Ξανάρχονται οι Ελβετοί για τον Ζήγρα
Aντιμέτωπος με τους δύο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας που έρχονται από τη Βέρνη θα βρεθεί, μεθαύριο Τρίτη, στην Αθήνα, ο εξάδελφος του έγκλειστου Ακη Τσοχατζόπουλου και κεντρικός μάρτυρας στις υποθέσεις παράνομου πλουτισμού από τα εξοπλιστικά προγράμματα, Νικόλαος Ζήγρας. Η δεύτερη σε λιγότερο από οκτώ μήνες εξέταση Ζήγρα από τους Ελβετούς εισαγγελείς κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αναγκαία, για να διευκρινισθεί αν θα παραπεμφθεί σε δίκη μαζί με δύο Ελληνες συμβούλους επενδύσεων από τη Γενεύη και έναν τραπεζίτη από τη Ζυρίχη ή θα απαλλαγεί.
Ο Ζήγρας, που είχε πολύ έντονη αντιπαράθεση με τον Ελβετό αναπληρωτή ομοσπονδιακό εισαγγελέα Ουρς Κέλι τον χειμώνα στην Αθήνα, φαίνεται ότι στη συνέχεια βοήθησε στη διαλεύκανση του συμπλέγματος εταιρειών και προσώπων στο οποίο τοποθετούνταν «μαύρα χρήματα», ενώ ο κ. Κέλι εισηγήθηκε και πέτυχε το «ξεμπλοκάρισμα» και τη μεταβίβαση σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα κεφαλαίων ύψους 2,2 εκατ. ελβετικών φράγκων και 1,8 εκατ. ευρώ· αυτά βρίσκονταν σε λογαριασμούς με δικαιούχο τον Ζήγρα στην Τράπεζα Morgan Stanley της Ζυρίχης.
Tριάντα υποθέσεις
Νομικός «κοντά» στις διεξαγόμενες έρευνες στην Ελβετία είπε στην «Κ» ότι ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων περί το «σχήμα με το οποίο ξεπλένονταν χρήματα από τα εξοπλιστικά προγράμματα και όχι μόνον, μπορεί να ξεπερνάει τις τριάντα. Η αρχή έγινε από τον Βλάση Καμπούρογλου και τον Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, δύο μεσάζοντες στη σύμβαση των TOR M1 (σ.σ: o Σύρος Φουάντ αλ Ζαγιάντ είναι κατηγορούμενος σε δίκη που γίνεται για την υπόθεση στην Αθήνα με βασικό μάρτυρα τον επίσης κατηγορούμενο Νίκο Ζήγρα ) και τώρα έχουν επεκταθεί σε δύο εταιρείες και πολλά δικηγορικά γραφεία στη Ζυρίχη και τη Γενεύη…».
Τα χρήματα από τις μίζες δίνονταν σε μία εταιρεία για αγορά χρυσού, την Decafin της Γενεύης και την εταιρεία Clavis. Διαχειριστής των εντολών ήταν η εταιρεία ΜΟΡΕΛΙΑ, δύο συνέταιροι της οποίας καταδικάσθηκαν πέρυσι στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου στην Αθήνα. Οι Ελβετοί υποθέτουν ότι με επίκεντρο την εταιρεία αυτή γινόταν διαχείριση χρημάτων που δεν είχαν φορολογηθεί στην Ελλάδα και «σχηματίζονταν pool κεφαλαίων» που στη συνέχεια επενδύονταν σε νόμιμες δραστηριότητες.
Πάντως μία σειρά ατόμων που κατηγορήθηκαν στο πλαίσιο της δίκης Τσοχατζόπουλου στην Αθήνα, εκτός από τον Ζήγρα, κατέθεσαν ενώπιον των ελβετικών εισαγγελικών αρχών για τον τρόπο που λειτουργούσε το σύστημα. Ανάμεσά τους και ο διαχειριστής της ΜΟΡΕΛΙΑ. Οι καταθέσεις αυτές οδήγησαν σε «επιχείρηση» της ελβετικής Εισαγγελίας στη διάδοχο εταιρεία της Decafin στη Γενεύη, αλλά και σε εξέταση τραπεζίτη που διαχειριζόταν τους λογαριασμούς Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη Morgan Stanley και εργάζεται για έναν από τους δύο μεγάλους τραπεζικούς ομίλους της Ελβετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Ζήγρας εμφανιζόταν «προσωπικός γνωστός» του τραπεζίτη όπως τεκμαίρεται από έγγραφα της τράπεζας και τα συνολικά περιουσιακά του στοιχεία φαίνεται να προσεγγίζουν τα 20 εκατ. δολάρια σε τίτλους και «ρευστό» τον Ιούλιο του 1999, οπότε ανοίχθηκε ο λογαριασμός με αφορμή τη σύμβαση ΤΟΡ-Μ1. O Ζήγρας, που αποκλείεται να υπέγραψε στο χρονικό εκείνο διάστημα την αίτηση ανοίγματος λογαριασμού καθώς βρισκόταν σχεδόν ημιθανής σε κλινική του Μονάχου, παρουσιάζεται να συνδέεται ακόμα με μία τράπεζα στη Γενεύη και μία στο Μόναχο.
Το «σχήμα», σύμφωνα με τους Ελβετούς, δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο στην υπόθεση των TOR-M1 και των γερμανικών υποβρυχίων αλλά και σ’ ένα τουλάχιστον συμβόλαιο με τη γερμανική Krauss Maffei Wegmann (KMW) – εκείνο των οβιδοβόλων PZH το 2001, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. «Ηταν στημένο για κάθε είδους συμβόλαιο αυτού του τύπου και όχι μόνο για κάτι συγκεκριμένο» είπε στην «Κ» νομικός, συνήγορος προσώπου που θεωρείται «ύποπτο» από τους Ελβετούς. Στο ερώτημα πόσα χρήματα μπορεί να διοχετεύθηκαν μέσω αυτού του δικτύου, ο ίδιος νομικός είπε «αν αναλογιστούμε τα χρήματα που έχουν επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο, 80-100 εκατ. δολάρια». Ηδη, πάνω από 45 εκατ. έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο μετά την πλημμυρίδα των αποκαλύψεων που δρομολόγησε η απολογία του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντ. Κάντα, τον Δεκέμβριο του 2013.
Πληρωμές «χέρι με χέρι»
Σε μία παράλληλη εξέλιξη στην υπόθεση των οβιδοβόλων PZH, ο γερμανικός όμιλος KMW παραιτήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, από την προσφυγή που είχε καταθέσει εναντίον του πρώην στελέχους του Ολαφ Εσλερ σε εργατικό δικαστήριο της πόλης Κάσελ, επειδή προέκυψε ότι ο τελευταίος είχε λάβει εμβάσματα από τον αντιπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα Δ. Παπαχρήστο. Ο Παπαχρήστος, που βρίσκεται προφυλακισμένος για την υπόθεση της σύμβασης των PZH, είχε αναφέρει στην κατάθεσή του ότι κατέβαλε ποσό ενός εκατομμυρίου μάρκων στον κ. Εσλερ. Ομως, όπως φαίνεται ο Εσλερ προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 2-3 πρώην συνάδελφοί του είχαν εμπλοκή στις παράνομες πληρωμές και ότι αν η υπόθεση δικαζόταν θα αναγκαζόταν να μιλήσει στο δικαστήριο γι’ αυτές τις «λεπτομέρειες»… Η υπεράσπισή του ακόμα φαίνεται να επικαλείται και το γεγονός ότι ο Εσλερ επέστρεψε ποσά που είχε λάβει από την κυπριακή εταιρεία του Παπαχρήστου OXYLOS στον Παπαχρήστο. Δικαστικές πηγές στην Αθήνα αμφισβητούν την «ειλικρίνεια» αυτών των επιστροφών καθώς ήταν ισόποσες με τις αρχικές καταβολές, πρακτική που ίσως παραπέμπει στο ότι ισόποσες πληρωμές πιθανώς να έγιναν αργότερα «χέρι με χέρι». Ο Παπαχρήστος χρησιμοποίησε, σύμφωνα με ευρήματα των Ελβετών, και εκείνος το «όχημα» της εταιρείας Decafin.
Πηγή: Καθημερινή