Οργή κατά Ερντογάν μετά την τραγωδία στο ορυχείο
Φλεγόμενος λιγνίτης στα βάθη του ορυχείου της Σόμα αποτρέπει τις έρευνες για τον εντοπισμό εκατοντάδων αγνοουμένων μετά το τραγικό δυστύχημα της Τρίτης, του οποίου ο επίσημος απολογισμός χθες ήταν 274 νεκροί.
Ο χειρισμός της υπόθεσης από την τουρκική κυβέρνηση άναψε ακόμη περισσότερες φωτιές, με τους διαδηλωτές να σπάνε τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στη Σόμα και να συγκρούονται με την αστυνομία στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
«Υπάρχει στη βιβλιογραφία κάτι που ονομάζεται εργατικά ατυχήματα», επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, σε μια δήλωση που δεν εκτιμήθηκε από τους συγγενείς των ανθρακωρύχων. «Ανέτρεξα στην ιστορία της Βρετανίας. Το 1838, μετά την κατάρρευση ορυχείου, πέθαναν εκεί 204 άνθρωποι. Το 1866 πέθαναν 361 ανθρακωρύχοι. Σε έκρηξη το 1894 πέθαναν 290 άνθρωποι. Πάρτε την Αμερική, με όλη της την τεχνολογία. Το 1907 υπήρχαν 361 ανθρακωρύχοι νεκροί. Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα. Τα δυστυχήματα είναι στη μοίρα των ανθρακωρύχων. Σε αυτή τη δουλειά, ο θάνατος καραδοκεί», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά την επίσκεψή του στη Σόμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός συνοδευόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έφεραν αντλίες εκτόξευσης νερού υπό πίεση, ενώ έγινε αποδέκτης έντονης οργής. Από τα βάθη της γης ανασύρονταν χθες μόνο νεκροί, ενώ οι διασώστες δεν ήταν σε θέση να προσεγγίσουν ολόκληρο το ορυχείο.
Η καταστροφή συνέβη την Τρίτη, όταν μετασχηματιστής εξερράγη στο εσωτερικό του ορυχείου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη αλλαγή βάρδιας. Οσοι ανθρακωρύχοι βρίσκονταν ανάμεσα στο σημείο της έκρηξης και στην έξοδο διασώθηκαν. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι μέσα στο ορυχείο βρίσκονταν 787 εργαζόμενοι, πληροφορία που αν ευσταθεί, σημαίνει ότι η τραγωδία της Σόμα εξελίσσεται στο χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα της τουρκικής ιστορίας.
Οι διαδηλωτές, που επεχείρησαν να φθάσουν στα γραφεία της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη και στο υπουργείο Ενέργειας στην Αγκυρα, επέρριπταν τις ευθύνες για το συμβάν στην κυβέρνηση Ερντογάν. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι οι εντυπωσιακοί ρυθμοί ανάπτυξης της ενδεκαετούς διακυβέρνησής του επετεύχθηκαν με την περιφρόνηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μέτρων ασφαλείας.
«Ηταν μια τραγωδία που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η μακρά ιστορία θανάτων στα ορυχεία της Τουρκίας γεννά ανατριχιαστικά ερωτήματα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέρριψε τις πρόσφατες εκκλήσεις βουλευτών να ερευνήσει τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα προξενεί σοκ. Παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας Αντριου Γκάρντνερ.
Το ορυχείο είχε ιδιωτικοποιηθεί το 2005. Το 2012, ο ιδιοκτήτης της Soma Holding, Αλπ Γκουρκάν, είπε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι μετά την ιδιωτικοποίηση, το κόστος της εξόρυξης έπεσε στο ένα πέμπτο. «Οι μηχανικοί μας και οι εργάτες μας δεν ήρθαν απ’ το Διάστημα. Είναι απλά θέμα καλού σχεδιασμού και εφαρμογής των μεθόδων εργασίας του ιδιωτικού τομέα», είπε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποσχέθηκε χθες ότι τα αίτια της τραγωδίας θα ερευνηθούν «ώς την τελευταία λεπτομέρεια» και ότι «δεν θα παραβλεφθεί τυχόν αμέλεια», ενώ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο ομόλογό του εξέφρασε χθες και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Πηγή: Α.Ρ., REUTERS, AFP, ΑΠΕ
Δείτε επίσης: