Η Πολιτική Παρακαταθήκη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

«Νομίζω επιπρόσθετα , πως το ενδιαφέρον για τα σχετικά λεγόμενα ειδικά του Παπαδιαμάντη αυξάνει συνεχώς επειδή ο λαός στις μέρες μας, που με την οικονομική κρίση υποφέρει κι έχει μπει ξανά για τα καλά στο περιθώριο, χρειάζεται ένεκα και της παρατεταμένης παρακμής όλων των αξιών, πραγματικά αδέκαστους φωτοδότες για να βρει το δρόμο του», γράφει ο συγγραφέας Γιώργος Σανιδάς στο βιβλίο του «Παπαδιαμάντη Πολιτική Παρακαταθήκη και άλλα κείμενα» .

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο ασυμβίβαστος

« Ο Παπαδιαμάντης θεωρείται ως ο μεγαλύτερος (και) πολιτικός συγγραφέας του καιρού του, όπως επεσήμανε ο Σαράντος Καργάκος στο έργο του «η πολτική σκέψη του Παπαδιαμάντη».  Έγραψε άλλωστε το αξεπέραστο πολιτικό ψυχογράφημα ‘’οι Χαλασοχώρηδες’’ και μάλιστα μετά τις εκλογές της 3ης Μαΐου του 1892. Ύστερα από ένα χρόνο ο Χαρίλαος Τρικούπης υπό το βάρος του τεράστιου δημόσιου χρέους, αναφώνησε στη Βουλή το μνημειώδες «δυστυχώς επτωχεύσαμεν!», γεγονός που πιθανόν να είχε αποφευχθεί αν οι πολιτικοί έπαιρναν σοβαρά και διόρθωναν στο πολιτικό σύστημα τα όσα καυτηρίαζε ο κυρ- Αλέξανδρος μέσω της λογοτεχνίας. Κάτι τέτοιο φυσικά ποτέ, πουθενά και για το έργο κανενός λογοτέχνη δεν έγινε…»

Ποιος όμως ήταν εκτός από λογοτέχνης, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης;

Ο συντοπίτης του Γιώργος Σανιδάς που έχει ήδη γράψει τρία ακόμη βιβλία γι αυτόν (Αν ξυπνούσε ο κυρ-Αλέξανδρος, Χριστούγεννα με τον Παπαδιαμάντη, η βιογραφία) απαντά :

«Ένας άνθρωπος πέρα απ την αδιαμφισβήτητη ικανότητά του στην τέχνη του λόγου, ήταν καυστικότατος και ειλικρινής σε ό,τι τον ενοχλούσε κρίνοντας πρωτίστως έντονα και αυστηρά, τον ίδιο του τον εαυτό. Ένας σεμνός μα περήφανος άνθρωπος που δεν εντάχθηκε ποτέ του στο σύστημα, δεν συμβιβάστηκε σε καμιά στιγμή της ζωής του για κάποια θεσούλα, προαγωγή, χάρη, ούτε αποδέχτηκε τιμές και δόξες και στάθηκε απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας ακόμη και της θρησκευτικής. Εν ολίγοις , ένας φωτισμένος άνθρωπος του λαού με ελεύθερη βούληση, σοφία, και ανεξάντλητο χιούμορ που δε δίστασε να πει τα πράγματα με τα όνομά τους. Κατά τον Κώστα Βάρναλη «η ψυχή του κ η ψυχή των ηρώων του είναι η ψυχή του ελληνικού λαού στην πιο εξαγνισμένη της υπόσταση» («Αισθητικά-Κριτικά-Σολωμικά»), αυτό νομίζω πως τα λέει όλα κι έχει ιδιαίτερη σημασία εδώ το ποιος το λέει…  

Παρουσίαση του βιβλίου Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Το βιβλίο του Γιώργου Σανιδά παρουσιάζεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 19.30 στο Café Θέατρο (πάνω από το Βασιλικό Θέατρο)

Για το βιβλίο μιλούν:


Ο Στέλιος Παπαθανασίου (διδάκτορας Φιλοσοφικής- Θεολογικής, φιλόλογος, κοινωνιολόγος, συγγραφέας)
καθώς και ο Τριαντάφυλλος Σερμέτης (εκπαιδευτικός θεολόγος-φιλόλoγος, υποψ. διδάκτορας Φιλοσοφικής, ποιητής, συγγραφέας).

Αποσπάσματα θα διαβάσει η κα Εύα Παυλίδου (ποιήτρια, συγγραφέας, Πρόεδρος στο ”Ράφι της Αγάπης”).