Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση!
Από τα τέλη Μαίου είχε η κυβέρνηση στα χέρια της αυτήν την μελέτη των κυρίων Τσιόρδα – Λύτρα. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν αφορούσαν το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα μας.
Εσείς θα αξιολογήσετε αυτά που θα διαβάσετε από τους ειδικούς και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας για την διαχείρηση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης.
Εγώ απλά θα υποβάλλω δύο ερωτήματα στον κύριο Πρωθυπουργό της χώρας.
Πόσο θράσος απαιτείται κύριε Πρωθυπουργέ να ζητάτε από την αντιπολίτευση να σας φέρει αποδείξεις για την υψηλή θνητότητα διασωληνομένων εκτός ΜΕΘ όταν εσείς ήσασταν ενήμερος για αυτό εδώ και πέντε μήνες; Πόσο;
Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να ρισκάρετε ζωές ανθρώπων μην κάνοντας τίποτα απολύτως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ΕΣΥ , ή την κατεύθυνση ανάσχεσης της πανδημίας στην χώρα, με δεδομένο ότι γνωρίζατε το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στις ευπαθείς ομάδες και τον βαθμό μετάδοσης στις νεαρές ηλικίες;
Το κείμενο που ακολουθεί είναι από ανάρτηση του κυρίου Θεόδωρου Λύτρα στο Twitter.
—————————————————————————–
Τα ευρήματα συνοψίζονται σε αυτό το διάγραμμα:
1. Όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για παραπάνω από 400, έως +57% για παραπάνω από 800 ασθενείς.
2. Διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% παραπάνω θνητότητα.
3. Νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα – παρ’ότι αυτό
(α) αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και
(β) *εν μέρει* ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση,άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Από τους 3988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες.
Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν
1. με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ μικρότερο από 200 διασωληνωμένους
2. σε νοσοκομεία Αττικής
3. εντός ΜΕΘ.
Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο.
Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον υψηλό φόρτο: με παραπάνω από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.
Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη *υγειονομική ανισότητα* μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας.
Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις.
Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα.
Μερικές σημαντικές επισημάνσεις:
1. Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο **ανώτατο** επίπεδο.
Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.
2. Εφ’όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα.
3. Η εξαιρετική ιδέα γι’αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του κυρίου Τσιόρδα , εγώ βοήθησα με την υλοποίηση.
Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο κύριος Τσιόρδας κι εγώ είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με αποκλειστικό μέλημα τη Δημόσια Υγεία.