Σπουδές αλλοδαπών φοιτητών σε ελληνικά πανεπιστήμια με δίδακτρα

Τις δυνατότητες προσέλκυσης αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθούν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, καταβάλλοντας δίδακτρα, συζήτησαν χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος με τους κοσμήτορες και τους προέδρους έξι Φιλοσοφικών Σχολών.

 

Οπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση διερευνήθηκαν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για την ευόδωση της συγκεκριμένης στόχευσης με γνώμονα την αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων και την προσέλκυση στη χώρα μας ανθρώπων με ενδιαφέρον σε φιλολογικούς, γλωσσολογικούς, πολιτιστικούς και άλλους παρεμφερείς τομείς.

 

Στόχος είναι οι αλλοδαποί φοιτητές να σπουδάζουν στην ορισθείσα ξένη γλώσσα διδασκαλίας καταβάλλοντας σχετικά δίδακτρα, ενώ ειδικότερα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα αναφέρθηκε ρητά η δυνατότητα συμμετοχής και Ελλήνων φοιτητών.

 

Στην πρώτη διερευνητική συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του θέματος, με τους επικεφαλής των Φιλοσοφικών Σχολών να είναι θετικοί σε μία τέτοια αλλαγή. Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ευχέρεια και πολιτική διάθεση ακόμη και για νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να εγκριθούν άμεσα Μεταπτυχιακά ή Καλοκαιρινά προγράμματα (Summer School) και αργότερα Προπτυχιακά, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των Σχολών.

 

Η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Καραμολέγκου, ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους φοιτητές για θέματα που αφορούν στην ελληνική γλώσσα και στον πολιτισμό.

 

«Εγινε μια πρώτη διερευνητική συζήτηση και το επόμενο διάστημα θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις από τις σχολές στις οποίες θα περιλαμβάνονται τα πιθανά χρονοδιαγράμματα για την έναρξη των προγραμμάτων, τις ανάγκες για προσωπικό, υποδομές κ.λπ.», τόνισε η κ. Καραμολέγκου. Η ίδια υποστήριξε πάντως ότι ορισμένα τμήματα μπορούν ακόμη και με τις υπάρχουσες υποδομές και διδακτικό προσωπικό να ξεκινήσουν αντίστοιχα προγράμματα.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των Φιλοσοφικών Σχολών αλλά και ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκαν στη δυνατότητα σχεδιασμού προγραμμάτων που θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα τοπικά, πολιτιστικά, ιστορικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής με καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ