Άμεση ανταπόκριση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας στο αίτημα της Εύας Καϊλή για ενίσχυση των Ελλήνων αγροτών με αύξηση προκαταβολών σε 70% και 85%

Άμεση ανταπόκριση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χόγκαν στο αίτημά της Εύας Καϊλή για τους Έλληνες Αγρότες. Κινητοποιήθηκαν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διορθώσουν την ολιγωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ώστε να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις ενισχύσεις που δικαιούνταν. Με προσωπική επιστολή του στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, ο Επίτροπος Χόγκαν επανέρχεται ενημερώνοντας την για τα όσα κατάφεραν να διασφαλίσουν από την πλευρά τους, μετά την παρέμβαση της,  ώστε να μη χαθεί χρόνος. Έτσι λοιπόν, με κινητοποίηση της Επιτροπής τα μέτρα που ελήφθησαν άμεσα, είναι  η αύξηση του ποσοστού των προκαταβολών στο 70% για τις άμεσες ενισχύσεις,  και 85%  για τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης (βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία), οι οποίες θα είναι διαθέσιμες ήδη στα μέσα Οκτωβρίου. Ο Επίτροπος αναφέρει ότι θα διατεθεί επιπλέον, γη στους κτηνοτρόφους για βοσκή ζώων, που είναι σε αγρανάπαυση και συνεπώς δεν θα διατίθεντο για γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση για αυτή τη χρονιά, αλλά θα επιτραπεί κατ’ εξαίρεση για τους πληγέντες κτηνοτρόφους.
Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην Επιτροπή ζητώντας ενισχύσεις για τους αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά αμπελώνες, δενδρώδεις, αροτραίες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην κτηνοτροφική δραστηριότητα. Ο Επίτροπος στην πρώτη του απάντηση είχε τονίσει τις ευθύνες της προηγούμενης Ελληνικής κυβέρνησης που και ο ίδιος αναγνώρισε πως αδικούσε τους Έλληνες Αγρότες από την πρόσβαση τους σε όσα δικαιούνταν.
Η Εύα Καϊλή δήλωσε σχετικά “Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε ότι η σειρά συντονισμένων ενεργειών μας για την προστασία των Ελλήνων αγροτών, αποδίδει καρπούς. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω την εποχή της ανικανότητας και να διασφαλιστεί συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι Έλληνες παραγωγοί βλέπουν πλέον με πράξεις, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά τους και αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την χώρα μας”. 
 
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης και η Επιστολή του Επιτρόπου Γεωργίας:
 
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-002451/2019
προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού
Eva Kaili (S&D)
Θέμα:   Ενισχύσεις για τους αγρότες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν πολλές περιοχές της Ελλάδας, κατέστρεψαν ολοκληρωτικά αμπελώνες, δενδρώδεις, αροτραίες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, οι αγρότες της χώρας αντιμετωπίζουν μείωση εισοδημάτων, εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, του κόστους παραγωγής (ρεύμα, πετρέλαιο, αγροχημικά εφόδια), της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της αστάθειας των χρηματιστηριακών τιμών και των εμπορικών πολέμων.
Είναι σαφές, λοιπόν, γιατί ο αγροτικός τομέας χαρακτηρίζεται από την αρχή της ιδιαιτερότητας, έχοντας έντονη εξάρτηση από τις κλιματικές μεταβολές, από γεωγραφικούς περιορισμούς και από τις συστημικές ανισορροπίες μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, παράγοντες που προκαλούν μεγάλη αστάθεια των τιμών και των εισοδημάτων.
Επειδή, παράλληλα, οι αγρότες είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας για τους καταναλωτές, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αναζωογόνηση της υπαίθρου, αλλά και πληθώρας δραστηριοτήτων που δεν παράγουν εμπορικό κέρδος, ερωτάται η Επιτροπή:
1) Υπάρχει δυνατότητα να χορηγηθούν ενισχύσεις από το αποθεματικό κρίσεων που τέθηκε σε ισχύ το 2015, ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσεις που επηρεάζουν την παραγωγή ή τη διανομή;
2) Πώς κρίνει η Επιτροπή την ενσωμάτωση εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, όπως η ιδιωτική ασφάλιση και τα αμοιβαία κεφάλαια;
3) Θα ενισχυθούν οι πολιτικές αντιστάθμισης εισοδημάτων με θεσμικά εργαλεία της ΚΑΠ, που θα λειτουργούν σαν δίχτυ ασφαλείας για τις απώλειες εισοδημάτων των αγροτών;
 
Dear Honourable Member
 
In my reply to your recent parliamentary question concerning the impact of adverse
weather conditions in Greece and elsewhere, l indicated the possibilities available to
Member States through the use of their Rural Development Programmes for the adoption of risk management tools. 1 also advised you that the Commission was considering whether or not to approve the authorisation of advances on direct payments and rural development payments.
I am pleased to inform you that, in the last week, the European Commission has adopted two decisions which reflect our commitment to support farmers faced with the drought conditions afflicting much of Europe, including Greece.
Firstly, farmers will be able to receive a higher percentage of their direct and rural
development payments in advance. Up to 70 per cent of their direct payments and 85 percent of rural development payments will be available as of mid-October to improve their cash flow situation.
Secondly, to be able to feed their animals, they will be granted greater flexibility to use
land that would normally not be used for production. Derogations from certain
greening” requirements will be allowed. These derogations will apply to crop
diversification and ecological focus area rules on land lying fallow.
The measures are available to (hose Member States which request them. As Greece is one of those MS which has applied to make advance payments, they will be able to do so from mid-October. In view of the impact of the weather events on Greek farmers, I hope that you will agree that the authorisation by the Commission of advance payments will contribute to an improved cashflow situation for those farmers.