Κομισιόν: «Παράθυρο» για βοήθεια στις χώρες που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος έλευσης μεταναστών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να δεχτεί αιτήματα για οικονομική βοήθεια σε κράτη-μέλη που επωμίζονται το βάρος της αθρόας έλευσης μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής επισημαίνει η διαδικτυακή πύλη EUObserver σε σημερινό δημοσίευμά της με τίτλο «Περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ είναι πιθανή εν μέσω ιταλικής απειλής για παύση διασώσεων μεταναστών».

Οπως υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα η Επιτροπή πέρυσι διένειμε περίπου 50 εκατ. ευρώ ως κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια στα κράτη-μέλη. Ωστόσο, οπως αναφέρεται, υπάρχει πίεση για επιτάχυνση της παροχής βοήθειας, καθώς δεκάδες χιλιάδες μετανάστες ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο με στόχο την μετάβασή τους στην Ευρώπη.

 

Συμφωνα με την ιστοσελίδα, η Ιταλία έχει διασώσει περίπου 50.000 ανθρώπους από την αρχή του έτους, αν και τα θανατηφόρα περιστατικά συνεχίζουν να αυξάνουν. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 39 άτομα πνίγηκαν έξω από τις ακτές της Λιβύης.

 

Το οικονομικό, συμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί σοβαρό ζήτημα για τους Ιταλούς αξιωματούχους, αφού η κυβέρνηση πληρώνει περίπου 9 εκατ. ευρώ το μήνα για τη θαλάσσια επιχείρηση Mare Nostrum. «Οι περισσότεροι από τους Υπουργούς μας αναφέρουν ότι η τωρινή χρηματοδοτική προσπάθεια είναι πολύ υψηλού κόστους και ότι θα ήταν δύσκολο να την υποστηρίξουμε μακροπρόθεσμα» δήλωσε στην ιστοσελίδα, Ευρωπαίος αξιωματούχος για το ζήτημα.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της τονίζει ότι παρείχε οικονομική στήριξη στην Ιταλία για να ανταπεξέλθει στα αυξημένα κύματα μεταναστών. Συγκεκριμένα, η Ιταλία έλαβε, συμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 30 εκατ. ευρώ μετά τα γεγονότα στη Λαμπεντούζα τον περασμένο Οκτώβριο. Οι ιταλικές αρχές έλαβαν 10 εκατ. επιπλέον για τη βελτίωση των μέσων αντιμετώπισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και για παροχή υγειονομικής βοήθειας.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο, η Ιταλία είναι δυσαρεστημένη με τη διάταξη του Κανονισμού του Δουβλίνου που προβλέπει ότι οι χώρες στις οποίες οι μετανάστες εισέρχονται στην ΕΕ έχουν την ευθύνη των αιτήσεων ασύλου. Η Ιταλία, επομένως, εκτός από οικονομική ενίσχυση και βοήθεια στις επιχειρήσεις επιθυμεί βοήθεια και στο χειρισμό των αιτήσεων ασύλου.