Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Όχι μία Έκθεση στην Πόλη αλλά όλη η Πόλη μία Έκθεση
Την εναλλακτική πρόταση για “διάχυση” των εκθεσιακών δραστηριοτήτων της ΔΕΘ σε χώρους και εμβληματικά κτίρια ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος διατύπωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus FM. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης “Υψίπολις” επισήμανε ότι στόχος μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα βοηθήσουν να “ανασάνει” η Θεσσαλονίκη με χώρους πρασίνου και συλλογικής δράσης και όχι η επιβάρυνσή της με νέα κτίρια και σταθερές κατασκευές.
“Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει το ανάποδο από αυτό που προτείνεται μέσω του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μόνιμων κτιρίων, όπως ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος ή χώρου για εμπορική χρήση στην “καρδιά” της Θεσσαλονίκης ” υπογράμμισε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. “Εμείς προτείνουμε μία λύση η οποία διατηρεί την εκθεσιακή δραστηριότητα μέσα στην πόλη, μία λύση την οποία τιτλοφορούμε “Όχι μία Έκθεση στην Πόλη αλλά όλη η Πόλη μία Έκθεση” που επιτρέπει τη διατήρηση του πρασίνου και των χώρων δράσης των πολιτών ενώ δεν επιβαρύνει περαιτέρω την κυκλοφορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. “
Για τη ΔΚΘ “Υψίπολις” η λύση αυτή σημαίνει τη δικτύωση συμβολικών, κατάλληλων κτιρίων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος τα οποία με την απαραίτητη προσαρμογή τους μπορούν να φιλοξενήσουν περιφερειακές αλλά και μεγάλες εκθέσεις. Ταυτόχρονα όμως διατηρεί- εκτός από εκείνα τα κτίρια που έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό- τα 3/4 της έκτασης της ΔΕΘ ως χώρο πρασίνου περιβαλλοντικής αλλά και μία συλλογικής ταυτότητας, όπου ο πολίτης θα μπορεί να παρεμβαίνει με ουσιαστικές δραστηριότητες.
Παράλληλα ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης ανέφερε την ανάγκη συνεργασίας αρμοδίων φορέων για την ανάπτυξη ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου αποδόμησης συγκεκριμένων περιοχών της Θεσσαλονίκης με στόχο να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι “πράσινοι και συλλογικοί χώροι”.
“Χρειάζεται τόλμη. Πρέπει να μιλήσουμε ρηξικέλευθα. Η πόλη πρέπει να αναπνεύσει, να αποφορτισθεί από το απέραντο μπετόν, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να επανέλθει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της στο μέλλον για την προώθηση μίας περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμης ανάπτυξης” είπε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
Ο ίδιος ανέπτυξε το πρόγραμμα της ΔΚΘ “Υψίπολις” εστιάζοντας στις 6+1 βασικές κατευθύνσεις, το οποίο προσφάτως δημοσιοποιήθηκε ολοκληρωμένο στην ιστοσελίδα της Κίνησης, https://ipsipolis.gr/manifesto/. Πιο εξειδικευμένα αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης των logistics, όχι μόνο στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, αλλά και της ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, στη διασύνδεση του τουρισμού με την αγορά της Θεσσαλονίκης, στην προώθηση της δημιουργικής οικονομίας που ενσωματώνει στην παραγωγή της δραστηριότητες οι οποίες αφορούν στον πολιτισμό, την ιστορία και τις συλλογικές μνήμες και τέλος στην ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας που μπορεί να αξιοποιήσει, παραγωγικά και επενδυτικά, ό,τι έχει σχέση με τον θαλάσσιο πλούτο.
“Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιες προοπτικές και έναν ιστορικό ρόλο στον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί. Αυτό που λείπει είναι η ύπαρξη προσανατολισμού” τόνισε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. “Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζική αλλαγή προσώπων, νοοτροπιών, προτάσεων, οραμάτων. Χρειάζεται συγκεκριμένος προγραμματικός λόγος από όλους τους υποψηφίους για τη δημοτική αρχή για το τι πρέπει και τι θέλουμε να κάνουμε”.