Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Το μέλλον της ΕΕ βρίσκεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα
“Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έχει μέλλον, οφείλει να αναθεωρήσει τον ιστορικό ρόλο της, να καθορίσει μία ενιαία γεωστρατηγική και να ξαναπιάσει το νήμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας”.
Τη θέση αυτή διατύπωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης κατά την ομιλία του με τίτλο “Ευρωπαϊκή Ένωση: Μία αλλήθωρη Ένωση” σε διεθνές συνέδριο στην Τουρκία.
Το συνέδριο, που διοργάνωσε το τουρκικό Usak Univercity, είχε ως βασικό θέμα “Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Σ’ αυτό συμμετείχαν 150 ερευνητές από την Τουρκία και από άλλες επτά χώρες.
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης έκανε την κεντρική εναρκτήρια ομιλία στην οποία, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: “Πέρα από τις βαθαίνουσες χωρικές (περιφερειακές) και κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες κατέστησαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες πιο ευάλωτες στην εμμένουσα ή έστω επανερχόμενη διεθνή οικονομική ύφεση, υπάρχει και ένα επιπρόσθετο, νέο χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο καθιστά ακόμη πιο επισφαλή την ολοκλήρωσή της: η έλλειψη συγκεκριμένου, κοινοτικού γεωστρατηγικού προσανατολισμού. Την ίδια στιγμή που η νομενκλατούρα των Βρυξελλών επιβάλει τις αντιδραστικές συμφωνίες CETA και TTIP προς ολοκλήρωση του νεοφιλελεύθερου ευρωατλαντικού χώρου, σημαντικές χώρες- μέλη της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης- μεταξύ αυτών και η Γερμανία- “αλληθωρίζουν” εμπορικά και κυρίως επενδυτικά προς την Κίνα. Είναι χαρακτηριστική η σχετική διατύπωση προέδρου μεγάλου κινεζικού fund:…βεβαίως, είναι και η Ευρώπη η οποία, όμως, πρέπει να αποφασίσει με ποιόν θα πάει…”