Νομοσχέδιο για το έλεγχο των κομματικών ταμείων

Μετά από εντολή της τρόικας, εισήχθη στη βουλη το σχέδιο νόμου για τα κομματικά ταμεία. Στην ουσία πρόκειται για μία έμμεση παραδοχή ύπαρξης σκανδάλου και αδιαφάνειας με τα ταμεία των κομμάτων και ειδικά εκείνα που ασκούν εξουσία τα τελευταία 40 χρόνια, δηλαδή τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

 

Και τα δύο κόμματα, τα οποία πλέον συγκυβερνούν είχαν εξασφαλίσει «θαλασσοδάνεια» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις κρατικές τράπεζες, τις διοικήσεις των οποίων τα ίδια διόριζαν! Φυσικά, τα «θαλασσοδάνεια» μένουν απλήρωτα και τα δύο κόμματα όχι μόνο παραμένουν στη εξουσία αλλά έχουν φροντίσει να απαλλάξουν από τυχόν ευθύνη τις διοικήσεις των τραπεζών που τους χορήγησαν τα δάνεια. Η κατάσταση δεν μπορούσε άλλο να συνεχιστεί και η τρόικα έδωσε ξεκάθαρη εντολή ότι θα πρέπει να μπει μία τάξη, να υπάρξει διαφάνεια και να σταματήσουν να είναι τα κομματικά ταμεία ένα μνημείο αδιαφάνειας.

 

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επι της αρχής του αλλά μετατράπηκε σε επικοινωνιακό σόου. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε δηλώνοντας ότι αν μέχρι αύριο η κυβέρνηση δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές θα το καταψηφίσει. Από την πλευρά τους ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ, και Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν.

 

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση και πολύ υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ βαριές αλληλοκατηγορίες ανταλλάχθηκαν με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι τίποτα μεμπτό δεν υπάρχει σε ότι αφορά τα δάνεια που έχουν πάρει ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

 

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης που μίλησε για πρόσδεση οικονομικών συμφερόντων με συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ωμό εκβιασμό κατά βουλευτών και έκανε λόγο για συκοφαντίες και λασπολογίες.

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου,απαντώντας στον κ. Ντινόπουλου μίλησε για σφετερισμό εξουσίας. Ειδικότερα, οι τόνοι της αντιπαράθεσης άρχισαν να ανεβαίνουν όταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, έθεσε το θέμα της δανειοδότησης των δύο κομμάτων κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχουν μέχρι σήμερα δώσει εξηγήσεις, τόσο για τα δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ που έχουν πάρει όσο και πως τα εξυπηρετούν.

 

Την σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, που κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι ποινικοποιεί το πολιτικό σύστημα γυρνώντας το πίσω στο 1989. Ο κ. Τριαντάφυλλος απάντησε και στις κατηγορίες για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και τονίζοντας ότι αυτή η ιστορία πρέπει να κοπεί. Ο κ. Τριαντάφυλλος, αναγνώρισε ότι υπήρξε κακή διαχείριση τα προηγούμενα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τις δαπάνες του ωστόσο όπως είπε η μεγάλη πληγή ήταν οι ετεροδημότες που εκτίναξαν τα έξοδα στα ύψη, ωστόσο όπως είπε αυτό ήταν ένα γενικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν όλα τα κόμματα.

 

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ Γιάννης ΔΗΜΑΡΑΣ, καυτηρίασε όλα όσα ακούγονται περί δοσοληψίας τονίζοντας ότι άλλο πράγμα είναι να υποψιάζεσαι και άλλο να το αποδεικνύεις.

 

Κατά τα άλλα, τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου όσο και του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος μίλησαν μεταξύ άλλων, για ένα νομοσχέδιο που ενισχύει και διασφαλίζει τον ουσιαστικό έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων και θεσπίζονται αυστηροί κανόνες για τα έσοδα και έξοδα τους. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται οι σχέσεις συναλλαγής κάτω από το τραπέζι και η διαπλοκή.

 

Άγγελος Αγγελίδης

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr