Πάρτι στον ΟΓΑ και με το επίδομα κηδείας: Τους «πέθαιναν» δυο και τρεις φορές!
Δύο και τρεις φορές φαίνεται ότι κήδευαν κάποιοι επιτήδειοι τους δικούς τους ανθρώπους, εκμεταλλευόμενοι το κενό που τους άφηνε η ανυπαρξία ελέγχου στον ΟΓΑ, ώστε να εισπράττουν τα 800 ευρώ του εφάπαξ βοηθήματος για τα έξοδα κηδείας.
Μετά το πάρτι με τις συντάξεις που καταβάλλονταν σε… νεκρούς, φαίνεται ότι αντίστοιχο πάρτι είχε στηθεί και με το επίδομα κηδείας για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, αφού κάθε χρόνο ο Οργανισμός καταβάλλει το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για έξοδα κηδειών.
Τα χρήματα μάλιστα καταβάλλονται χωρίς να απαιτείται οι συγγενείς να προσκομίζουν τιμολόγιο ή απόδειξη από το γραφείο τελετών.
Αρκεί απλώς μια αίτηση των συγγενών, ένα αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου, μια βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης και μια βεβαίωση τέλεσης κηδείας από τον ιερέα.
Από μια απλή διαίρεση των 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο με τα 800 ευρώ, προκύπτει ότι ο ΟΓΑ καταβάλλει ετησίως έξοδα για 37.500 κηδείες! Ο αριθμός αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου των κηδειών που γίνονται πανελλαδικά και ανέρχονται σε 100.000. Αυτό όμως θα σήμαινε απλά ότι πεθαίνουν περίπου 40.000 αγρότες κάθε χρόνο… Μόνο για την τελευταία δεκαετία το Ταμείο υπολογίζεται ότι έχει καταβάλει για έξοδα κηδείας το ποσό των 300 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό που καταβλήθηκε με βάση ένα διάτρητο και απαρχαιωμένο καθεστώς, χωρίς την υποβολή φορολογικών παραστατικών, το οποίο φαίνεται ότι δημιούργησε αρκετούς «επτάψυχους» αγρότες, οι οποίοι και χρειάστηκε να… ταφούν παραπάνω από μία φορά.
Αλλάζει το καθεστώς. Στο εξής το καθεστώς αυτό αλλάζει. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση που υπογράφεται σήµερα, προκειµένου να εισπράξει κάποιος τα 800 ευρώ του βοηθήµατος, εκτός από αίτηση και ληξιαρχική πράξη θανάτου θα πρέπει να προσκοµίζει και τιµολόγιο παροχής υπηρεσιών ή διπλότυπη απόδειξη από το γραφείο κηδειών. Ταυτόχρονα, ο δικαιούχος θα πρέπει να συµπληρώνει µια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εισέπραξε έξοδα κηδείας από άλλον ασφαλιστικό Ταµείο για τον θανόντα ή τη θανούσα.
Τι ισχύει σήμερα
Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης του βοηθήματος εξόδων κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανάγεται στο 1986 (άρθρο 10 του Ν. 1599/86). Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα είναι τέσσερα: αίτηση δικαιούχου, αντίγραφο ή απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου, βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης και βεβαίωση τέλεσης κηδείας από τον ιερέα.
Πρόσφατα όμως η διοίκηση του ΟΓΑ διαπίστωσε πως σε αρκετές περιπτώσεις αρκούσε μια απλή βεβαίωση από τον ιερέα πως έγινε η κηδεία, προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα στους συγγενείς του νεκρού ασφαλισμένου.
Οταν η διοίκηση του Ταμείου προσπάθησε να υπολογίσει πόσα κονδύλια καταβάλλονται ετήσια για έξοδα κηδείας, τα υπολόγισε σε 30 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διασταυρώσει πόσα αφορούν πραγματικές κηδείες και πόσα εικονικές. Οσο για τις απώλειες του Δημοσίου από τη μη καταβολή ΦΠΑ, υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέρχονται σε 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε κάποιος, έχοντας τις κατάλληλες διασυνδέσεις μέσα στον ΟΓΑ, να εισπράττει τα 800 ευρώ παραπάνω από μια φορά, κάνοντας δήλωση σε περισσότερα του ενός γραφεία του ΟΓΑ σε διαφορετικές περιοχές. Αρκεί να έχει εξασφαλίσει κάποιον συνεργάτη μέσα στον ΟΓΑ που θα φρόντιζε ο θανών να διαγραφεί από το μητρώο του ΟΓΑ, μετά τη δεύτερη ή την τρίτη «κηδεία».
Οπως εκτιμάται, μάλιστα, μια τέτοια συνεργασία δεν θα ήταν καν αναγκαία, με δεδομένη τη γραφειοκρατία και τους αργούς ρυθμούς ενημέρωσης των φακέλων ασφαλισμένων στους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης.
Την αδυναμία να αποδειχθεί πού ακριβώς καταλήγουν κάθε χρόνο αυτά τα 30 εκατ. ευρώ παραδέχονται και όσοι χειρίζονται την υπόθεση, γι’ αυτό άλλωστε και το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να αλλάξει το καθεστώς, προσθέτοντας στα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση των εξόδων κηδείας το πρωτότυπο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή τη διπλότυπη απόδειξη παροχής υπηρεσιών του εργολάβου κηδειών.
Αλαλούμ στα ασφαλιστικά ταμεία
Η υπόθεση είναι ενδεικτική του αλαλούμ που για χρόνια επικρατούσε στα ασφαλιστικά ταμεία. Μία σειρά περιστατικών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, π.χ. χορήγηση συντάξεων σε νεκρούς, καταβολή επιδομάτων σε αναπήρους-μαϊμού, είναι αποκαλυπτικά. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των μαϊμού συντάξεων, το Δημόσιο έχει ανακτήσει μέχρι σήμερα το ποσό των 38 εκατ. ευρώ, όταν το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ. Οπως είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, μέχρι τότε δεν είχαν απογραφεί 833 συνταξιούχοι του Δημοσίου από τους οποίους οι 415 είναι συνταξιούχοι ΟΓΑ και Εθνικής Αντίστασης.
Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα