Ν. Γιαννακοπούλου: Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»
Το παράπονο του Αλέξη Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε σθεναρά στη Βουλή, αλλά και στην πρώτη μετά τις εκλογές συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό, τον πρώην υπουργό του κ. Παπαγγελόπουλο, μιλώντας για ρεβανσισμό εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Δεν εξήγησε βέβαια πού ακριβώς τον εντόπισε. Καλό θα ήταν να συνηθίσει πια να εξηγεί, να στοιχειοθετεί τι λέει. Η περίοδος των φτηνών συνθημάτων, των κατηγοριών έτσι για επικοινωνιακές ανάγκες πέρασε. Είναι όμως τόσο προβλέψιμος πια… Τουλάχιστον τρεις δικαστικοί έχουν κάνει σοβαρότατες καταγγελίες κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες έχουν αλλάξει τις καταθέσεις από τις οποίες και μόνο σπιλώθηκαν δέκα κορυφαίοι πολιτικοί, ο ένας δε απ΄ αυτούς μίλησε και σε τηλεοπτική εκπομπή και αναφέρθηκε σε ασφυκτικές πιέσεις και τρομοκρατία.
Τι ακριβώς ζητάει λοιπόν ο κ. Τσίπρας; Μήπως ζητάει να κουκουλωθούν όλα, να μην διερευνηθούν οι επώνυμες καταγγελίες; Μάλλον αυτό θα ήθελε και ασφαλώς προσπαθεί να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο. Γνωρίζει δε πολύ καλά ότι αν κληθούν όλοι αυτοί που πρέπει, και αυτό θα γίνει, δίπλα στον κ. Παπαγγελόπουλο ενδέχεται να βρεθούν αρκετοί ακόμα. Είναι προφανές ότι συνωμοσία από έναν μόνο δεν στήνεται. Όλοι δε καταλαβαίνουμε τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα αλλά και άλλων στελεχών της προηγούμενης Κυβέρνησης, που χαρακτηριζόταν άλλωστε από τις συνεχείς επιθέσεις, από την ακούραστη προσπάθειά τους να σπιλώνουν πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους, δημοσκόπους, κάθε έναν που έλεγε κάτι που δεν συνέφερε αυτό το περίεργο μείγμα μίας υποτίθεται αριστεράς με τον βασικό εκφραστή της ακραίας δεξιάς. Έχω την αίσθηση που πηγάζει από τα γεγονότα, ότι ενεργό ρόλο έπαιξαν πολιτικοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι, ένα σύνολο που λειτουργούσε σχεδόν παρακρατικά. Θα φανεί όμως. Θα φανούν και πιθανές ποινικές ευθύνες. Και τότε, πολλοί θα προσπαθήσουν να κρυφτούν.
Ο κ. Τσίπρας παριστάνει πως ξέχασε ότι είναι ο ίδιος και οι συνεργάτες του Υπουργοί που προσπάθησαν με περισσή ευκολία και θεσμική ανευθυνότητα να ενοχοποιήσουν και να πλήξουν, 10 κορυφαίους πολιτικούς τους αντιπάλους, μεταξύ αυτών δύο πρώην πρωθυπουργούς, στη βάση αστήρικτων κατηγοριών από κάποιους προστατευμένους μάρτυρες των οποίων οι καταθέσεις προαναγγέλλονταν μάλιστα από έντυπα. Να υποθέσουμε πως αυτό, κατά τον κ. Τσίπρα, ήταν βεγγέρα. Ήδη οι φάκελοι των επτά από τους πολιτικούς που επλήγησαν μπήκαν στο Αρχείο. Ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη. Αντίθετα ο ολοκληρωτισμός του τον οδηγεί στο να αφήνει ακόμα υπονοούμενα για αυτούς. Θα καταλάβει – αν δεν καταλαβαίνει ήδη- ότι υπάρχουν πολιτικοί που δεν θέλουν να περάσουν στην ιστορία για τους λόγους που μάλλον θα περάσει ο ίδιος. Λαϊκισμός, πολιτική ανευθυνότητα, θεσμικός ολοκληρωτισμός, δημοκρατικό έλλειμμα. Η Προανακριτική θα πρέπει να λειτουργήσει άψογα, δημοκρατικά, με την στοιχειοθέτηση κατηγοριών με βάση στοιχεία και όχι χαλκευμένες καταγγελίες. Να δείξει ότι η εποχή άλλαξε, ότι ήρθε η ώρα της κάθαρσης στην Δικαιοσύνη, ότι ήρθε η ώρα της υπεράσπισης των θεσμών, του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας. Αυτό και θα γίνει.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε με τον γνωστό εμπαθή, διχαστικό του λόγο αλλά αυτή τη φορά και με ένα παράπονο. Τον στεναχώρησε το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν παρέπεμψε και τον ίδιο μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε Προανακριτική Επιτροπή. Έχει «φαρμακωθεί» που δεν θα μπορεί τους επόμενους μήνες να εμφανίζεται ως θύμα ρεβανσισμού – των άλλων – ως αδίκως διωκόμενος και καταδιωκόμενος. Αισθάνεται, κατά πως φαίνεται, πως δεν έχει ακόμη αφορμές για την αντιπολίτευση την οποία συνηθίζει να κάνει και ψάχνει τον τρόπο να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα για να δημιουργήσει συνθήκες μετωπικής αντιπαράθεσης. Μάλλον θα ήθελε να μιμηθεί ατυχώς για άλλη μια φορά τον Α.Παπανδρέου παριστάνοντας ότι ξεχνάει ότι το κόμμα του παρέπεμψε τον Α.Παπανδρέου το 1989, μαζί με την Ν.Δ.
Εμείς εξ’ αρχής κινηθήκαμε και στο ζήτημα αυτό όπως πάντα απολύτως θεσμικά, στη βάση των υπαρχόντων στοιχείων που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, τίποτα περισσότερο – τίποτα λιγότερο. Δεν θα ανεχθούμε βέβαια τη συγκάλυψη ευθυνών ή παράνομων πράξεων από κανέναν και για τίποτα. Ας μην ανησυχεί κανείς. Αν υπάρξουν στοιχεία, ας γνωρίζουν όλοι, ότι για κανέναν δεν θα υπάρχει ασυλία.
Όσον αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο, είναι φανερό πως αισθάνεται ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Είναι αμήχανος, δεν απαντάει επί της ουσίας και επιτίθεται στους κατηγόρους του με τρόπο που επιβεβαιώνει την πολυπραγμοσύνη του, με συναντήσεις και συζητήσεις, σε θέματα που δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται ως αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης. Η όλη εμφάνισή του στην Βουλή και η αδόμητη επιχειρηματολογία του, η ανάλωση του με φλυαρία, φτηνά υπονοούμενα και κουτοπόνηρους υπαινιγμούς αναδείκνυε την δυσκολία της θέσης του. Ο καθένας βέβαια έχει το δικαίωμα της επιλογής του τρόπου που θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, θα χρειαστεί πάντως, για το σκοπό αυτό, να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια και να χρησιμοποιήσει πιο πειστικά επιχειρήματα από αυτά που μέχρι στιγμής χρησιμοποιεί.
Ό,τι και να λέει ο κ. Α. Τσίπρας, η Βουλή έπραξε το δημοκρατικό της καθήκον και κίνησε διαδικασία διερεύνησης της αλήθειας. Η πρόκληση βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής τώρα. Νομίζω ότι σύντομα πολλά χαμόγελα θα παγώσουν…