Σαμαράς: Πόσο μειώνονται οι φόροι – Πως θα περιοριστεί η ανεργία
Το «όραμά του για την Εθνική Ανάπτυξη» παρουσίασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη.
Η Ελλάδα υιοθετεί για πρώτη φορά ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, τόνισε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση στη χώρα μας από εδώ και πέρα συνεχώς θα βελτιώνεται. «Από εδώ και στο εξής έχει μόνο προς τα πάνω» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας ότι από φέτος θα υπάρξουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σταδιακά «προκειμένου να μην απειληθούν τα πλεονάσματα». Ανέφερε ότι στόχος είναι να φτάσει το 15% ο φόρος στα επιχειρηματικά κέρδη, στο 33% ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα και στο 12% ο ΦΠΑ.
Για να επιτευχθεί η μείωση των φόρων, είπε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να πληρώνουν περισσότεροι για να πληρώνουν λιγότερο».
Παράλληλα, μίλησε για τη δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2020, με βάση τις προβλέψεις για ανάπτυξη των κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας.
Τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόνται μέτρα λιτότητας, ούτε νέο μνημόνιο, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση της οικονομίας θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Το 2020 η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε επίπεδα ευημερίας, ανάλογα με εκείνα προ της κρίσης, τόνισε.
Ο κ.Σαμαράς μίλησε για κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα. «Ελέγξαμε το χρέος, μειώσαμε στο μισό τους τόκους και θα μειωθούν περαιτέρω όταν επικυρωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» είπε.
Δίνοντας έμφαση στην αλλαγή σελίδας της χώρας, είπε ότι προχωράμε στην ανάπτυξη, με όπλο τις μεγάλες αλλά ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες που έχει η πατρίδα μας, σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα αγροτικά προϊόντα και οι εξαγωγές. «Αν δεν επιστρέψουμε στα παλαιά λάθη, η ανάπτυξη θα είναι ισυρότερη» προέβλεψε.
Ο κ.Σαμαράς έθεσε πέντε βασικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα: Τη μείωση της ανεργίας που προέβλεψε ότι θα φτάσει κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2020, τη σταδιακή μείωση της φορολογίας, τη μείωση του κόστους της ενέργειας, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας.
Δέκα κλάδοι «οδηγοί» της ανάπτυξης
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους 10 κλάδους που μπορούν να παράξουν άμεσα εισόδημα, θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση κρατικά έσοδα.
Πρόκειται για δέκα κλάδους που μπορούν να παράξουν πάνω από 50 δισ. ευρώ και να δημιουργήσουν περισσότερες από 770.000 θέσεις εργασίας μέσα στην ερχόμενη επταετία:
– Τουρισμός
– πρωτογενής τομέας
– ενέργεια-περιβάλλον
– έρευνα-τεχνολογία
– logistics
– φαρμακοβιομηχανία
– ναυτιλία
– βιομηχανία ορυκτού πλούτου και μετάλλων
– πολιτισμός.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, τονίζοντας ότι ο ένας μετά τον άλλον ενεργειακοί κολοσσοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με διεθνείς οργανισμούς να υπολογίζουν ότι τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα μπορούν να αποδώσουν στα επόμενα 30 έτη, 300 δισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης τομείς που δεν περιλαμβάνονται και μπορούν να δώσουν περαιτέρω και ισχυρή ώθηση στην οικονομία, όπως τoν αγωγό TAP, τις νεοφυείς επιχειρήσεις -στις οποίες έδωσε ιδιαίτερη σημασία- τα ναυπηγία («σε 7 χρόνια η χώρα θα έχει 200 μαρίνες»), τη προώθηση του πολιτισμού με πώληση π.χ. πιστοποιημένων ομοιωμάτων αγαλμάτων, καθώς και επέκταση μουσείων.
«Πιστεύω πραγματικά ότι αν μείνουμε στο σωστό δρόμο, και δεν επιστρέψουμε στα παλαιά λάθη, η Ελλάδα σε 6-7 χρόνια δεν θα θυμίζει σε τίποτα η κρίση. Η κρίση θα είναι μία θλιβερή ανάμνηση, ενώ στην Αργεντινή, το υπενθυμίζω, τα πράγματα χειροτερεύουν», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επανέλαβε συχνά ότι η σταθερότητα, ή η μη διατάραξη του ευνοϊκού κλίματος, είναι η προϋπόθεση της ανάπτυξης.
Οι πέντε προτεραιότητες
Ο κ. Σαμαράς έθεσε ακόμη πέντε προτεραιότητες:
1. Μείωση ανεργίας. Πέραν τον μειώσεων στο ποσοστό της ανεργίας, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι σε τέσσερα χρόνια θα έχουν δημιουργηθεί 550.000 θέσεις εργασίας. Όπως εκτίμησε, έως το 2020 η ανεργία στην Ελλάδα θα έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, με την ανάπτυξη, θα ανέβει με υγιή τρόπο ο κατώτατος μισθός. «Το μοιράζεις λεφτά που δεν έχεις, είναι ο προθάλαμος για μία καινούργια κρίση και η Ελλάδα δεν αντέχει μία νέα κρίση» δήλωσε.
2. Μείωση φορολογίας. «Θα μειώσουμε παντού τους φορολογικούς συντελεστές με σχέδιο». Η μείωση αυτή «θα προχωρήσει βήμα-βήμα παντού, θα γίνει όμως σταδιακά για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα και να μην ξαναμπούμε σε μνημόνια». Παράλληλα, ο φορολογικός μηχανισμός θα ξεχωρίσει αυτόν που δεν έχει να πληρώσει από εκείνον που συστηματικά κλέβει. «Το χτύπημα αυτό στη φοροδιαφυγή ήδη ξεκίνησε» τόνισε.
3. Μείωση του κόστους, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. «Όλοι οι συντελεστές πρέπει να αντιμετωπιστούν ένας-ένας» και ανέφερε ως παράδειγμα την κάρτα πετρελαίου στους αγρότες που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη της τυποποίησης κορυφαίων ελληνικών προϊόντων. «Δεν μπορεί το καλύτερο ελαιόλαδο να πωλείται χύμα στο εξωτερικό» είπε.
4. Εξασφάλιση ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα -δήλωσε- είναι πλέον αξιόπιστο και οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς. Ο κ. Σαμαράς μίλησε επίσης για μέτρα που θα ενθαρρύνουν την ταχύτερη επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς και για την ενεργοποίηση εργαλείων ρευστότητας όπως αυτά που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
5. Συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων: Μείωσης γραφειοκρατίας («τον επενδυτή τον διευκολύνουμε δεν τον διώχνουμε»), πάταξη φοροδιαφυγής, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, συνταγματική αλλαγή («περιορισμένη θητεία ακόμη και για τον ίδιο τον πρωθυπουργός της χώρας»).