Χαρδούβελης-Στουρνάρας: Τι δήλωσαν κατά την «αλλαγή φρουράς» στο ΥΠΟΙΚ
«Χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία» θα συνεχιστεί η πολιτική στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον απελθόντα υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο νέος υπουργός, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, επισήμανε ότι «πρέπει να προσέξουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», αλλά «στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δούμε και τα νούμερα και ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να ισοσκελίζονται».
Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι «η οικονομία σταθεροποιείται πια. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Οδεύουμε σε έναν ενάρετο κύκλο και τους επόμενους μήνες θα δούμε την ανάπτυξη να έρχεται επιτέλους». Πρόσθεσε δε, ότι «το εισόδημα του πολίτη πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται. Φέτος για πρώτη φορά».
Σχετικά με την προσωπική του φιλοσοφία, ο νέος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Η Αριστερά να καταλάβει ότι για αυτά που λέει πρέπει να υπάρχει προϋπολογισμός και η Δεξιά να ξεφύγει από τον ατομικισμό, να κοιτάξει το σύνολο και την οικογένεια». Όσον αφορά στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι «πρέπει να κάνουμε και αυτά που θέλουμε εμείς και όχι μόνον αυτό που θέλει η τρόικα».
Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνον χώρα κατανάλωσης, αλλά και παραγωγής με εξαγώγιμα προϊόντα και ζήτησε από τις τράπεζες- παρά το ότι τα προβληματικά δάνεια είναι πάρα πολλά- να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, την έχει αναλάβει το υπουργείο, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο απελθών υπουργός, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε «σίγουρος ότι ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος είναι αναγνωρισμένος για την προσφορά του, θα φυλάξει τις Θερμοπύλες, δηλαδή τα επιτεύγματα που είχαμε μέχρι τώρα», προσθέτοντας ότι οι αγορές αντιδρούν θετικά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για μέτρα που ελήφθησαν με σημαντικό πολιτικό κόστος, προσθέτοντας, πάντως, ότι εάν η χώρα είχε πάρει έγκαιρα τα μέτρα, «η επιβίωσή μας δεν θα εξαρτιόταν από μια δόση».
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε δύο προκλήσεις που υπάρχουν, τη βιωσιμότητα του χρέους, που θα γίνει στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης της τρόικας, και στην ολική επαναφορά της οικονομίας σε βιώσιμη τροχιά.
Σε μια προσωπική «εξομολόγηση», ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «φεύγω ιδιαίτερα συγκινημένος. Νομίζω ότι αφήνω το σπίτι μου». Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι στο «πρόσωπό του βρήκα έναν ειλικρινή και πιστό φίλο, παρά το “στόλισμα” κάποιες φορές». Μνημόνευσε ιδιαίτερα τους κ. Άδωνi Γεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση για τη συνεργασία που είχαν. Μάλιστα, πρόσθεσε για τον κ. Γεωργιάδη, ότι «ο πρωθυπουργός μού εκμυστηρεύτηκε ότι θα ήθελε να τον δει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο».