«Ανάσα» για την αγορά η 79η ΔΕΘ
Μπορεί οι πρώτες ημέρες λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) να εμπόδισαν τόσο τους επισκέπτες όσο και τους κατοίκους της πόλης να κινηθούν άνετα, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών αλλά και των διαδοχικών μπλόκων το περασμένο Σάββατο, παρ’ όλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, η φετινή ΔΕΘ θα σημειώσει αύξηση σε επισκέπτες αλλά και τζίρο.
«Εχουμε αύξηση των εκθετών κατά 22% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στόχος είναι να φτάσουμε τους 200.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης προσθέτοντας ότι το 35% των εκθεσιακών συμμετοχών είναι νέες συμμετοχές τα τελευταία τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, «με δεδομένο το γεγονός ότι δυο μέρες έβρεχε, παράλληλα με τους δυο αγώνες της Εθνικής Ελλάδος την περασμένη Κυριακή, τα νούμερα ήταν αυξημένα».
Να σημειώσουμε ότι στη φετινή 79η ΔΕΘ, οι συμμετοχές των εκθετών φτάνουν περίπου τις 1.000 και υπάρχει κάλυψη όλων των διαθέσιμων χώρων του εκθεσιακού κέντρου, τόσο των υπαίθριων όσο και των στεγασμένων.
Επιπρόσθετα, σι επίσημες διεθνείς συμμετοχές φτάνουν τις 18, ενώ υπάρχουν και πολλές από ξένες εταιρίες που συμμετέχουν αυτόνομες.
Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες, το 2012 καταγράφηκαν 110.000, πέρυσι έγιναν 185.000 ενώ για φέτος, όπως προαναφέραμε, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, θα φτάσουν τους 200.000.
Γιορτή εμπορική και ψυχαγωγική
Η φετινή 79η ΔΕΘ, πέρα από το ισχυρό επιχειρηματικό σκέλος της διοργάνωσης, επιχειρεί να δώσει και χαρακτήρα ψυχαγωγικό δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες και τους κατοίκους αυτής της πόλης να γνωρίσουν νέα προϊόντα, υπηρεσίες, τεχνολογίες καθώς και να διασκεδάσουν.
«Η 79η ΔΕΘ ανοίγει παράλληλα μια μεγάλη “βεντάλια” δράσεων και εκδηλώσεων, που πιστεύω ότι θα καλύψει τα γούστα ακόμα και των πιο απαιτητικών επισκεπτών», λέει ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας, αναφέροντας την τεχνολογία, την καινοτομία, την επιστήμη, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, τον πρωτογενή τομέα. Οσο για τις παράλληλες εκδηλώσεις και τα γεγονότα που έχουν συμπεριληφθεί στη φετινή διοργάνωση, η έκθεση του CERN (σ.σ. θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό επί 1,5 μήνα) -όπου ο επισκέπτης πραγματοποιεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στην προέλευση του σύμπαντος και στην καρδιά της ύλης-, το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας (σ.σ.
εγκατεστημένο στο Περίπτερο 1 και το οποίο θα είναι ανοιχτό για 6 μήνες) – Θεματικό Πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών-, το ειδικό θεμαΛ.κό αφιέρωμα στην Ορθοδοξία, το οποίο εκτός των άλλων φιλοξενεί και το Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, είναι αυτά που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Δε βοήθησε ο καιρός
Τις δυο πρώτες ημέρες λειτουργίας της 79ης ΔΕΘ, τόσο οι κακές καιρικές συνθήκες όσο και τα πολλαπλά μπλόκα ήταν ανασταλτικοί παράγοντες για την τόνωση των εμπορικών καταστημάτων και κατ’ επέκταση την αύξηση του τζίρου τους.
«Με μια πόλη αστυνομοκρατούμενη και με τα δεκάδες μπλόκα, δεν είχαμε τα αναμενόμενα αποτέλεσμα για την αγορά της Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) για την περίοδο της ΔΕΘ (6-14 Σεπτεμβρίου) έχει εξαγγείλει «Εβδομάδα Χαμηλών Τιμών», και όπως αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης, «πάνω από το 50% των εμπορικών καταστημάτων ακολουθεί την “Εβδομάδα Χαμηλών Τιμών”», δίνοντας πνοή και ζωντάνια στην πόλη και κατ’ επέκταση στην αγορά της.
Να σημειώσουμε ότι τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΘ, θα είναι ανοιχτά και την ερχόμενη Κυριακή (2η Κυριακή της ΔΕΘ) με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί ώς τις 6 το απόγευμα.
«Ελπίζουμε να μην έχουμε τα ίδια καιρικά φαινόμενα με την προηγούμενη Κυριακή, και να δουλέψει η αγορά», επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης.
Μηδενική η αύξηση στην εστίαση
Στον αντίποδα, με τις αυξημένες πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης, κατά τη διάρκεια της ΔΕθ, έρχεται η υποτονική κίνηση στα εστιατόρια και τα καφέ – μπαρ.
«Αυτές τις ημέρες δεν είδαμε στα μαγαζιά καμία απολύτως διαφορά απ’ ό,τι τον προηγούμενο καιρό», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και καφέ -μπαρ νομού θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Γκόφας, και, σύμφωνα με τον ίδιο, μια από τις βασικές αιτίες ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι πέρυσι, το αντίστοιχο διάστημα της λειτουργίας της ΔΕθ, στα εστιατόρια και τα καφέ – μπαρ της πόλης, υπήρξε αύξηση 10% -15%, ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γκόφας, «το 2009 και το 2010 την περίοδο της ΔΕθ είχαμε αύξηση 50% – 60%».
Σε ό,τι αφορά τον τζίρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αποκαλύπτει ο κ. Γκόφας, το 2003 έως το 2005, κατά την περίοδο της ΔΕθ, υπήρχαν μαγαζιά που έκαναν ταμεία όσο έκαναν όλο το χρόνο, προσθέτοντας όη φέτος έγιναν 5-6 «επίσημα» τραπέζια, όταν κάποτε τα αντίστοιχα τραπέζια έφταναν τα 40!
Γεμάτα τα Ξενοδοχεΐα
Με υψηλές πληρότητες, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, κινούνται αυτές τις ημέρες τα ξενοδοχεία της πόλης, και όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων θεσσαλονίκης, Ντίνος Τορνιβούκας, «πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υψηλές πληρότητες οφείλονται αφενός στην αύξηση των επισκεπτών και των εκθετών στην 79η ΔΕθ, αφετέρου στην αλλαγή του όλου κλίματος. Επιπρόσθετα, ο κ. Τορνιβούκας παρατηρεί μια αύξηση της τάξεως του 20% στην κίνηση της πόλης, από την αρχή του χρόνου, ενώ σχετικά με τις τιμές στα ξενοδοχεία της πόλης, ο κ. Τορνιβούκας απαντά «οι τιμές παραμένουν οι ίδιες με πέρυσι· η άνοδος των τιμών έρχεται με την αύξηση των πληροτήτων».
Πηγή: Αγγελιοφόρος