικό τομέα. Ήξερα τις δυνατότητές μου ότι πιθανόν θα μπορούσα κάποτε να κάνω κάτι τέτοιο και έτσι πρότεινα να γίνει αυτό το γιγαντιαίο έργο σαν προσφορά μου προς το Νοσοκομείο αλλά και την κοινωνία. Έτσι αναρτήθηκαν οι πρώτες τρεις τοιχογραφίες που καλύπτουν την ιατρική της ελληνικής αρχαιότητας” ανέφερε ο κ. Φιλιππόπουλος

 

Για τη δημιουργία του έργου συνεργάστηκαν με τον κ. Φιλιππόπουλο σπουδαστές και πτυχιούχοι της Σχολής Καλών Τεχνών. Το κάθε έργο αποτελείται από τέσσερις τοίχους που κατασκευάστηκαν στον χώρο του τομέα Εικαστικών, από μείγμα σιλικόνης σιδήρου τσιμέντου. Πάνω στους τοίχους αυτούς σχεδιάστηκε το κάθε έργο, στη συνέχεια έγινε η τοιχογραφία και μετά την ολοκλήρωση ελέγχθηκε και τοποθετήθηκε στις μετόπες του χώρου υποδοχής του Νοσοκομείου.

 

“Η δημιουργία των τοιχογραφιών άρχισε τον Νοέμβριο του 2013. Θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τις τρεις τοιχογραφίες πολύ πιο σύντομα αλλά όλα αυτά γίνονται με χορηγίες. Όταν στήναμε τις τοιχογραφίες μας βρήκε μια ηλικιωμένη ασθενής σε άθλια κατάσταση. Μας είδε που κοιτούσαμε και μας είπε: “Το χαζεύετε, ε; Τι ωραίο έργο! Καλέ δεν πονάω πια! ”Αυτό το ήταν το καλύτερο δώρο για μένα” πρόσθεσε ο κ Φιλιππόπουλος.

 

Ο πρόεδρος του “Παπαγεωργίου”, Βασίλειος Παπάς, αναφερόμενος στην ανάρτηση του έργου είπε: “Σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο πρέπει να υπάρχει τέχνη η οποία λειτουργεί πολλαπλώς ευεργετικά τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς μας. Έτσι αναπτύξαμε τον Τομέα Εικαστικών Τεχνών στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” και στις δραστηριότητές του πέρα από τη ζωγραφική, περιλαμβάνεται η μουσική και το θέατρο. Χτες βράδυ είχαμε μία συναυλία από ένα κουαρτέτο νέων παιδιών από την ΕΕ. Είναι καταπληκτικό να ακούγονται οι μελωδίες μέσα στο χώρο. Η μελωδία γεμίζει την ψυχή και διώχνει από μέσα άλλες σκέψεις και προβλήματα. Κάπως έτσι λειτουργεί και η ζωγραφική. Έτσι λοιπόν φροντίζουμε να λειτουργούμε εκθέσεις, να κάνουμε θεατρικές παραστάσεις και οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει τον κόσμο, τους εργαζόμενους και τους ασθενείς μας. Αυτή ήταν η φιλοσοφία μας. Η ολοκλήρωση του έργου θα εξαρτηθεί από την χρηματοδότηση που προέρχεται από δωρεές ιδιωτών”.