ΠΟΥ: Στους 1.229 οι θάνατοι από τον Εμπολα στη Δυτική Αφρική

Η επιδημία του ιού Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.229 ανθρώπων στη Δυτική Αφρική, με τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε να δίνουν μάχη για να αναχαιτίσουν τη εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέροντας τον θάνατο ακόμη 84 ασθενών μέσα σε τρεις ημέρες, μια σημαντική αύξηση παρά τη διεθνή κινητοποίηση.

 

Μεταξύ 14 και 16 Αυγούστου καταγράφηκαν 113 νέα κρούσματα (επιβεβαιωμένα ή ύποπτα) και 84 θάνατοι στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με το νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ στη Γενεύη.

 

Συνολικά από τον Μάρτιο που ξέσπασε η επιδημία, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 2.240 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα, μεταξύ τους 1.229 θάνατοι. Η Λιβερία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων θανάτων μεταξύ 14ης και 16ης Αυγούστου, με 53 ανθρώπινες απώλειες και 48 νέα κρούσματα. Συνολικά 834 είναι τα κρούσματα στη χώρα εκ των οποίων τα 466 ήταν θανατηφόρα.

 

Η Σιέρα Λεόνε καταγράφει 17 θανάτους και 38 νέα κρούσματα. Ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 848 κρούσματα, εκ των οποίων τα 365 ήταν θανατηφόρα. Στη Γουινέα απ’ όπου άρχισε η επιδημία υπάρχουν 14 νέοι θάνατοι και 24 νέα κρούσματα. Ο απολογισμός στη χώρα αυτή είναι 543 κρούσματα, εκ των οποίων 394 θανατηφόρα.

 

Στη Νιγηρία υπάρχουν τρία νέα κρούσματα και κανένας θάνατος στις τρεις αυτές ημέρες. Η χώρα που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική έχει συνολικά 15 κρούσματα, εκ των οποίων τέσσερα θανατηφόρα. Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) για να διασφαλίσει την παράδοση γευμάτων σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν με τον
ιό Έμπολα σε περιοχές όπου έχει επιβληθεί καραντίνα στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. “Γεύματα παραδίδονται σε ασθενείς που νοσηλεύονται και σε ανθρώπους που έχουν τεθεί σε απομόνωση και δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα. Με τον μέτρο αυτό περιορίζονται άσκοπες μετακινήσεις”, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

 

Παράλληλα το WFP επεκτείνει τις παραδόσεις επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας σε περιοχές υπό καραντίνα, μεταξύ τους οι σοβαρά πληγείσες πόλεις όπως οι Γκεκέντου στη Γουινέα, Κενέμα και Καϊλάχουν στη Σιέρα Λεόνε και Φόγια στη Λιβερία.

 

Στην 8 Αυγούστου ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα κατά της επιδημίας αυτής του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και συνέστησε τη λήψη εκτάκτων μέτρων στις πληγείσες χώρες.