Μαζικό κύμα αντίδρασης ενόψει ΔΕΘ
Σε νέες θέσεις μάχης μπαίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα εργαζόμενοι από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με φόντο τη επίμαχη αξιολόγηση με το σύστημα της ποσόστωσης.
Οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, με τα συνδικάτα να βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών για τα συλλαλητήρια, ενώ σύσσωμοι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην απεργία – αποχή κατά της αξιολόγησης, που ξεκινά η ΑΔΕΔΥ από τις 30 Αυγούστου.
Η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί μάλιστα ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της, θα συνεχίσει την απεργία – αποχή μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Η πρώτη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στο δημόσιο προγραμματίζεται για τις 6 Σεπτεμβρίου, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ σταθμός των κινητοποιήσεων είναι η 23η Σεπτεμβρίου, οπότε εκδικάζεται η υπόθεση επαναπρόσληψης των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Ο Σεπτέμβριος πάντως αναμένεται θερμός καθ’ όλη τη διάρκεια του, καθώς τόσο η ΑΔΕΔΥ όσο και η ΠΟΕ – ΟΤΑ προαναγγέλλουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν και στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς στις 10 Οκτωβρίου εκδικάζεται η κύρια αγωγή της ΑΔΕΔΥ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στο χορό των κινητοποιήσεων θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι από όλους τους χώρους, ενώ ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ- ΟΤΑ είναι αποφασισμένοι να δώσουν δυναμικό παρόν στη Θεσσαλονίκη. Για αυτό το λόγο αντιπροσωπείες των Ομοσπονδιών θα βρίσκονται στην πόλη από τις αρχές της άλλης εβδομάδας, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζομένους στους χώρους δουλειάς και σε συνελεύσεις στα κατά τόπους τοπικά σωματεία. Επίσης οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν τα ίδια μεγάλα ποσοστά συμμετοχής εργαζομένων τόσο στα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ όσο και στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα εξαγγελθούν μέσα στο Σεπτέμβριο.
Με χθεσινή ανακοίνωση της η ΠΟΕΟΤΑ προαναγγέλλει για σήμερα τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής και αύριο συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου, προκειμένου να διαμορφωθεί και ιδιαίτερο πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων και κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Καλεί μάλιστα τα μέλη της και τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση να οργανώσουν και να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και της τρόικας που οδηγεί, όπως αναφέρει, σε διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες, καταργώντας τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά.
ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΕΡΕ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Ο νόμος για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με το σύστημα της ποσόστωσης, ήταν από τους λίγους που προκάλεσε μαζική και έντονη κινητοποίηση των εργαζομένων στις αιρετές περιφέρειες και τους δήμους. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μάλιστα εργαζόμενοι, προϊστάμενοι και διευθυντές αποφάσισαν εξαρχής να συνταχθούν με την ΑΔΕΔΥ για αποχή διαρκείας από τη διαδικασία της αξιολόγησης, δηλώνοντας ότι θα παραδώσουν ασυμπλήρωτα τα έντυπα αξιολόγησης (εκθέσεις) στο πρωτοβάθμιο σωματείο τους, ενώ γνωστοποίησαν ότι θα συμμετάσχουν σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η προκήρυξη απεργίας – αποχής που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ αφορά συγκεκριμένα όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο δημόσιο, από την έκδοση αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστώσεων (άρθρο 7 παρ. 5 του π.δ. 318/1992), από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αυτοαξιολόγησης, από τη σύνταξη και υποβολή εισηγήσεων αξιολόγησης (άρθρο 14 του π.δ.
318/1992), από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης, από τη συμμετοχή σε ειδικές επιτροπές αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο (άρθρο 24 του π.δ.318/1992) αλλά και αποχή από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που συνάπτεται με τη διαδικασία αυτή, όπως παροχή στοιχείων από τις διευθύνσεις διοικητικού προσωπικού κτλ.
Όπως αναφέρει η απόφαση της ΑΔΕΔΥ: «Η απεργία θα αρχίσει στις 30 Αυγούστου, έπειτα, δηλαδή, από την πάροδο τεσσάρων εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση εξωδίκου δηλώσεως της ΑΔΕΔΥ στα αρμόδια υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και λοιπές υπηρεσίες, διά της οποίας γνωστοποιούνται το περιεχόμενο της αποφάσεως αυτής και τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ, ενώ σε περίπτωση μη ικανοποίησης αυτών θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 32 του νόμου 4250/2014, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 250 του νόμου 4281/2014 και πάντως μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2014».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αμετακίνητος στις απολύσεις
Την ίδια ώρα, αμετακίνητος, από την πολιτική των απολύσεων στο δημόσιο, εμφανίζεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προ ημερών δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους οι 6.500 απολύσεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα. Θύμισε ότι πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση, την οποία ανέλαβε η τότε τριμερής κυβέρνηση.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι χάρη στη συμφωνία για την πραγματοποίηση αυτών των απολύσεων των 2014 αποφεύχθηκε η επέκταση του προγράμματος απολύσεων και διαθεσιμότητας το 2015 και 2016, ενώ τόνισε ότι μόνο αν επιδειχθεί συνέπεια από την ελληνική πλευρά, μπορεί να επιδιωχθεί αποτελεσματικά η μείωση των φόρων. «Σε κανέναν δεν αρέσει να γίνονται απολύσεις, αλλά πρέπει να γίνουν», ήταν το κεντρικό μήνυμά του.
Οι δεξαμενές από τις οποίες θα εξευρεθούν οι 6.500 υπάλληλοι, που θα αποχωρήσουν από το δημόσιο είναι οι εξής τέσσερις:
• Υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
• Εργαζόμενοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
• Υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.
• Όσοι παραμένουν στις θέσεις τους βάσει προσωρινών δικαστικών διατάξεων.
Πηγή: Μακεδονία