ΗΠΑ: Η παγκόσμια ειρήνη φθίνει λόγω των συγκρούσεων
Η παγκόσμια ειρήνη μειώνεται σταθερά τα επτά τελευταία χρόνια καθώς οι πόλεμοι, οι επιθέσεις ανταρτών και η εγκληματικότητα ακυρώνουν τις έξι δεκαετίες σταδιακής βελτίωσης που είχαν προηγηθεί, σύμφωνα με μια έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης (IEP) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι συγκρούσεις στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συνέβαλαν στην πτώση του ετήσιου Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης (GPI), σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου που εδρεύει στην Αυστραλία.
Όπως σημειώνεται, αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Αφρική ενώ και οι δολοφονίες αυξήθηκαν στα αστικά κέντρα του αναδυόμενου κόσμου. Έχει επίσης μεγαλώσει ο αριθμός των ανθρώπων που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς για να γλιτώσουν από τις μάχες στις πατρίδες τους.
Από την άλλη πλευρά, η εγκληματικότητα και οι πόλεμοι στις ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη, ιδίως στην Ευρώπη, έχουν περιοριστεί.Η επιδείνωση αυτή φαίνεται ότι είναι η χειρότερη των 60 τελευταίων ετών, σύμφωνα με το IEP. Ο δείκτης GPI έχει ζωή μόλις οκτώ χρόνων (μετριέται από το 2007) όμως οι εκτιμήσεις για το ποιό θα ήταν το μέγεθός του τις προηγούμενες δεκαετίες συμφωνούν ότι η παγκόσμια ειρήνη βελτιωνόταν λίγο-πολύ συνεχώς μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
“Φαίνεται ότι υπάρχει μια σειρά από αιτίες”, δήλωσε ο Στιβ Κιλέλια, ο ιδρυτής και πρόεδρος του IEP στο πρακτορείο Ρόιτερς. “Έχουμε τις συνέπειες της Αραβικής Άνοιξης, την άνοδο της τρομοκρατίας κυρίως μετά την εισβολή στο Ιράκ και τις επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση”, σημείωσε.
Για την έρευνα αυτή μελετήθηκαν 22 δείκτες σε 162 χώρες, όπως οι στρατιωτικές δαπάνες, το ποσοστό των ανθρωποκτονιών και οι θάνατοι από συγκρούσεις, η πολιτική ανυπακοή και η τρομοκρατία. Τα τελευταία επτά χρόνια ο δείκτης της παγκόσμιας ειρήνης για όλες τις χώρες του κόσμου μαζί αυξήθηκε από το 1,96 στο 2,06, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο κόσμος είναι λιγότερο ειρηνικός.
Οι λιγότερο ειρηνικές χώρες του κόσμου, σύμφωνα πάντα με το IEP, είναι η Συρία και το Αφγανιστάν. Στο Νότιο Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Ουκρανία και την Αίγυπτο παρατηρήθηκε κάθετη πτώση στο επίπεδο ασφάλειας. Η πιο ειρηνική χώρα του κόσμου ήταν και παραμένει η Ισλανδία.
Το IEP εκτιμά ότι η βία και οι στρατιωτικές δαπάνες στοίχισαν στην παγκόσμια οικονομία πέρσι περίπου 9,8 τρισεκατομμύρια δολάρια –σχεδόν το 11,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ενώ οι ΗΠΑ και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης μειώνουν τις αμυντικές δαπάνες τους, η Κίνα, η Ρωσία, οι χώρες που συνορεύουν με αυτές και τα περισσότερα κράτη της Μέσης Ανατολής αγοράζουν ολοένα και περισσότερα όπλα καθώς οι εντάσεις αυξάνονται.
Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ιδίως σε χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Νιγηρία και το Πακιστάν, αυξήθηκαν επίσης οι θάνατοι που αποδίδονται στην τρομοκρατία. Η θέση των ΗΠΑ επιδεινώθηκε, κυρίως λόγω των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν πέρσι στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.
Οι αναλυτές εξέτασαν στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι τον Μάρτιο του 2014 και για τον λόγο αυτό στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στην Ουκρανία και το Ιράκ. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εικόνα θα ήταν πολύ χειρότερη” εάν είχαν συμπεριληφθεί τα νέα δεδομένα, κατέληξε ο Κιλέλια.