«Ετοιμες» να στείλουν όπλα στους Κούρδους του Ιράκ, Γερμανία και Ιταλία
«Έτοιμες» να παραδώσουν «το ταχύτερο δυνατόν» όπλα στους Κούρδους του Ιράκ, είναι, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, μέσω κυβερνητικών στελεχών τους, Γερμανία και Ιταλία.
«Θέλουμε να το πράξουμε αυτό» άμεσα, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, προσθέτοντας ότι θα δοθεί «μια ποσότητα (όπλων) η οποία θα ενισχύσει τη δυνατότητα των Κούρδων να αμύνονται».
Ο μη θανατηφόρος εξοπλισμός που σχεδιαζόταν να παραδοθεί στους Κούρδους —κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα— θα σταλεί άμεσα, ανέφερε ο Σταϊνμάγερ.
Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αιτιολόγησε την απόφαση αυτή επικαλούμενος τον κίνδυνο μιας «καταστροφής» η οποία θα είχε «συντριπτικές» συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο.
Αναφερόμενος στην πιθανή «αποστολή περαιτέρω εξοπλισμού, περιλαμβανομένων και όπλων», ο Σταϊνμάγερ ανέφερε ότι και «η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία αποφάσισαν να στείλουν τέτοια είδη και είμαστε προετοιμασμένοι να το κάνουμε και εμείς. «Τα είδη αυτά θα υπηρετήσουν το σκοπό οι κουρδικές δυνάμεις να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία», είπε ακόμη.
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν η οποία συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην «ταχύτητα που κόβει την ανάσα και την απίστευτη βαρβαρότητα» με τις οποίες οι ισλαμιστές προκαλούν «μια ανθρωπιστική καταστροφή» και τόνισε πως «πρέπει να σταματήσουν». Οι λεπτομέρειες για τα όπλα και τον λοιπό εξοπλισμό που θα σταλεί στους Κούρδους από τη Γερμανία θα συμφωνηθούν ως την 27η Αυγούστου, πρόσθεσε η ίδια. «Είμαστε σε μια φάση συλλογής στοιχείων», εξήγησε.
Από την πλευρά του, ο Σταϊνμάγερ κατήγγειλε τις «βάρβαρες» μεθόδους των τζιχαντιστών στο Ιράκ.
Η απόφαση της Γερμανίας ανακοινώνεται έπειτα από μια μακρά περίοδο δισταγμού. Το Βερολίνο είναι εδώ και δεκαετίες ιδιαίτερα επιφυλακτικό όσον αφορά την εμπλοκή του σε συγκρούσεις, λόγω του μιλιταριστικού παρελθόντος της χώρας.
Περίπου το 74% των Γερμανών αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στο Ιράκ, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Ιταλίδας υπουργού Άμυνας, Ρομπέρτα Πινότι.
«Η Ιταλία μπορεί να προσφέρει μια ορισμένη ποσότητα ελαφρών όπλων για προσωπική και τοπική άμυνα καθώς και πυρομαχικά για αυτά», είπε η Πινότι στο κοινοβούλιο, την ημέρα που ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι έκανε μια σύντομη επίσκεψη στη Βαγδάτη και στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του αυτόνομου κουρδικού θύλακα.
«Ο προκαταρκτικός σχεδιασμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες», διευκρίνισε η Πινότι ενώπιον των επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και της Γερουσίας που συγκλήθηκαν σήμερα για μια έκτακτη κοινή συνεδρίαση για το ζήτημα.
Τα όπλα θα προέλθουν από τα αποθέματα του τακτικού στρατού καθώς και από μια αποθηκευμένη ποσότητα περίπου 30.000 Καλάσνικοφ που είχαν κατασχεθεί από ιταλικά στρατεύματα σε ένα πλοίο που τα μετέφερε στην πρώην Γιουγκοσλαβία εν μέσω του εμφυλίου, τη δεκαετία του 1990, είπε η Πινότι.
Τα Καλάσνικοφ θεωρούνται τα πιο κατάλληλα όπλα για τους Κούρδους μαχητές, τους Πεσμεργκά, οι οποίοι έχουν οπλισμό στην πλειονότητά του σοβιετικής προέλευσης.
Επίσης ο ιταλικός στρατός μπορεί να στείλει στους Ιρακινούς πολυβόλα και εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών, ανέφερε η ίδια.