Μέρκελ: Μην πάτε σε εκλογές – Σαμαράς: Θέλω ανάσα και χρόνο…
Με τη φράση «θέλω ανάσα και χρόνο για να υλοποιήσω τη δική μου πολιτική», ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε τις προθέσεις του απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ και προδιέγραψε τις κινήσεις που πρόκειται να κάνει από το φθινόπωρο.
Ηταν «κάθετος» μάλιστα, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος του επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν θα διευκόλυνε την ομαλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Μην πάτε σε εκλογές», φέρεται να του είπε. «Δεν είναι στις προθέσεις μου κάτι τέτοιο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός…
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε -για πρώτη φορά στο ανώτατο δυνατό επίπεδο- τη δική του ατζέντα, δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Σαμαρά να αναφέρεται εκτενώς στα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και να δίνει έμφαση στο πρωτογενές πλεόνασμα και στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Τη «σκυτάλη» πήρε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία στη Γερμανίδα καγκελάριο. Εκείνη δεν έκρυψε την ικανοποίησή της, λέγοντας ότι και η ίδια από την πρώτη στιγμή ήθελε να πετύχει το πρόγραμμα και η Ελλάδα να βγει το ταχύτερο από την κρίση.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι είναι αναγκαίες ορισμένες διορθωτικές κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη επιλογές, οι οποίες όταν εφαρμοστούν (κάτι που θα αρχίσει να γίνεται πολύ σύντομα) και θα ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους και θα διευκολύνουν τη ροή εσόδων του Δημοσίου. Σημείωσε δε, ότι οι κινήσεις αυτές δεν πρόκειται να επηρεάσουν επ΄ ουδενί τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, κίνδυνο τον οποίο είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα στη συζήτηση η κυρία Μέρκελ.
Οδικός χάρτης για τους συντελεστές
Ο κ. Σαμαράς έχει στο μυαλό του την αύξηση των δόσεων για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, τη σταθεροποίηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αλλά και την παρουσίαση ενός οδικού χάρτη για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα ανακοινωθεί μεν φέτος αλλά θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από το ’15.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν εμφανίστηκε αρνητική ως προς αυτήν την προοπτική, αλλά διευκρίνισε ότι για την ίδια πολλά θα εξαρτηθούν από τον χρόνο υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Ο κ. Χαρδούβελης εξήγησε ότι το πρώτο «πακέτο» έχει ήδη υλοποιηθεί και ως προς το δεύτερο το πιο δύσκολο ήταν η κατάτμηση της ΔΕΗ, το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί.
Τα συμπεράσματα που εξήγαγε η ελληνική πλευρά ήταν πως το Βερολίνο αντιλαμβάνεται πλήρως τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και πως δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην προώθηση συγκεκριμένων διορθωτικών κινήσεων, εφόσον αυτές δεν επηρεάσουν την υλοποίηση του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αργοπορίας και πως η Αθήνα επιθυμεί να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία το ταχύτερο δυνατό.
Υπενθύμισε δε, ότι σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup τον Νοέμβρη του 2012, εφόσον η Ελλάδα διευθετούσε τα ελλείμματα, οι εταίροι θα προχωρούσαν αυτόματα σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στην προσέλκυση επενδύσεων από την ελληνική πλευρά, καθώς ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στη στρατηγική συμμαχία που αναπτύσσεται μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας.
Σύμμαχος στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να προχωρήσει το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη σε κινήσεις που θα στοχεύουν στην ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, δήλωσε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι. Κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχαν οι δύο ηγέτες την Παρασκευή στη Φλωρεντία, συμφώνησαν ότι το βασικότερο πρόβλημα της Ευρωζώνης αυτή την ώρα είναι η διόγκωση της ανεργίας και πως αυτό αντιμετωπίζεται μόνον με την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών. Παράλληλα, διατύπωσαν την κοινή πεποίθηση ότι η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή έχει όρια και πως δεν πρέπει η κρίση χρέους να μετατραπεί σε κοινωνικό πρόβλημα για τους λαούς της Ευρώπης.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε αλληλέγγυος με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Ιταλός ομόλογός του (μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας) για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η μεταρρυθμιστική πορεία θα συνεχιστεί.
Πηγή: Εθνος