Χίλιες ημέρες προθεσμία ζητεί ο Ρέντσι για τις μεταρρυθμίσεις
Σε συνθήκες σκληρής κριτικής για τα βραδέα ανακλαστικά της κυβέρνησής του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεσμεύθηκε να προωθήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες τις αναγκαίες εργασιακές μεταρρυθμίσεις.
Απορρίπτοντας τις επικρίσεις για τις «χαμηλές ταχύτητες», ο κ. Ρέντσι δήλωσε πως στο επίπεδο της αγοράς εργασίας δεν υπάρχει ούτε ένα δευτερόλεπτο για χάσιμο και ότι θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με πυγμή, εάν η Βουλή αδρανήσει. Το υπάρχον σύστημα, όπως τόνισε, διακρίνει τους εργαζομένους στην Ιταλία σε«εργαζομένους πρώτης κατηγορίας» και «εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας» και αυτό είναι άδικο. Απευθυνόμενος στα μέλη του Κοινοβουλίου, διευκρίνισε ότι το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα εργασιακά, είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ιταλία. «Αν χάσουμε, δεν θα πρόκειται για την προσωπική μας ήττα, αλλά για την ήττα της χώρας ολόκληρης», διεμήνυσε ο 40χρονος πρωθυπουργός.
Χίλιες ημέρες
Ο Ματέο Ρέντσι ζήτησε χρονικό περιθώριο χιλίων ημερών για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματός του. «Οι τράπεζες, οι οποίες θεωρούν ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο να χρεοκοπήσουμε, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σώθηκαν με τα δικά μας χρήματα», πρόσθεσε. Ουσιαστικά, ο κ. Ρέντσι αναφερόταν στις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ιταλικής οικονομίας και της παρατεταμένης ύφεσής της. «Η Ιταλία θα πρέπει θα επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ιδίως στην απασχόληση», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για ενίσχυση των προνοιακών μέτρων αναφορικά με όσους εργαζομένους χάνουν τη δουλειά τους, ενώ, παράλληλα, θα μειωθεί το κόστος μισθοδοσίας για τις επιχειρήσεις. «Στο τέλος των χιλίων ημερών που έχουμε ζητήσει, θα έχουμε εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίσαμε. Είναι σαν ένα παζλ, στο οποίο πρέπει τώρα να βάλουμε τις ψηφίδες στο σωστό σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ματέο Ρέντσι.
Η τόνωση της αγοράς εργασίας συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για την ιταλική κυβέρνηση. Η ανεργία των νέων έχει εκτιναχθεί σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδά της από τη δεκαετία του 1970, αγγίζοντας το 43%. Τον δε προηγούμενο μήνα τα οικονομικά δεδομένα κατέγραψαν την υποχώρηση της οικονομίας σε ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Ουσιαστικά πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ύφεση της Ιταλίας από το ξέσπασμα της κρίσης, το 2008. Το τρέχον έτος αναμένεται το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 0,4%, ενώ έχει προηγηθεί η συρρίκνωση του 1,9% το 2013 και του 2,4% το 2012, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας Ιταλικών Βιομηχανιών (Confindustria).
Τον Ιούνιο είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,2%. Στις αρχές της εβδομάδας ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), από πλευράς του, έδωσε μία πρόβλεψη για συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας σε ποσοστό 0,4% το τρέχον έτος. Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, το οποίο ανέρχεται στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης μετά το αντίστοιχο της Ελλάδας, έως τη λήξη του 2014 εκτιμάται πως θα αυξηθεί στο 137% του ΑΠΕ. Το 2013 είχε διαμορφωθεί στο 132,6% του ΑΕΠ.