«Πονοκέφαλος» το μεταναστευτικό για το Μαξίμου -Ξεχειλίζουν τα νησιά, αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες

Σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κυβέρνησης εξελίσσεται το μεταναστευτικό-προσφυγικό καθώς παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης, η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου παραμένει δύσκολη, ενώ αρκετές τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην προοπτικής μετεγκατάστασης των μεταναστών.

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις για το μεταναστευτικό, το μέγεθος και η πολυπλοκότητα του ζητήματος κάνει αρκετά δύσκολη τη διαχείρισή του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες είχε πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με όλους του Περιφερειάρχες της χώρας όπου τους παρουσιάστηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών, σχέδιο που προέβλεπε και την εγκατάσταση αρκετών προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Εντούτοις, οι αντιδράσεις μέρους των τοπικών κοινωνιών είναι έντονες. Νάουσα, Βέροια, Γρεβενά, Γιαννιτσά, Σκύδρα και Σέρρες είναι ορισμένες από τις περιοχές που αναπτύχθηκαν αντιδράσεις, κάποιες εξ αυτών, μάλιστα, και εκτός πλαισίου. Αν και κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, οι αντιδράσεις δυσχεραίνουν τη διαχείριση του ζητήματος που επείγει, πλέον, για την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι αντιδράσεις. Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ομάδα κατοίκων από τη Νάουσα βγήκε στους δρόμους για περιπολία προκειμένου να εμποδιστεί τυχόν διέλευση λεωφορείων με πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, περίπου εκατό κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση του σιδηροδρομικού σταθμού, ύστερα από πληροφορία που κυκλοφόρησε για άφιξη μεταναστών, η οποία, όμως αποδείχθηκε αναληθής. Σύμφωνα με την ενημέρωση της δημοτικής αρχής Ναούσης, τις προηγούμενες μέρες εγκαταστάθηκαν σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης 193 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά.

Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές
Παράλληλα, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, τις τελευταίες πέντε μέρες πέρασαν στα νησιά συνολικά 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία, οι 582, πέρασαν στη Λέσβο, οι 25 στη Χίο και οι 43 στη Σάμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης στη Μόρια, με την μετακίνηση συνολικά 850 αιτούντων άσυλο, στο ΚΥΤ διαμένουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 14.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σήμερα, πάντως ογδόντα πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη αποβιβάζονται στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα το πρωί, με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας». Επίσης, στο λιμάνι του Πειραιά πρόκειται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 2 μεταφέροντας 75 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κάλυμνο. Και στις δύο περιπτώσεις οι πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Ελβετική εφημερίδα: Το μεταναστευτικό, καίριο ζήτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, η ελβετική εφημερίδα Νeue Zuerchen Zeitung, σε δημοσίευμά της, αναφέρει ότι το μεταναστευτικό είναι, αυτή τη στιγμή, ένα από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Η Ελλάδα ενισχύει τον νόμο περί ασύλου συνεχίζοντας την μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Για την εφαρμογή του νόμου, χρειάζεται ευρωπαϊκή βοήθεια», γράφει και προσθέτει: «Η μεταναστευτική κρίση είναι κορυφαία πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη».


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/metanasteytiko-aposymforisi-nision-antidraseis