Ημικρανία: Μια ασθένεια που είναι αφόρητη – Πώς αντιμετωπίζεται

Παρόλο που υποφέρουν πολλοί και συχνά ακούμε στο περιβάλλον μας άτομα να διαμαρτύρονται εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ελάχιστοι είναι εκείνοι – σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου μόνο το 10% του πληθυσμού – που ζητάνε βοήθεια και ακόμα πιο σπάνια συμμορφώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή.

Σε ορισμένους ο πόνος έρχεται αιφνιδιαστικά. Για άλλους, προηγείται η αύρα – πρόδρομα συμπτώματα όπως προβλήματα στην όραση (λάμψεις, σκοτείνιασμα κ.ο.κ.), μούδιασμα στα άκρα ή στο πρόσωπο, δυσκολία στη σκέψη… Η ημικρανική κρίση είναι σε κάθε περίπτωση αφόρητη για όλους.

Ο πόνος είναι τόσο οξύς και έντονος – κατά κανόνα εστιάζει σε μία μεριά του κεφαλιού – που καθηλώνει τον ασθενή. Μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως και ημέρες, με τη ναυτία και τους εμετούς να τους εξαντλούν.

Κάπως έτσι, αρκετοί αποσύρονται, σε ένα σκοτεινό μέρος όπου δεν θα τους ενοχλεί το φως, περιμένοντας να περάσει ο πόνος. Οι έντονες μυρωδιές, οι ήχοι ακόμη και απλές καθημερινές εργασίες φαντάζουν αφόρητα. Η κόπωση, η ανάγκη για ύπνο, η μειωμένη πνευματική απόδοση είναι τα συμπτώματα της επόμενης ημέρας.

Και δυστυχώς δεν πρόκειται για μια σπάνια πάθηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία (12 Σεπτεμβρίου), ένας στους επτά ανθρώπους βιώνουν ημικρανικές κρίσεις.

Προβλήματα

Το αποτύπωμα τους δε, είναι τέτοιο που συχνά προκαλεί αρρυθμίες στην εργασιακή, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή. Οπως προκύπτει από τα ίδια δεδομένα, το15% των ασθενών έχουν αντιμετωπίσει εργασιακά προβλήματα λόγω της πάθησής τους, τα οποία ποικίλουν από ανάγκη για μείωση των ωρών εργασίας ως και απώλεια εργασίας λόγω παραίτησης ή και απόλυσης.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που  πάσχουν από χρόνια ημικρανία (εκδηλώνουν πάνω από τις μισές ημέρες του μήνα συμπτώματα ημικρανίας) ανέρχεται στο 30% περίπου.

Πρόκειται δε, για μια κατάσταση που απασχολεί άτομα κάθε ηλικίας άντρες και γυναίκες με μεγαλύτερο ποσοστό να έχουν οι γυναίκες ακόμα και παιδιά καμιά φορά. Ειδικά στα νεαρά κορίτσια τις ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Ομως παρόλο που υποφέρουν πολλοί και συχνά ακούμε στο περιβάλλον μας άτομα να διαμαρτύρονται εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ελάχιστοι είναι εκείνοι – σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου μόνο το 10% του πληθυσμού – που ζητάνε βοήθεια και ακόμα πιο σπάνια συμμορφώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή. Η αιτία κρύβεται στο γεγονός ότι η αγωγή δεν φέρνει πάντα την ανακούφιση που επιζητούν οι ασθενείς, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί στην αναζήτηση νέων φαρμακευτικών «όπλων», εστιάζοντας τη προσοχή τους στα μικρά χημικά μόρια. Μάλιστα, στόχος είναι τόσο η αντιμετώπιση του πόνου όσο και η πρόληψη των κρίσεων.

«Τα νέα αυτά μόρια έδειξαν αποτελεσματικότητα στις μελέτες σε σχέση με το εικονικό φάρμακο με στατιστικά σημαντική μείωση των ημερών με ημικρανία τον μήνα. Αυτή η μείωση αφορούσε και ασθενείς που είτε δεν λάμβαναν είτε ήδη λάμβαναν μια προληπτική αγωγή για την ημικρανία», σημείωσε στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης, νευρολόγος, διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Παράλληλα, διεξάγονται κλινικές μελέτες σε μονοκλωνικά αντισώματα που φαίνεται ότι εξουδετερώνουν μια χημική ουσία του οργανισμού που ονομάζεται CGRP και παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία κρίσεων ημικρανίας.

Τι τις πυροδοτεί

Σύμφωνα με τους ειδικούς της διάσημης «Mayo Clinic» με έδρα τη Μινεσότα, η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη και η  εμμηνόπαυση, φαίνεται να πυροδοτούν ημικρανίες σε πολλές γυναίκες.

Επιπλέον τα αντισυλληπτικά και η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις ημικρανίες. «Ορισμένες γυναίκες, ωστόσο, διαπιστώνουν ότι οι ημικρανίες τους εμφανίζονται λιγότερο συχνά κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων», σημειώνουν οι ίδιοι.

Ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι επίσης η καφεΐνη, το κρασί, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αλμυρά σνακ, τα ώριμα τυριά αλλά και συντηρητικά τροφίμων (π.χ. ασπαρτάμη και γλουταμινικό νάτριο). Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται επίσης η έντονη φυσική άσκηση, οι καιρικές αλλαγές αλλά και οι αλλαγές στη ρουτίνα ύπνου. Τέλος το έντονο φως ή ο θόρυβος μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα κρίση ημικρανίας.

Ενημέρωση κοινού

Ο Σύλλογος με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ημικρανία πραγματοποιεί σήμερα ενημέρωση κοινού με περίπτερο σε Πλατεία Συντάγματος – Αθήνα και Πλατεία Αριστοτέλους – Θεσσαλονίκη και ώρες 10:00 – 14:00 όπου θα παρευρίσκονται και ειδικοί γιατροί για να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις του κοινού.

Πηγή:
https://www.tanea.gr