Διπλό “γδάρσιμο” στους φορολογημένους
Το σενάριο είναι εξοργιστικό, απάνθρωπο, προκλητικό και εξευτελιστικό!
Η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει -μέσω του αγαπημένου της εκδοτικού ομίλου (ΔΟΛ)- ότι επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου από την 1η Ιανουαρίου 2015, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν (ή καλύτερα θα τους παρακρατείται) σε μηνιαία βάση το ποσό της εφορίας που τους αναλογεί! Δηλαδή, πέρα από τις εξωφρενικές ασφαλιστικές κρατήσεις, θα γίνεται παρακράτηση και της εφορίας! Και αν κάποιος θέλει να μπει σε διακανονισμό; Φυσικά, δεν θα έχει το δικαίωμα. Κι αυτό γιατί προηγείται η αύξηση των εσόδων του κράτους, από το δικαίωμα του φορολογούμενου να συντηρήσει την οικογένειά του. Έτσι, αν ένας υπάλληλος παίρνει 800 ευρώ μισθό, θα του παρακρατείται ο φόρος κάθε μήνα, θα πληρώνει το ενοίκιο του, θα του έχει ήδη παρακρατηθεί η ασφάλεια του, θα πληρώνει το δάνειο του, θα πληρώνει τη θέρμανσή του, θα πληρώνει το ρεύμα του και αν του μένουν χρήματα (πράγμα σχεδόν αδύνατο!) θα μπορεί να αγοράσει φαγητό για τα παιδιά του ή και ρούχα για να τα ντύσει. Όλα στο βωμό της αύξησης των εσόδων του κράτους!!!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση φόρου, βάζοντας στο παιχνίδι της είσπραξης των φόρων επιχειρήσεις και ασφαλιστικά ταμεία.
Αντιγράφοντας το σύστημα Pay As You Earn, ελληνικά, «πλήρωσε τους φόρους σου την ώρα που εισπράττεις», ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο θα αναλάβουν να παρακρατούν από τον μισθό ή τη σύνταξη το ένα δωδέκατο των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα. Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο τον μισθό του όπως σήμερα αλλά και τα λοιπά εισοδήματά τον. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολο του από τον μισθό.
Με τον τρόπο αυτό, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά παράλληλα θα γίνει και μια ουσιαστική κίνηση απλοποίησης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οταν έρθει η ώρα υποβολής της δήλωσης, ο φορολογούμενος δεν θα έχει να κάνει τίποτα περισσότερο από ένα κλικ στα στοιχεία που θα έχει προσυμπληρώσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και, βέβαια, δεν θα έχει την παραμικρή υποχρέωση πληρωμής φόρου, θα έχει καταβολή εκ των προτέρων το σύνολο των φορολογικών του οφειλών, χωρίς να υπάρχει περιθώριο αυτές να γίνουν ληξιπρόθεσμες.
Φυσικά, το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι αν εφαρμοστεί το σύστημα από τον ερχόμενο Ιανουάριο, τότε το 2015 οι έλληνες φτωχοποιημένοι πολίτες θα πληρώσουν διπλό φόρο! Δηλαδή, έναν φόρο για τα εισοδήματα που είχαν το 2014 και έναν φόρο όλους τους μήνες του 2015! Αλλά, αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί διόλου τους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στην τελευταία συμφωνία με την τρόικα, εντός του Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη αλλά και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα μετάβασης στο νέο σύστημα, σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2015. Οπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αρχικά θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους με προσαύξηση 1% ή 2%. Η προσαύξηση στην παρούσα συγκυρία κρίνεται μάλλον εκτός τόπου και χρόνου καθώς τα εισοδήματα έχουν πάψει να αυξάνονται. Ετσι, οι προσαυξήσεις του εισοδήματος μένουν να εφαρμοστούν στο μέλλον.
Παίρνοντας τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους και τον φόρο που αναλογεί, η επιχείρηση η οποία απασχολεί μισθωτό, το Δημόσιο ή το ασφαλιστικό ταμείο ενημερώνονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για το ύψος των ετήσιων φόρων που αναλογούν στο συνολικό εισόδημα. Το ποσό των φόρων διαιρείται διά δώδεκα ή διά δεκατέσσερα για όσους – ελάχιστους – συνεχίζουν να λαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Η επιχείρηση στη συνέχεια έχει την αποκλειστική ευθύνη να παρακρατά κάθε μήνα από την αμοιβή το ένα δωδέκατο ή το ένα δέκατο τέταρτο των ετήσιων φόρων και να το αποδίδει στο Δημόσιο. Οι όποιες μεταβολές εισοδημάτων, όπως π.χ. η ενοικίαση ακινήτου ή η παύση ενοικίασης ακινήτου, θα πρέπει να δηλώνονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ενημερώνονται αντίστοιχα οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία ή η Ενιαία Αρχή πληρωμών του Δημοσίου για να τροποποιήσει την παρακράτηση.
Αν ο φορολογούμενος «παραλείψει» να δηλώσει εισοδήματα ώστε να μειώσει πλασματικά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου, τότε θα έχει ποινή φόρου 3%. Αν διαπιστωθεί, από την άλλη, ότι παρακρατήθηκε περισσότερος φόρος από αυτόν που πραγματικά αναλογούσε, τότε η ΓΓΔΕ θα επιστρέφει τον έξτρα φόρο με προσαύξηση 1%.
Να σημειωθεί ότι στα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το σύστημα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη… Μεγάλη Βρετανία! Φυσικά, η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι Ελλάδα, ούτε βιώνει για έξι χρόνια τόσο βαθιά ύφεση, ούτε οι πολίτες της είναι άνεργοι, ούτε πληρώνονται με λίγα χρήματα. Θα περίμενε κανείς από το υπουργείο Οικονομικών να φέρει ως παράδειγμα κάποια άλλη χώρα που είναι στα “μέτρα” της Ελλάδος και βιώνει κι αυτή κρίση. Προς το παρόν, το μοναδικό που θα δούμε να γίνεται είναι να μετατραπούμε και πάλι σε πειραματόζωα…
του Άγγελου Αγγελίδη
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr