Πέντε ημέρες μετά την καταστροφή η Μόσχα έτοιμη να παράσχει “πλήρη” βοήθεια στις έρευνες

Πέντε ημέρες μετά την πτώση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα δήλωσε σήμερα έτοιμη να παράσχει «πλήρη» βοήθεια στην έρευνα, στην οποία περιλαμβάνεται και η αποστολή εμπειρογνωμόνων, και χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στον τόπο της καταστροφής.

 

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης εμπειρογνωμόνων. Πιστεύουμε ότι μία τέτοια καταστροφή πρέπει να διαλευκανθεί με την ενεργή συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας», του ΟΗΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Η Μόσχα χαιρέτισε επίσης την απόφαση την οποία υιοθέτησε τη νύχτα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η οποία απαιτεί ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στον τόπο της καταστροφής.

 

«Επειτα από εντατικές διαβουλεύσεις, υιοθετήθηκε ένα σχέδιο. Δίνει έμφαση στην ανάγκη για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, πραγματικά ανεξάρτητης και αντικειμενικής με βάση τις αρχές της διεθνούς αεροπορίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Είναι σημαντικό η απόφαση «να ζητήσει από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη σύρραξη να τερματίσουν τις εχθροπραξίες στη ζώνη του δυστυχήματος και να διασφαλίσουν την πρόσβαση των οργανισμών που συμμετέχουν στην έρευνα, όπως η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τη νύχτα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, στον οποίο εξέφρασε ικανοποίηση για την υιοθέτηση της απόφασης.

 

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη νύχτα την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός σε μία περίμετρο 10 χιλιομέτρων γύρω από τον τόπο της καταστροφής.

 

Με μια απόφασή του η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε απόψε την κατάρριψη ενός μαλαισιανού επιβατικού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία που είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό και απαίτησε οι ένοπλες ομάδες στην περιοχή να εγγυηθούν την «ασφαλή, πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση» των ερευνητών στην περιοχή όπου συνετρίβη το Boeing 777 της Malaysia Airlines την Πέμπτη.

 

Το 15μελές ΣΑ ενέκρινε το κείμενο που προετοίμασε η Αυστραλία —χώρα που θρηνεί 28 πολίτες της οι οποίοι επέβαιναν στην πτήση MH17— και απαιτεί αυτοί που ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους «να λογοδοτήσουν» και «όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες να υπάρξει λογοδοσία» και διαφάνεια στις έρευνες για το συμβάν.

 

Η Μόσχα υπερψήφισε το σχέδιο απόφασης αφού έγιναν ορισμένες μικρές τροποποιήσεις στο κείμενο. Ωστόσο το αίτημα της Ρωσία να αφαιρεθούν οι αναφορές στις ένοπλες ομάδες από το κείμενο δεν έγινε αποδεκτό.

 

Η απόφαση «απαιτεί οι ένοπλες ομάδες που ελέγχουν τον τόπο της συντριβής και την περιοχή γύρω από αυτήν να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία μπορεί να αλλοιώσει στοιχεία στον τόπο της συντριβής», και πιο συγκεκριμένα από ενέργειες όπως «η καταστροφή, η μετακίνηση ή η αλλοίωση συντριμμιών, εξοπλισμού (του αεροσκάφους), ατομικών ειδών (των επιβατών) ή των λειψάνων»

 

Εξάλλου το ΣΑ του ΟΗΕ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας «πλήρους, διεξοδικής και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για το συμβάν συμφώνως προς τους διεθνείς κανόνες της πολιτικής αεροπορίας» και ταυτόχρονα «απαιτεί όλα τα κράτη και άλλοι παράγοντες να απόσχουν από πράξεις βίας εναντίον πολιτικών αεροσκαφών».

 

Επιχείρηση συγκάλυψης εγκλήματος καταγγέλλει ο αυστραλός πρωθυπουργός

 

Τα στοιχεία στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία παραποιήθηκαν σε βιομηχανική κλίμακα, στο πλαίσιο επιχείρησης συγκάλυψης, κατήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ.

 

«Μετά το έγκλημα, έρχεται η συγκάλυψη. Αυτό που είδαμε είναι παραποίηση σε βιομηχανική κλίμακα και προφανώς αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν πρόκειται για ατύχημα. Πρόκειται για έγκλημα», είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κανμπέρα.

 

Αναφερόμενος ωστόσο στον πρόεδρο της Ρωσίας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής τήρησε τους λόγους του με την έγκριση από τη Μόσχα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ασφαλή πρόσβαση των ερευνητών στον τόπο της καταστροφής.

 

Σε μαλαισιανούς αξιωματούχους τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ

 

Ο Αλεκσάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας παρέδωσε τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία. Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. «Εδώ είναι, τα μαύρα κουτιά», είπε ο Μποροντάι εβρισκόμενος σε ένα δωμάτιο γεμάτο με δημοσιογράφους στην έδρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

 

Και οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία στη συνέχεια υπέγραψαν ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

 

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα είπε κατά τη διάρκεια της παράδοσης ότι τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση».

 

Ταυτόχρονα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ, που σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το έδαφος που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

 

Στην Ολλανδία οι σοροί των θυμάτων

Χρειάστηκαν τέσσερις μέρες για να ξεκινήσει η απόσυρση των σορών των θυμάτων της μοιραίας πτήσης από το σημείο της συντριβής και η τοποθέτησή τους στα ειδικά βαγόνια-ψυγεία. 

Το τρένο αναχώρησε από τον σταθμό του Τορέζ για να φτάσει τελικά στο Χάρκοβο, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Ουκρανών.

Στη συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται ήδη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ολλανδίας, με το οποίο ταξίδεψαν ολλανδοί ειδικοί, ιατροδικαστές και εμπειρογνώμονες.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αναχωρήσει από την Ουκρανία η ειδική πτήση που θα μεταφέρει τις σορούς των επιβατών στην Ολλανδία.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / REUTERS