Η ευθύνη προστασίας της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να μπαίνει στο «ψυγείο»

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

«Η ανάγκη υπογειοποίησης δικτύων της ΔΕΗ σε περιοχές που λόγω οικιστικής ανάπτυξης, έχουν βρεθεί δίπλα σε γειτονιές, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλους χώροι συνάθροισης, εκπέμποντας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, αντί να μπαίνει στην αναμονή. Η ευθύνη προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορεί να μπαίνει στο “ψυγείο”.»

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης , που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς του υπουργούς α) Περιβάλλοντος και Ενέργειας και β) Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Καλαφάτης, σημειώνει πως από τις περιοχές της Πυλαίας, της Τούμπας και της Τριανδρίας έως τα Μετέωρα, τον Εύοσμο, το Κορδελιό και πολλά άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης, η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη για τις πολύ πιθανές επιπτώσεις που υφίστανται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην οποία καθημερινά εκτίθενται, όπως και από την επιβλαβή επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων εναλλασσόμενου ρεύματος.

Και ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς, ενημέρωση για την ύπαρξη ή μη, σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και άμεσες ενέργειες για την απομάκρυνση πυλώνων που αποτελούν εστίες κινδύνου για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Α.Π.: 6252 / 25-5-2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. Περιβάλλοντος και Ενέργειας 2. Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων πολλών περιοχών της Θεσσαλονίκης οι πυλώνες και οι εναέριοι αγωγοί μεταφοράς ρεύματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης»

Οξύτατες αντιδράσεις από κατοίκους πολλών περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης προκαλεί η παρουσία πυλώνων της Δ.Ε.Η που υποστηρίζουν γραμμές μεταφοράς υψηλής και υπερυψηλής τάσης εντός και άνωθεν του πυκνού οικιστικού ιστού και θέτουν σε σοβαρή επικινδυνότητα την υγεία των πολιτών.

Οι πολυάριθμοι υποσταθμοί της Δ.Ε.Η, καθώς είναι διάσπαρτοι στην πόλη, με υπαίθριες εγκαταστάσεις μετασχηματιστών μεγάλης επιφάνειας και η μη υπογειοποίηση των εναέριων αγωγών που μεταφέρουν ρεύμα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, συνθέτουν ένα πλαίσιο πολύ επιβαρυντικό για την ποιότητα ζωής και την προστασία της υγείας των παρακείμενων, και όχι μόνον, κατοίκων αυτών των περιοχών, καθώς, τα καλώδια περνούν συνήθως πάνω από ευαίσθητες περιοχές σε χαμηλό ύψος, όπως νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, πάρκα και αθλητικές εγκαταστάσεις, πλατείες και εκκλησίες.

Από τις περιοχές της Πυλαίας, της Τούμπας και της Τριανδρίας έως και τα Μετέωρα, τον Εύοσμο, το Κορδελιό και πολλά άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης, η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη για τις πολύ πιθανές επιπτώσεις που υφίστανται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην οποία καθημερινά εκτίθενται, όπως και από την επιβλαβή επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων εναλλασσόμενου ρεύματος.

Πολλοί δήμοι και ενώσεις πολιτών, ήδη, έχουν κρούσει τον κώδωνα του υψηλού κινδύνου και έχουν ακολουθήσει μάλιστα τη δικαστική οδό για την εφαρμογή αυστηρών περιβαλλοντικών όρων και για τη διεκδίκηση των αυτονόητων ασφαλών και υγιών συνθηκών ζωής που δικαιούνται να απολαμβάνουν. Πέραν βέβαια της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, υπάρχει και η οικιστική αισθητική υποβάθμιση αυτών των περιοχών.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα για την αναγκαία απομάκρυνση των εστιών κινδύνου που αποτελούν οι πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης για την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων που ζουν στις περιοχές αυτές;

Έχει εκπονηθεί μελέτη και έχει καταστρωθεί σχέδιο ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας για τη Θεσσαλονίκη, που θα προβλέπει τον δραστικό περιορισμό της έκθεσης στην επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την εναέρια μεταφορά του ρεύματος, όπως η υπογειοποίηση των αγωγών και η μετατόπιση στύλων; Αν ναι, σε ποιο σημείο προόδου βρίσκεται;