Τρία Ταμεία κύριας ασφάλισης και ένα επικουρικό

Τρία ταμεία κύριας ασφάλισης και ένα επικουρικό (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) με ταυτόχρονη ενοποίηση προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους, περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση εντός του ερχόμενου φθινοπώρου.

 

«Το κύριο βάρος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα πέσει στη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων», σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής».

 

Ο υπουργός Εργασίας δεν αποκλείει να υπάρξει και ενοποίηση όρων ασφάλισης και παροχών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το νέο ασφαλιστικό τοπίο περιλαμβάνει το ΙΚΑ (Ταμείο μισθωτών), τον ΟΑΕΕ (Ταμείο αυτοαπασχολούμενων) και τον ΟΓΑ (Ταμείο αγροτών).

 

Για ένα διάστημα, θα διατηρηθεί ως αυτόνομο το ΝΑΤ (ναυτικών).

 

Προς τον ΟΑΕΕ οδεύει το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), ενώ πιθανότατα στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το ταμείο Τύπου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), παρότι υπάρχουν απόψεις για ενοποίησή του με τον ΟΑΕΕ.

 

Μάλιστα, στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση στο ΙΚΑ, ως ειδικών λογαριασμών, όλων των αντίστοιχων ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των μισθωτών.

 

Σε τρία στάδια

 

Οι ενοποιήσεις των Ταμείων θα ολοκληρωθούν σε τρία στάδια.

 

– Το πρώτο βήμα θα αφορά τη διοικητική αναδιοργάνωση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

 

– Στη συνέχεια, προβλέπεται η απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

 

-Ακολουθεί η δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα καλύπτει όλα τα Ταμεία.

 

Εξίσωση όρων συνταξιοδότησης και παροχών προς τα κάτω

 

Τις διοικητικές ενοποιήσεις Ταμείων θα ακολουθήσουν ενοποιήσεις παροχών.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σχεδιασμό υπάρχει η καθιέρωση ενιαίων εισφορών, αλλά και ενιαίων παροχών στο σύνολο των ασφαλισμένων είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζες ή σε επιχειρήσεις του Δημοσίου.

 

Θεωρείται δε, βέβαιο ότι η «ενιαιοποίηση» εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους θα γίνει επί τα χείρω, δηλαδή με την εξομοίωση των υψηλότερων παροχών με τις χαμηλότερες.

 

Πάντως, τα σενάρια που εξετάζονται, όπως σημειώνεται, περιλαμβάνουν και την πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών.

 

Σε αυτήν την περίπτωση, θα αυξηθούν άμεσα τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο, αλλά και θα καταργηθούν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν στο ΙΚΑ για μητέρες με ανήλικα παιδιά.

 

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής