Η κυβέρνηση πήρε πάνω της την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή -Σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς

Μπορεί να υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τον Προϋπολογισμό του 2020, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης και κάπως έγινε μια ακόμα τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς.

«Αυτά έχουν τελειώσει», απάντησαν αρμόδιες πηγές στην ερώτηση για το εάν συζητήθηκαν χθες δημοσιονομικά θέματα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν μεταμνημονιακές ουρές, που θα χρειαστούν κι άλλες τηλεδιασκέψεις μέσα στις επόμενες 2- 3 εβδομάδες, δηλαδή ως την ολοκλήρωση της Έκθεσης Αξιολόγησης. «Δεν είναι θέματα που δείχνουν ικανά να δημιουργήσουν πρόβλημα με την Έκθεση» εκτιμούν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, ενώ ανάλογη αισιοδοξία φαίνεται να υπάρχει και στην ελληνική πλευρά.

Οι εκκρεμότητες σε ιδιωτικοποιήσεις, δάνεια και Ενέργεια
Οι εκκρεμότητες, που πρέπει να τακτοποιηθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, στην Ενέργεια, στα «κόκκινα» δάνεια, στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, στο ιδιωτικό χρέος δηλαδή τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο και όχι μόνο. Αυτά τα δύο τελευταία θέματα έχουν υψηλό δείκτη δυσκολίας, κάτι που μπορεί να αντιληφθεί κανείς δια γυμνού οφθαλμού. Κατ’ αρχάς, ως προς τα «φέσια» του Δημοσίου, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών δεν περιορίζεται σε κάποιο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης τους, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν εκ των πραγμάτων μάταιο.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που ουσιαστικά θα παρακολουθεί και θα αποτρέπει τη δημιουργία νέων οφειλών από τους φορείς, ενώ παράλληλα θα φροντίζει έτσι ώστε οι εκταμιεύσεις του ΓΛΚ να μη χάνονται στη γραφειοκρατία, αλλά να καταλήγουν εγκαίρως στους ιδιώτες. Η δυσκολία του εγχειρήματος είναι προφανής αν λάβει κανείς υπόψιν ότι εδώ και μήνες τα κρατικά χρέη διατηρούνται στα επίπεδα των 2 δισεκ. ευρώ, παρά τις ειδικές εκταμιεύσεις που έχουν γίνει από τον ESM.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ιδιωτικό Χρέος
Όσον αφορά στο ιδιωτικό Χρέος, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώπιον των εκπροσώπων των τραπεζών, το σχέδιο για ένα νέο πλαίσιο, όπου θα ενταχθούν οι διάσπαρτες σήμερα ρυθμίσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάει, άλλωστε, κανείς ότι ήδη έχει ψηφιστεί Κοινοτική Οδηγία για ένα Εξωδικαστικό Μηχανισμό διευθέτησης οφειλών επιχειρήσεων- επαγγελματιών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ενσωματώσει αυτήν την Οδηγία στο Εθνικό Δίκαιο, επεκτείνοντας την και στα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή σε μισθωτούς- συνταξιούχους.

Επί του παρόντος, στο πεδίο του ιδιωτικού Χρέους δρομολογούνται:

νομοθετικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της πάγιας ρύθμισης, οι οποίες πρέπει να συμφωνηθούν και στην τελευταία τους λεπτομέρεια με τους πάντα επιφυλακτικούς ξένους τεχνοκράτες
βελτιώσεις στο ισχύον πλαίσιο του Εξωδικαστικού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πάμε σε ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό για την α’ κατοικία, όπου οι τράπεζες θα προτείνουν φιξαρισμένες ρυθμίσεις, χωρίς δυνατότητα παζαριού όπως σήμερα, έτσι ώστε η διαδικασία να προχωρά γρήγορα
απλοποιήσεις στη ρύθμιση για την α’ κατοικία, που σχετίζονται με την κατάργηση εγγράφων και δικαιολογητικών π.χ. ΑΑΓΗΣ για τον υπολογισμό αξίας εκτός σχεδίου ακινήτου, τα οποία ενοχοποιούνται για τον αργό ρυθμό υποβολής αιτήσεων ρύθμισης
Την ίδια ώρα, στο θετικό απόηχο των εξαγγελιών για συνολική λύση στο ΦΠΑ ακινήτων, δηλαδή στο «πάγωμα» ακόμα και για οικοδομές με άδεια από το 2006 ως σήμερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση το πήρε πάνω της, κοινώς δεν περίμενε κάποια θετική απόκριση από τις Βρυξέλλες, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και επείγει. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ είναι κοινοτικός φόρος και ως εκ τούτου οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να έχουν το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Αντιδράσεις από τους Κοινοτικούς δεν υπάρχουν, πάντως κι έτσι εκτιμάται ότι ακόμα κι αν κινηθούν διαδικασίες, έως ότου φτάσουμε στο στάδιο των συστάσεων ή της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα έχει παρέλθει η κρίσιμη τριετία που θα ισχύσει το «πάγωμα» του ΦΠΑ.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/kybernisi-pano-tis-anastoli-fpa-oikodomi