Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την Επιτροπή Γιούνκερ

Με 423 ψήφους υπέρ, 209 κατά και 67 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε την έγκριση της στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε παράλληλα την εμπιστοσύνη της προς τις προτεραιότητες της νέας Κομισιόν, που παρουσίασε νωρίτερα ο νέος της πρόεδρος.

 

Τρείς προτάσεις ψηφίσματος -από τις Ομάδες των Πρασίνων, των Ευρωπαίων Συντηρητικών-Μεταρρυθμιστών και της Ενωτικής Αριστεράς- με τις οποίες ζητούνταν η καταψήφιση της Επιτροπής Γιούνκερ καταψηφίσθηκαν από την Ολομέλεια, πριν την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφορίας.

 

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δισεκ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα και δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις.

 

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική αξιοπιστία και οι επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να πάνε χέρι-χέρι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος νέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιορίζουν το μέγεθος των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους δεν θα αλλάξουν, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν με ένα βαθμό ευελιξίας.

 

«Όπως γνωρίζετε, έχω την πρόθεση να παρουσιάσω ένα φιλόδοξο πακέτο 300 δισεκ. ευρώ που θα αφορά σε επενδύσεις για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μπορώ τώρα να σας πω όλες τις λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει αυτό το πακέτο», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

 

Καθώς δεν έκανε χρήση της δευτερολογίας του, ωστόσο, ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν δεν απάντησε στο ερώτημα της Ομάδας των Πρασίνων σχετικά με το από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα του αναπτυξιακού πακέτου και δεν σχολίασε την καταγγελία ότι, αυτή τη στιγμή, το έλλειμμα επενδύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αγγίζει το ένα τρις ευρώ.

 

Αναφερόμενος στο εξωτερικό περιβάλλον και στις γεωπολιτικές προκλήσεις είπε πως από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η «γειτονιά» της ΕΕ παραμένει ασταθής.

 

«Δεκάδες μετανάστες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να συνδυάσουμε την αναζήτηση της αλληλεγγύης με τη ζήτηση για ασφαλή σύνορα», είπε και προσέθεσε πως διασυνοριακές απειλές όπως η επιδημία του Έμπολα εντείνουν τις ανησυχίες.

 

«Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω ότι ο χρόνος για την ευρωπαϊκή δράση είναι τώρα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

 

Αναφερόμενος, τέλος, στη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ) που διαπραγματεύεται η ΕΕ με τις ΗΠΑ και για την οποία η Ευρωβουλή εμφανίζεται επιφυλακτική ξεκαθάρισε ειδικά για τα θέματα δικαιοδοσίας πως η δικαιοδοσία των δικαστηρίων των κρατών μελών της ΕΕ δεν θα περιορίζεται από τα ειδικά καθεστώτα που θα ισχύσουν για τους επενδυτές στο πλαίσιο της ΤΤΙΡ.