Απώλειες, αλλά και κέρδη από τον Εμπολα

Η εξάπλωση του δολοφονικού ιού Εμπολα πέρα από το αδυσώπητο ανθρώπινο κόστος έχει και σαφή οικονομική διάσταση, η οποία αφορά την αναχαίτισή του ή την ενδεχόμενη αδυναμία να συμβεί κάτι τέτοιο.

 

Παράλληλα, συνιστά ένα σοβαρό παράγοντα, τον οποίο λαμβάνουν υπ’ όψιν όσοι δραστηριοποιούνται στις αγορές. Οι αρμόδιες διεθνείς αρχές εκτιμούν ότι θα χρειασθούν από 359 εκατ. δολ. έως και 1 δισ. δολ. για να ανακοπεί ο Εμπολα και αυτό παρακινεί τους επενδυτές να κινηθούν προς τις μετοχές των εταιρειών που παρασκευάζουν φάρμακα κατά του ιού, καθώς και όσων κατασκευάζουν τον προστατευτικό εξοπλισμό του ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο αναλυτής Αντριου Τσέρνετ της Deutsche Bank εξέτασε τις δυνητικές συνέπειες της επιδημίας εν συγκρίσει με την παλαιότερη του SARS, που κόστισε στις αεροπορικές εταιρείες της Ν. Ασίας 6 δισ. δολάρια. «Η ιστορία καταδεικνύει ότι, εάν ο Εμπολα εξαπλωθεί εντός μιας χώρας, πλήττονται οι αερομεταφορές της και ο ξενοδοχειακός κλάδος», επισημαίνει. Αντίστοιχα, στις αρχές της εβδομάδας (πριν από τη γενικευμένη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών) είχαν απώλειες οι τιμές των μετοχών των αμερικανικών αερομεταφορέων United και Αmerican Airlines λόγω φόβων για μετάδοση του ιού στη Δύση. Επίσης, τον τελευταίο καιρό υπήρξε δραστική άνοδος έως και κατά 130% των τιμών μετοχών των Ibio, Tekmira Pharmaceuticals, Lakeland και Alpha Pro Tech. Η πρώτη και η δεύτερη παρασκευάζουν φάρμακα κατά του ιού, η τρίτη προστατευτικές στολές και η τέταρτη ιατρικές μάσκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το χειρότερο σενάριο θα ήταν να εξαπλωθεί η επιδημία πέραν της Σιέρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας σήμερα και στις γειτονικές χώρες. Οι νοσούντες θα έφθαναν τις 200.000, το οποίο θα μεταφραζόταν σε δαπάνες 32,6 δισ. δολαρίων έως το τέλος του 2015. Το καλύτερο σενάριο θα ήταν να συγκρατηθεί ο Εμπολα και να ασθενήσουν περίπου 20.000 άνθρωποι με το κόστος να ανέρχεται στα 359 εκατ. δολάρια. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχουν εκτιμήσεις πέραν του ορίζοντα των επόμενων 18 μηνών. Πάντως, όπως διεμήνυσε όσο πιο σθεναρά μπορούσε ο υπουργός Οικονομικών της Σιέρα Λεόνε, ο σοβαρότερος οικονομικός κίνδυνος είναι ο οικονομικός αποκλεισμός των χωρών με τα κρούσματα Εμπολα.

 

Πηγή: Καθημερινή