Προς μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ένα χρόνο νωρίτερα
Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών από το 2015 και ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι απαιτεί η τρόικα δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο.
Παράλληλα, ίσως και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει η ρύθμιση που θα προβλέπει τον υπολογισμό του «πόθεν έσχες» σε τιμή χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία που υπολογίζεται η εφορία. Σκοπός είναι να «ξεμπλοκάρουν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων που ενώ γίνονται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την αντικειμενική τους αξία (ακόμη και κάτω από 50%) εντούτοις οι πωλητές αναγκάζονται να δικαιολογήσουν πολύ περισσότερα χρήματα, όσα αναγράφονται στο συμβόλαιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί εδώ και μερικούς μήνες, εισηγείται τη μείωση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ελαφρύνει η αγορά ακινήτων από τους υπέρογκους φόρους αλλά και να υπάρξει και μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 αφού οι συντελεστές υπολογίζονται πάνω στις τιμές της εφορίας που σήμερα είναι πλασματικές.
Μια ενδεχόμενη μείωση, κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα, μπορεί να αποτελέσει ένα φιλολαϊκό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης όσο πλησιάζουν οι Προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, ο φόβος δικαστικών αποφάσεων που θα δικαιώνουν ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν προσφύγει σε διάφορες περιοχές ζητώντας μείωση των αντικειμενικών, αναγκάζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διόρθωση των στρεβλώσεων.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μεσοσταθμική μείωση κατά 15% στις αντικειμενικές αξίες σε επίπεδο χώρας, ενώ στην Αττική η διόρθωση των τιμών θα είναι γύρω στο 13% μεσοσταθμικά. Υπάρχουν, ωστόσο, και περιοχές στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 30%-40%, κυρίως στις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου και στα ακριβά βόρεια προάστια.
Προβληματισμός, πάντως, υπάρχει αναφορικά με τις περιοχές οι οποίες έχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές ζώνης. Για παράδειγμα στα νοτιοδυτικά προάστια της Αττικής υπάρχουν αντικειμενικές αξίες 600-700 ευρώ/τ.μ., όταν οι τιμές πώλησης είναι αισθητά υψηλότερες. Επίσης, ειδικοί του κλάδου δίνουν ως παράδειγμα τον Αγιο Νικόλαο Κρήτης, μια τουριστική περιοχή η οποία έχει αντικειμενική αξία 500 ευρώ/τ.μ.
Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική και προσεκτική προσέγγιση καθώς μια απότομη αύξηση των τιμών ώστε να εξομοιωθούν με τις πραγματικές αξίες, θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση εξαιτίας της σημαντικής φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις ή μειώσεις των αντικειμενικών αξιών επηρεάζουν 20 φόρους στα ακίνητα όπως: ο ΕΝΦΙΑ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή, ο φόρος μεταβίβασης 3%, οι φόροι χρησικτησίας, ανταλλαγή, διανομής ακινήτων, ο δημοτικός φόρος, τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών, το τέλος μεταγραφής συμβολαίων κ.λπ.
Πηγή: Ημερησία