ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει την πόρτα σε όσους δεν ψηφίζουν Πρόεδρο

Σκηνικό πόλωσης, με φόντο τους 180 βουλευτές, διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή, καθώς φτάνει στα άκρα η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου ανεβάζει τις στροφές της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ την ίδια χρονική στιγμή «ανοίγει πόρτα» συνεργασίας με ανεξάρτητους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Μέσα στο σκηνικό της πόλωσης, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η δήλωση του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά ότι όσοι ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή «κόβουν τις γέφυρες συνεργασίας μαζί μας».

 

Η δήλωση αυτή εκτιμάται πως είναι ένα σαφές μήνυμα και προς την πλευρά ανεξάρτητων βουλευτών που σήμερα βρίσκονται πιο κοντά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η Κουμουνδούρου, από ό,τι φαίνεται, θα επιδιώξει πάση θυσία να αποτρέψει βουλευτές που κρατούν μέχρι στιγμής επιφυλακτική στάση, κρατώντας το… χαρτί να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Ο κ. Παππάς -μιλώντας στον «Real FM»- έκανε μία αναφορά με ιδιαίτερο νόημα, καθώς είπε πως κανένας δεν θα εκπλαγεί «αν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βρεθούν ευρύτερες δυνάμεις που μέχρι στιγμής δεν είναι μαζί μας» και πως αυτό «είναι μια ειλικρινή ανοιχτή επιδίωξή μας».

 

Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Παππά έγινε με αφορμή δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Καλαντζή ότι «όποιος δεν ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι αργυρώνητος… τα έχει πάρει, εντός εισαγωγικών από τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Μέσα σε αυτό το σκηνικό της ακραίας πόλωσης η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «σχέδιο ανωμαλίας» και «ακτιβισμό της λάσπης». Χαρακτήρισε δε λασπολόγο τον Πάνο Σκουρλέτη λέγοντας ότι «δεν μπορείς να λες ελαφρά τη καρδία σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο, και με βάση επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ, τέτοια πράγματα περί χρηματισμού βουλευτών».

 

Ενδεικτικό των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με αναφορές στο ’93, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται», παραπέμποντας στον Αντώνη Σαμαρά που είχε κατηγορηθεί από τον κ. Μητσοτάκη ότι είχε ρίξει την κυβέρνηση το 1993 με τέτοιους μεθόδους.

 

Στελέχη της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν ταυτόχρονα «πρωτοφανείς» τις δηλώσεις του πρωθυπουργού -χαιρέτισε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης- λέγοντας πως «πως πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει την έρευνά της».

 

Σημειώνεται ότι από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι δεν είναι μόνο το δημοσίευμα της «Kontra News» (αλλά και δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου), σύμφωνα με την οποία κάποιοι ασκούν πιέσεις, δίνουν παροχές και ανταλλάγματα προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

 

Ταυτόχρονα θυμίζουν και συνέντευξη του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση, ο οποίος υποστήριξε, τον περασμένο Ιούλιο, ότι έχει ξεκινήσει επιχείρηση «συγκέντρωσης πρόθυμων βουλευτών, με όλα τα μέσα», σημειώνοντας ότι δεν μιλά μόνο για χρήματα -δεν το γνωρίζω, είπε χαρακτηριστικά-, αλλά για υποσχέσεις, εξυπηρετήσεις, εξασφαλίσεις και διορισμούς συγγενών.

 

Στελέχη της Κουμουνδούρου παρέπεμπαν και στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα όταν επισκέφτηκε τον ΣΔΟΕ -εμμέσως είχε αναφέρει πως δεν πρέπει ο μηχανισμός να αξιοποιηθεί για άλλους σκοπούς-, αλλά και αμέσως μετά δηλώσεις κεντρικών στελεχών που παρέπεμπαν ευθέως στο θέμα της συγκέντρωσης των 180 βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

 

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η παρέμβαση του πρώην υπουργού Γιάννη Βαρβιτσιώτη στον Alpha, λέγοντας ότι «η λάσπη είναι στον αέρα και μπορεί να γυρίσει πίσω», χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τα όσα λέγονται περί χρηματισμού βουλευτών.

 

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Σύμπλευση για τα «κόκκινα δάνεια» και την εκλογή Προέδρου

 

Σε κοινό βηματισμό κινούνται ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες, μετά τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την απόφαση να υπερψηφίσει την πρόταση νόμου των ΑΝΕΛ για τα «κόκκινα δάνεια», εφόσον αυτή έλθει προς συζήτηση στη Βουλή.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μίλησε για την ανάγκη «να υπάρξει σύγκλιση απόψεων διαφορετικών δυνάμεων, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφική πολιτική του Μνημονίου».

 

Ο Π. Καμμένος από την πλευρά του είπε ότι είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες συζητήσεις, που δείχνουν, όπως είπε, ότι υπάρχει άλλη λύση πέραν του Μνημονίου, ενώ για το θέμα της προεδρικής εκλογής συντάχθηκε με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορά την επόμενη ημέρα των εκλογών και η απόφασή μας είναι να μη στηρίξουμε τη σημερινή κυβέρνηση».

 

Για την εισαγγελική έρευνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος για το θέμα της παρέμβασης της Δικαιοσύνης περί χρηματισμού βουλευτών είπε «πως ζούμε μέρες του ΄65», προσθέτοντας ότι οι εισαγγελείς θα πρέπει να καλέσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναφερθεί στα «τριάκοντα αργύρια» του κ. Συμπιλίδη. Τέλος είπε ότι οι ΑΝΕΛ μπορούν να συνεισφέρουν για τη «χρησιμοποίηση» διωκτικών αρχών, όπως του ΣΔΟΕ που επισκέφθηκαν βουλευτές του κόμματος, αλλά και άλλους που έφυγαν.

 

«Συνεταιράκια» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης, τη συνάντηση Τσίπρα  – Καμμένου, λέγοντας ότι «συναντήθηκαν σήμερα δήθεν για τα ”κόκκινα δάνεια”, αλλά στην πραγματικότητα συμφώνησαν να προσπαθήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση, μη ψηφίζοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας».