Απελευθέρωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σχεδιάζει το υπ. Παιδείας
Η «απελευθέρωση» των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ΑΕΙ, οι μετεγγραφές των φοιτητών, οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων για το νέο έτος, οι «λιμνάζοντες» φοιτητές, η αξιολόγηση των ιδρυμάτων και η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ πανεπιστημίων στα οποία υπάρχουν εργαζόμενοι στη διαθεσιμότητα, συζητήθηκαν στη σύσκεψη εργασίας του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και των Προεδρείων των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και Προέδρων των ΤΕΙ.
Ο κ. Λοβέρδος είπε στα προεδρία ότι την Πέμπτη, σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και συναρμόδιους υπουργούς θα αποφασιστεί η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα Ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος ενημέρωσης των Ιδρυμάτων για τον τρόπο χρησιμοποίησης κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, όπως ο νόμος επιτρέπει.
Μία από τις προτάσεις του υπουργείου ήταν η δημιουργία επί πληρωμή αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων για αλλοδαπούς.
Ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι θα απελευθερωθεί η διαδικασία λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, προκειμένου οι αποφάσεις να λαμβάνονται με υπογραφή των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και όχι με υπογραφή υπουργού, ενώ η αξιολόγησή τους θα γίνεται από την ΑΔΙΠ.
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ο νόμος για τους λιμνάζοντες φοιτητές θα εφαρμοστεί και ανέφερε ότι το πόρισμα για την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ ιδρυμάτων θα παραδοθεί από τον αξιολογητή στις 4 Αυγούστου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικώς τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις περαιτέρω περικοπές των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών, δηλαδή, συγκέντρωση πολλών φοιτητών στα ιδρύματα του κέντρου και αποερήμωση ιδρυμάτων της περιφέρειας.
Όλες οι πλευρές κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και συμφωνήθηκε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στις έκτακτες Συνόδους Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και των Προέδρων των Τ.Ε.Ι., οι οποίες θα συνέλθουν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αναδρομική ισχύ για τις μετεγγραφές φοιτητών ζητούν βουλευτές της ΝΔ
Στην διάταξη που ψηφίστηκεεπί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και από οικογένειες ειδικών κατηγοριών, παραπέμπει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε έγγραφη απάντησή του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης 17 βουλευτών της ΝΔ.
Οι βουλευτές της ΝΔ είχαν ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας η συγκεκριμένη ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ και για εισακτέους των προηγουμένων ετών.
Ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, με δήλωσή του, χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι υπάρχει πρόνοια για τις μετεγγραφές των φοιτητών από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, καθώς και από οικογένειες ειδικών κατηγοριών, προσθέτει ωστόσο ότι «δυστυχώς, η διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ, όπως ζητούσαν και οι σύλλογοι πολυτέκνων».
«Το ζήτημα είναι σοβαρό, καθώς για πολλές πολύτεκνες οικογένειες το κόστος των σπουδών των παιδιών τους που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι δυσβάστακτο. Το υπουργείο Παιδείας, έστω και στην ύστατη στιγμή, θα πρέπει να επανεξετάσει τη δυνατότητα η ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ, τουλάχιστον, για τα 723 παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ.
Πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μετέφερε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την ανησυχία πολλών Σχολών για κύμα χιλιάδων μετεγγραφών στη βάση της προσφάτως ψηφισθείσας διάταξης. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η διάταξη δεν θα αλλάξει αλλά θα αναζητηθούν τρόποι ώστε να μην υπάρξει απερήμωση Σχολών και να ενισχυθούν οικονομικά (σ.σ. με εσωτερική ανακατανομή κονδυλίων) Σχολές που θα βρεθούν στο επίκεντρο των αιτήσεων μετεγγραφών.