Εννέα προτάσεις – μέτρα για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων
Σχέδιο για την ελάφρυνση των φορολογούμενων προετοιμάζει η κυβέρνηση, το οποίο θα παρουσιάσει στους πιστωτές της χώρας στα μέσα Ιουλίου.
Οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων δράσεων με διαφορετική σύνθεση, καθώς ο Ματίας Μορς αντικαθίσταται από τον Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο, στην εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας. Ανάλογα με την εξέλιξη του ελέγχου θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της κάθε υποδόσης του 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου και του Ιουλίου. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στον απόηχο του ευρωεκλογών η κυβέρνηση θα καταθέσει σειρά προτάσεων για αλλαγές – ελαφρύνσεις στη φορολογία και τα εργασιακά. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η μείωση των φορολογικών βαρών που έχουν σηκώσει οι φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός σχεδιασμός, ωστόσο στις επόμενες μέρες αυτό θα συμβεί ιεραρχώντας τις προτεραιότητες. Υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν όλες οι αλλαγές που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες επισημαίνοντας, ότι κάποιες από αυτές μπορούν να προχωρήσουν, δεδομένου ότι οι προβλέψεις τουλάχιστον για τον προϋπολογισμό του 2014 ήταν ακριβής. Αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις δεν θα εμπεριέχουν κάποιον κίνδυνο που θα θέσει εκτός τροχιάς τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και αλλαγές στον νόμο Παπακωνσταντίνου για τις ποινικές διώξεις όσων χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα η κυβέρνηση θα ζητήσει:
1. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Το σχέδιο προβλέπει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
2. Για τις επιχειρήσεις ο βασικός φορολογικός συντελεστής 26% – 33% που επιβάλλεται σήμερα στα καθαρά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.
3. Σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβαρύνει κάθε χρόνο με συντελεστή από 1% έως 4% τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Το σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σε πρώτη φάση την αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 12.000 ευρώ μέχρι το οποίο δεν επιβάλλεται η εισφορά είτε τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς.
Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 πρέπει να ανέλθει στο 3% ΑΕΠ. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι για να φθάσουμε στο ανωτέρω πλεόνασμα, όπως έχουμε δεσμευτεί, λείπουν 911 εκατ. ευρώ με βάση τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών και 1,8 δισ. με τις προβλέψεις της τρόικας. Εχουμε δεσμευτεί επίσης, υπογραμμίζει το ίδιο στέλεχος, ότι οι όποιες αποκλίσεις θα καλυφθούν από την επέκταση της εισφοράς στα επόμενα δύο έτη. Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός για την εισφορά αλληλεγγύης τονίζοντας ότι θα συζητηθούν με την άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα. Σημειώνεται πάντως ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2015 ανέρχεται ακριβώς στο ποσό που εισπράττεται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
4. Σταδιακή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 15% από 23%.
5. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ.
6. Σχεδιάζεται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε το 2010 στα καινούργια Ι.Χ. αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ και στα μεταχειρισμένα Ι.Χ. με εργοστασιακή τιμολογιακή αξία μεγαλύτερη των 16.000 ευρώ.
7. Τη θέσπιση νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης για όσους οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα. Η υφιστάμενη ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχει αποδώσει, με αποτέλεσμα τα χρέη των φορολογούμενων να αυξάνονται διαρκώς. Σημειώνεται ότι στο τετράμηνο του έτους έχουν δημιουργηθεί οφειλές ύψους 4,3 δισ. ευρώ.
8. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο για την επιστροφή στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
9. Ρύθμιση με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές.