Κλιματική αλλαγή και ρύπανση θα αυξήσουν την πείνα μέχρι το 2050
Με περίπου 4 δισεκατομμύρια στόματα επιπλέον -σε σχέση με σήμερα- για να τραφούν το 2050, ο κόσμος θα χρειάζεται τουλάχιστον 50% παραπάνω τροφή από αυτή που υπάρχει διαθέσιμη στις μέρες μας.
Σύμφωνα όμως με μια αμερικανική μελέτη, πολύ σύντομα οι διαθέσιμες πηγές τροφής μπορεί να μειωθούν δραματικά εξαιτίας της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη και της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά υποσιτισμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο από 18% σήμερα έως και 27% μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, όσο και η ρύπανση της ατμόσφαιρας λόγω αυξημένου όζοντος μπορούν να καταστρέψουν τα φυτά και να μειώσουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει εξετάσει τους δύο αυτούς παράγοντες μαζί.
Ενώ η επίδραση των αυξανόμενων θερμοκρασιών έχουν μελετηθεί ευρέως, δεν έχει συμβεί το ίδιο και με την επίδραση της ποιότητας του αέρα σε τέσσερις από τις πιο βασικές καλλιέργειες: ρυζιού, σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι επιδράσεις θα ποικίλουν σημαντικά από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες από τις καλλιέργειες να επηρεάζονται πιο έντονα από κάθε παράγοντα.
Για παράδειγμα, το σιτάρι είναι πολύ ευαίσθητο στην έκθεση σε όζον, ενώ το καλαμπόκι επηρεάζεται δυσμενώς από τη θερμότητα.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι παγκόσμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να μειωθούν έως και κατά 10% μέχρι το 2050.