Ο Δήμος Παύλου Μελά τοποθέτησε ταΐστρες για τη σίτιση των αδέσποτων
Με δεδομένο ότι η πανδημία δεν πλήττει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα αδέσποτα ζώα, ο Δήμος Παύλου Μελά, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα φροντίδας των τετράποδων, τοποθέτησε 15 ταΐστρες σε επιλεγμένα σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας.
Οι καλαίσθητες ταΐστρες είναι δωρεά του κτηνιάτρου Κυριάκου Αγαθαγγελίδη, της εταιρείας petshop88.gr και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με πρωτοβουλία του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Πολίχνης Ευθύμη (Μάκη) Κοσμίδη, που ενίσχυσαν με τη συγκινητική προσφορά τους, τις πρωτοβουλίες του δήμου για την προστασία των ζώων σε μια ιδιαίτερη δύσκολη συγκυρία.
Η διαχείριση των αδέσποτων θέμα στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ
Λόγω των έκτακτων αναγκών που πρόεκυψαν μετά την εμφάνιση του Κορωνοϊού (COVID 19) με πρωτοβουλία και εισήγηση του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, συζητήθηκε στις 8/4/2020, στο πρώτο ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με τηλεδιάσκεψη, το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
Με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, του Α΄ Αντιπροέδρου Λάζαρου Κυρίζογλου και φυσικά του Προέδρου της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης και όλοι οι δήμαρχοι μέλη του Δ.Σ., συζήτησαν
την πρόταση για τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 4039/2012 και Ν.4235/2014), που είναι ανεπαρκής και δεν βοηθάει στην επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να διαμορφωθεί κείμενο με προτάσεις που θα καταθέσουν όλοι οι Δήμοι και στη συνέχεια να σταλεί έγγραφο στα αρμόδια υπουργεία. Στο έγγραφο αυτό θα εκφραστεί η αγωνία των Δημάρχων για τα βαριά περιστατικά που σημειώνονται, στις κατά τόπους περιοχές αλλά και την αναγκαιότητα ενός νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από μία εβδομάδα, έγινε συνάντηση στο Δημαρχείο Παύλου Μελά, όπου συμμετείχαν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, Σάκης Λαζαρίδης του Δήμου Παύλου Μελά, Σωκράτης Δημητριάδης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Γκατζές του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παύλου Μελά, Κίμων Σαραφίδης.
Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Παύλου Μελά για τα αδέσποτα
Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου, μεριμνώντας για την επιβίωση των αδέσποτων ζώων, έχουν πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες εδώ και τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας με χρήματα του δήμου, την υλοποίηση ενός προγράμματος σίτισης των αδέσποτων ζώων, που βρίσκονται στα γεωγραφικά όριά του. Η διανομή πραγματοποιήθηκε τρεις φορές ετησίως και αφορούσε συνολικά 10 τόνους τροφές, που διέθεσαν οι δημοτικές υπηρεσίες στους συνεργαζόμενους εθελοντές φιλόζωους. Η τελευταία διανομή 3,3 τόνων ξηράς τροφής για αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που προγραμματίστηκε πριν τη λήψη έκτακτων μέτρων για τα αδέσποτα λόγω του νέου ιού, έγινε στις 31/03/2020.
Επιπλέον στις 16/04/2020 με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώθηκε έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, σύμφωνα με την οποία, στο Δήμο Παύλου Μελά αναμένεται να αποδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα ποσό 7.500€ για την προμήθεια τροφών και την κάλυψη λοιπών σχετικών δαπανών για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Ωστόσο, το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Ελλάδα, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς, δεν είναι δυνατό με την υφιστάμενη νομοθεσία, να επιλυθεί μόνο με τις φιλότιμες προσπάθειες των δήμων και των τοπικών κοινωνιών.
Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των συναρμόδιων φορέων για την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, όπου ο Δήμος Παύλου Μελά έχει καταθέσει τις προτάσεις του για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Στην περιοχή μας υπάρχουν μεγάλοι αδόμητοι ελεύθεροι χώροι μέσα στον αστικό ιστό όπως τα πρώην Στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσιου, το δασύλλιο Μετεώρων της Δ.Ε. Πολίχνης, η περιαστική ζώνη της Ευκαρπίας κ.λ.π. όπου καθημερινά εγκαταλείπονται ζώα.
O Δήμος Παύλου Μελά όπως προβλέπεται από την παράγραφο 12 του άρθρου 9 του Ν. 4039/2012, έχει συγκροτήσει πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, λαμβάνει μέτρα υγειονομικής περίθαλψης και εκτελεί εργασίες συλλογής και φιλοξενίας τα τελευταία έτη.
Κάθε χρόνο στειρώνει, εμβολιάζει, αποπαρασιτώνει περισσότερα από τετρακόσια (400) ζώα τα οποία σημαίνονται ηλεκτρονικά, καταγράφονται στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠΑΑΤ και γνωστοποιούνται στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας. Παράλληλα μέσω του προγράμματος ιατρικής περίθαλψης, συλλογής και φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εφαρμόζεται με τον συμβεβλημένο κτηνίατρο και τον συμβεβλημένο συλλογέα, παρέχεται κτηνιατρική φροντίδα σε τραυματισμένα και κακοποιημένα αδέσποτα ζώα, διασφαλίζοντας και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Σε ότι αφορά τη διαχείριση ζώων με επιθετική συμπεριφορά, ο νόμος και οι διευκρινιστικές οδηγίες που έχουν δοθεί προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες που γίνονται μετά από καταγγελία για επιθετικότητα ή εντολή 15θήμερης κτηνιατρικής παρακολούθησης ζώου από Μονάδα Υγείας στην περίπτωση δήγματος (δαγκώματος). Η πενταμελή επιτροπή του Δήμου αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου και την επανατοποθέτηση ή όχι του ζώου στο φυσικό του περιβάλλον. Ωστόσο, αρκετές φορές η συλλογή των αδέσποτων ζώων με τα επιτρεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα είναι αδύνατη ακόμη και με την συμβολή εκείνων που τα σιτίζουν. Η συλλογή και μόνιμη διαμονή των αδέσποτων ζώων σε καταφύγιο δεν επιτρέπεται (άρθρο 9, παρ. 9 του Ν. 4032/2012). Γίνονται μεγάλες προσπάθειες και προωθούνται ζώα για υιοθεσία αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν αποδίδουν στον επιθυμητό βαθμό.
Καλή συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς προκύπτουν από ασυνείδητους συμπολίτες μας που τα εγκαταλείπουν χωρίς να τους ενδιαφέρει το μέλλον τους και τα προβλήματα που δημιουργούν. Ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Πανελλήνια Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το Φιλοζωικό Σωματείο «ΦΡΟΝΤΙΖΩ», διοργανώνει ενημερωτικές δράσεις μέσα στα σχολεία παρουσιάζοντας το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Πρόγραμμα «Άνθρωποι και ζώα στον ίδιο πλανήτη». Με αυτό τον τρόπο, επενδύει στην Παιδεία μέσω της σωστής ενημέρωσης, δίνοντας τα απαραίτητα εφόδια στα παιδιά και στις οικογένειές τους για ένα καλύτερο μέλλον στη συμβίωση των ανθρώπων και των ζώων.
Σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες του δήμου, είναι πολύ σημαντική η βοήθεια των δύο Φιλοζωικών Σωματείων «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΩΩΝ» και «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» που συμμετέχουν στην πενταμελή επιτροπή του δήμου, καθώς και άλλων Φιλοζωικών Σωματείων και μεμονωμένων φιλόζωων εθελοντών.
Οι φίλοι των τετράποδων, πολλές φορές υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους για να καλύψουν τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας, για τη διεκπεραίωση θεμάτων που αφορούν την καλύτερη διαβίωση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την υιοθεσία των ζώων ή την εύρεση προσωρινής φιλοξενίας γι’ αυτά.
Το έργο που επιτελούν για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς του Δήμου μας, είναι σπουδαίο, γι’ αυτό και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ!