Κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και τρεις ρωσικές εταιρείες επέβαλαν οι Βρυξέλλες -Αδιαφορούν οι Ρώσοι

Η πλειονότητα των Ρώσων δηλώνει ότι δεν την ανησυχούν οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τις οποίες οι δυτικοί επέβαλαν διότι θεωρούν υπεύθυνη τη Μόσχα για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία διεξήγε το ανεξάρτητο κέντρο έρευνας Levada και δημοσιεύθηκε σήμερα.

 

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 58% των Ρώσων λέει ότι «δεν ανησυχεί» για τον κίνδυνο «απομόνωσης της χώρας στο διεθνές σκηνικό», ενώ ένα 61% αντιδρά κατά τον ίδιο τρόπο στις «οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις» οι οποίες επιβάλλονται σε βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

 

Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις πιο σκληρές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

 

Ο πληθυσμός της Ρωσίας δεν μοιάζει να αισθάνεται πάντως πως πλήττεται άμεσα: για το 59% των προσώπων τα οποία ερωτήθηκαν οι κυρώσεις δεν πλήττουν «στην πραγματικότητα» παρά μόνο «τη ρωσική πολιτική ελίτ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λήψη των αποφάσεων».

 

Εξάλλου το 60% των Ρώσων οι οποίοι κατοικούν στις μεγάλες πόλεις τάχθηκε εναντίον της υιοθέτησης κυρώσεων σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ και της ΕΕ, εκτιμώντας ότι είναι απαραίτητο να «συνεχιστεί η συνεργασία με τη Δύση».

 

Η έρευνα αυτή διεξήχθη το διάστημα από την 18η ως την 21η Ιουλίου σε ένα δείγμα 1.600 κατοίκων 134 πόλεων και χωριών της Ρωσίας.

 

Αρνείται η Μόσχα ότι παραβίασε συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα

 

Η Ρωσία απορρίπτει ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF), κατηγορώντας αντίθετα την Ουάσινγκτον ότι η ίδια έχει παραβιάσει τη συνθήκη-ορόσημο που υπεγράφη τα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

«Έχουμε συσσωρεύσει πολλές διαμαρτυρίες προς τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη συνθήκη INF. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η παραγωγή οπλισμένων τηλεχειριζόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους Αμερικανούς, τα οποία υπάγονται στην κατηγορία των επίγειων πυραύλων κρουζ με βάση τη Συνθήκη» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η νέα αντιπαράθεση Μόσχας-Ουάσινγκτον για τη συνθήκη εξάλειψης πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς -που υπεγράφη το 1987 από τους Ρόναλντ Ρέιγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ- έρχεται εν μέσω της κλιμάκωσης του διπλωματικού «πολέμου» για την κρίση στην Ουκρανία και των αμερικανικών κατηγοριών για στρατιωτική υποστήριξη των αυτονομιστών από τη ρωσική ηγεσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές να βρίσκεται στα πρόθυρα να εγκαταλείψει διμερή συνθήκη, μετά τη δημόσια πλέον κατηγορία του Μπαράκ Ομπάμα κατά της Μόσχας για παραβίαση της Συνθήκης INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty) με τη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου τύπου κρουζ.

 

Κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και τρεις ρωσικές εταιρείες επέβαλαν οι Βρυξέλλες – Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία η G7

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε απόψε στη δημοσιότητα τα ονόματα οκτώ Ρώσων και τριών εταιρειών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων “παγώνουν” στο πλαίσιο της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας με αφορμή το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται και ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, στενός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν επί πολλά χρόνια, με τον οποίο έκαναν μαζί προπόνηση στο τζούντο. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες ο Ρότενμπεργκ είναι μέτοχος σε εταιρείες στις οποίες ανατέθηκαν επικερδείς συμβάσεις κατά την προετοιμασία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Κυρώσεις επιβάλλονται επίσης στον Αλεξέι Γκρόμοφ, τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου, την Οξάνα Τσιγκρίνα, την εκπρόσωπο της κυβέρνησης της αποκαλούμενης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ”, τον Μπόρις Λιτβίνοφ, πρόεδρο από τις 22 Ιουλίου του αποκαλούμενου “Ανωτάτου Συμβουλίου” της αυτοαποκαλούμενης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”, τον Σεργκέι Αμπίσοφ που τον Μάιο διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Κριμαίας, τον Κονσταντίν Μαλοφέεφ που φέρεται ότι στηρίζει οικονομικά και υλικά τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, και τους μεγαλομετόχους της Bank of Russia Γιούρι Καβάλτσουκ και Νικολάι Σαμάλοφ.

Οι κυρώσεις πλήττουν επίσης την κρατική εταιρεία Almaz-Antei η οποία κατασκευάζει αντιαεροπορικά συστήματα μεταξύ των οποίων και πυραύλους εδάφους-αέρος, την αεροπορική εταιρεία Dobrolet η οποία εκτελεί κατ΄ αποκλειστικότητα δρομολόγια μεταξύ Μόσχας και Σιμφερόπολης και την τράπεζα RNCB.

Από την Ουάσινγκτον, οι χώρες της G7 (οι επτά πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες) καταδίκασαν εξάλλου τον “αποσταθεροποιητικό” ρόλο της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση και απείλησαν ότι θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις εάν η Μόσχα δεν αλλάξει στάση.

“Η Ρωσία έχει ακόμη τη δυνατότητα να επιλέξει την οδό της αποκλιμάκωσης που θα οδηγούσε στην άρση των κυρώσεων”, εξηγεί η G7 στην κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. “Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το κόστος αυτών των εχθρικών πράξεων”, προειδοποιούν οι χώρες της G7.