Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι διεκδικούν τα 240 εκατ. ευρώ που… περίσσεψαν
Ευρεία σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διανεμηθούν περίπου 240 εκατ. ευρώ που ακόμη παραμένουν αδιάθετα στα ταμεία του κράτους λόγω των αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί συνολικά περισσότερες από 800.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα αλλά στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο πώς θα διευρύνουν τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα 300.000 νοικοκυριά που μέχρι στιγμής έχουν εξαιρεθεί.
Τέλος 30 Μαΐου ολοκληρώθηκε η 2η φάση υποβολής αιτήσεων και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις σε 160.000 νοικοκυριά ώστε την Τρίτη 10 Ιουνίου να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους συνολικά 106 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση το μέσο επίδομα που θα δοθεί ανά νοικοκυριό είναι 662 ευρώ.
Αν στο ποσό των 106 εκατ. ευρώ προστεθούν και τα 133 ευρώ που είχαν δοθεί στις 10 Μαΐου σε περίπου 206.000 δικαιούχους, τότε γίνεται αντιληπτό όπως γράφει το «Βήμα» ότι περισσεύουν περίπου 210 εκατ. ευρώ για να συμπληρωθεί το ποσό των 450 εκατ. ευρώ που έχει αποφασιστεί και περιελήφθη στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου.
Σε πόσους και ποιους εξετάζεται να δοθεί επιπλέον το επίδομα
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τους τρόπους που θα δοθεί επιπλέον το επίδομα σε περίπου 75.000 νέους ανέργους του 2013 αλλά και σε όσους έχουν δηλώσει το 2013 εισοδήματα κάτω από τα κριτήρια που έχουν τεθεί και αφορούν μέχρι στιγμής τα εισοδήματα του 2013. Επίσης εξετάζεται διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων για όλους με μείωση του επιδόματος. Αυτή τη στιγμή το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στις 6.000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Εξετάζεται αύξηση κατά 500 ευρώ.
Πάντως πολλά είναι τα λάθη που διαπιστώνουν οι εκλεκτές στο σύστημα αξιολόγησης του συστήματος Taxis του υπουργείου Οικονομικών. Για περίπου 160.000 αιτήσεις που έχουν προεγκριθεί οι αρμόδιοι έστειλαν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε περίπου 60.000 πολίτες για να δώσουν εξηγήσεις. Το κυριότερο λάθος είναι η υποβολή αιτήσεων από διαφορετικά πρόσωπα τα οποία όμως δηλώνουν τον ίδιο αριθμό ρολογιού της ΔΕΗ, κάτι που υποκρύπτει συγκατοίκηση ή φιλοξενία.
Πολλοί πάντως είναι αυτοί που αντί να διορθώσουν τις αιτήσεις τις αποσύρουν φοβούμενοι ότι θα εντοπιστούν από το υπουργείο Οικονομικών και αντί να λάβουν μέρισμα θα πληρώσουν πρόστιμο.