Έξωση σε χιλιάδες παιδιά που φιλοξενούνται δωρεάν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θέλει να κάνει η Κομισιόν

Με τερματισμό της δωρεάν φιλοξενίας χιλιάδων βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιμένοντας να ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μία έστω και συμβολική οικονομική συμμετοχή των γονέων, ακόμη κι αν είναι άνεργοι!

 

Το επιτακτικό αίτημα της Επιτροπής αποκαλύφθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) διά του αρμοδίου προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη. Ο κ. Δανιηλίδης, με τον οποίον συμφώνησαν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι, χαρακτήρισε λάθος ένα τέτοιο μέτρο, καθώς αφορά γονείς οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό είναι άνεργοι και διαβίουν στα όρια της φτώχειας.

 

Η χρηματοδότηση

 

Θέμα της συζήτησης ήταν η έγκαιρη διασφάλιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών των
δήμων, στις οποίες υπάγονται οι παιδικοί σταθμοί, αλλά και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ&ΚΔΑΠ-ΜΕΑ). Στη χρονιά που ολοκληρώνεται (2013-2014), το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για έβδομη συνεχή φορά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

 

Αρχικώς είχε χρηματοδοτηθεί με 150 εκατ. ευρώ και η ΚΕΔΕ ζήτησε αύξηση του ποσού στα 250 εκατ. προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις. Τελικώς, με βάση τα στοιχεία που έδωσε η ΚΕΔΕ, ο προϋπολογισμός έφθασε τον Σεπτέμβριο του 2013 στα 182 εκατ. ευρώ και καλύφθηκαν 70.678 θέσεις παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

 

Η ΚΕΔΕ έχει χαρακτηρίσει επιτακτική την ανάγκη να συνεχισθεί το πρόγραμμα στην ερχόμενη σχολική χρονιά και διεκδικεί τη διάθεση ποσού 250.000.000 ευρώ αφενός για να καλυφθούν «οι χιλιάδες επιπλέον αιτήσεις που θα υπάρξουν λόγω της κρίσης, αφετέρου για να διορθωθούν οι μεγάλες μειώσεις που υπήρξαν στις τιμές των vouchers (κουπόνια)».

 

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα αίτησης έχουν διάφορες κατηγορίες γονέων με παιδιά σε προσχολική ηλικία οι οποίες μοριοδοτούνται ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

 

Από τη στιγμή που η αίτηση του γονέα γίνεται δεκτή, εκείνος δικαιούται ένα «κουπόνι» μέσω του οποίου καλύπτεται -δωρεάν έως τώρα- η συμμετοχή του παιδιού στο πρόγραμμα φιλοξενίας του παιδικού σταθμού. Όμως, πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης, οι ευρωπαϊκές αρχές μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ζητούν επιτακτικά να συμβάλουν έστω και με ένα ελάχιστο ποσό οι γονείς (π.χ.20-40 ευρώ το μήνα) επικαλούμενοι «λόγους λειτουργικότητας και ανταποδοτικότητας του συστήματος».

 

Οι παιδικές χαρές

 

Παράταση ενός έτους ζήτησαν οι δήμαρχοι για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις παιδικές χαρές και σε άλλες δομές που φιλοξενούν παιδιά, τις οποίες διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών μετά το τραγικό ατύχημα σε λούνα παρκ στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης.

 

Στο δυστύχημα εκείνο (27/4/2014) είχε χάσει τη ζωή του ένας δεκατριάχρονος και τραυματίστηκε σοβαρά η αδελφή του και το υπουργείο ζήτησε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης μέχρι τις 30 Ιουνίου. Με αφορμή το συμβάν, υπενθυμίστηκε ότι υπήρχε από το 2009 το νομοθετικό πλαίσιο που όριζε νέες προδιαγραφές με τις οποίες έπρεπε να συμμορφωθούν παιδικές χαρές, παιδότοποι και παιδικοί σταθμοί. Τότε είχε ορισθεί προθεσμία συμμόρφωσης μέχρι τις 31/12/2012, π οποία παρατάθηκε αργότερα έως το τέλος του 2014, αλλά το υπουργείο ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

 

Έλλειψη πόρων

 

Χθες όμως στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, πολλοί δήμαρχοι δήλωσαν αδυναμία ολοκλήρωσης των απαραίτητων εργασιών κυρίως για λόγους έλλειψης πόρων: «Μας ζητούν να εφαρμόσουμε προδιαγραφές Ελβετίας με χρηματοδότηση Ουγκάντας», είπε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος δήμαρχος Λιβαδειάς Ν. Παπαγγελής, εξηγώντας ότι για να συμμορφωθούν οι παιδικές χαρές του δήμου του πρέπει να βρεθούν 700.000 ευρώ, ενώ σε άλλους δήμους τα ποσά είναι ακόμη μεγαλύτερα και πρότεινε χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».

 

Στην τελική απόφαση, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά «παράταση του χρόνου πιστοποίησης για ένα έτος, δεδομένου ότι η πιστοποίηση μιας παιδικής χαράς δεν σημαίνει απλώς τη συ ντήρπσή της -πράγμα που γίνεται έτσι και αλλιώς σήμερα από τους δήμους-, αλλά την εκτέλεση έργου με προδιαγραφές ΕΛΟΤ, που είναι και εξαιρετικά δαπανηρό. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η ΚΕΔΕ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση όχι μόνο για την πιστοποίηση, αλλά και για τις πηγές χρηματοδότησης του έργου».

 

Η ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεσή της και με το προωθούμενο σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων
στους δήμους με τον επιμερισμό ποσοστών, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία
«αυθαίρετη και αντισυνταγματική σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

 

Το θέμα έθεσε ήδη η Ένωση στο νέο υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκε χθες ενώ προγραμματίζεται συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να ζητήσει «τριμερή διάλογο μεταξύ κυβέρνησης, ΚΕΔΕ και εργαζομένων στους δήμους, όπου θα ξεκαθαριστεί το πλαίσιο αξιοποίησης της αξιολόγησης, το οπόιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραπέμπει σε διαθεσιμότητες και απολύσεις των εργαζομένων στους δήμους».

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος