Ανακαλύφθηκαν φυσικά ανθρώπινα αντισώματα κατά του ιού MERS – Πιθανό και δεύτερο κρούσμα
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανακάλυψαν τα πρώτα φυσικά ανθρώπινα αντισώματα του ιού MERS (Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής) και ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για την εν δυνάμει θανατηφόρο λοιμώδη νόσο. Νέο πιθανό κρούσμα κοροναϊού MERS
Διερευνάται από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας από χθες και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αναμένονται το απόγευμα.
Πρόκειται για 'Ελληνα προερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο, ο οποίος αρχικά νοσηλεύθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου "Σωτηρία".
Προς το παρόν, δεν υπάρχει εμβόλιο ή άλλη θεραπεία για την ασθένεια, τα κρούσματα της οποίας συνεχώς αυξάνονται στη Σαουδική Αραβία (όπου ξεκίνησε το 2012) και σποραδικά σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα όπου πρόσφατα καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό).
Η νόσος MERS μοιάζει με το παλαιότερο λιγότερο θανατηφόρο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), που εμφανίστηκε το 2002-03 στην Κίνα και είχε σκοτώσει περίπου 800 ανθρώπους (το ένα δέκατο όσων μολύνθηκαν). Προκαλεί βήχα, πυρετό, δύσπνοια και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και βλάβη των νεφρών.
Σταδιακά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η διεθνής κοινότητα ανησυχούν όλο και περισσότερο λόγω της εξάπλωσης του ιού -κυρίως μέσω των αεροπορικών ταξιδιών- μεταξύ των ανθρώπων σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Συνολικά, στη Σαουδική Αραβία έχουν αναφερθεί 339 επιβεβαιωμένα περιστατικά, από τα οποία 102 θανατηφόρα (περίπου ένας στους τρεις ασθενείς πεθαίνει, ποσοστό θνησιμότητας ιδιαίτερα υψηλό).
Σε δύο ξεχωριστές επιστημονικές έρευνες, μία κινεζική στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine» και μία αμερικανική στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), με επικεφαλής τον Γουέιν Μαράσκο του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντέινα-Φάρμπερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως βρήκαν αρκετά αντισώματα, τα οποία φαίνεται ότι μπορούν να εξουδετερώνουν την ικανότητα του ιού να προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.
Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα στο πλαίσιο της αμυντικής λειτουργίας του εναντίον ξένων ιών και βακτηρίων. Ορισμένα αντισώματα όχι μόνο αναγνωρίζουν τον «εχθρό», αλλά και τον εμποδίζουν να μολύνει τον οργανισμό.
Αν και οι έρευνες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, θεωρούνται πολλά υποσχόμενες για την μελλοντική δημιουργία ενός εμβολίου ή άλλης θεραπείας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αντισώματα έχουν ήδη παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, ώστε σύντομα να ξεκινήσουν δοκιμές σε πειραματόζωα (πιθήκους και ποντίκια).
Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι με ποιον ακριβώς τρόπο ο ιός MERS μεταδίδεται στους ανθρώπους. Ο ιός έχει βρεθεί σε νυχτερίδες και καμήλες, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε, μολύνοντας ανθρώπους, οι οποίοι ήλθαν σε επαφή με αυτά τα ζώα.
Δείτε επίσης:
Προληπτικά μέτρα για τον κοροναϊό MERS
Εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ στο radio1d.gr: "Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά μπορεί να έχουμε και νέο κρούσμα MERS"
Καθηγητής Αθ. Τσακρής: Δεν υπάρχει θεραπεία για το νέο MERS, να περιοριστεί η διασπορά του