Δημιούργημα των τραπεζών οι “στρατηγικοί” κακοπληρωτές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Για 25 δισ. δάνεια στρατηγικών κακοπληρωτών κάνουν λόγο οι τράπεζες, τονίζοντας ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα αρμόδια τμήματα προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές του δανειολήπτη. Οι τράπεζες επισημαίνουν πως οι δανειολήπτες δεν αποδέχονται τις συμφέρουσες ρυθμίσεις που τους προτείνουν, οπότε αυτές τους “βαφτίζουν” στρατηγικούς κακοπληρωτές και εκτιμούν ότι το 30% των δανειοληπτών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Παράλληλα, οι τραπεζίτες κατηγορούν τους συγκεκριμένους δανειολήπτες ότι ζημίωσαν όχι μόνον το τραπεζικό σύστημα αλλά γενικότερα την ελληνική οικονομία από τα προβλήματα που προκάλεσαν στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι αν πράγματι οι προτάσεις των τραπεζών για ρύθμιση είναι ευνοϊκές και αν όντως τις απορρίπτουν οι δανειολήπτες. Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος έχει στα χέρια του δεκάδες προτάσεις των τραπεζών που όλες, δίχως καμία εξαίρεση, δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή οι απαιτήσεις των τραπεζών είναι εξωφρενικές, δεν λαμβάνουν υπόψιν το εισόδημα του δανειολήπτη, ούτε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Αν πάρουμε τυχαία μία περίπτωση, από τις πολλές που έχει ο Σύλλογος, βλέπουμε την Τράπεζα να επικαλείται τον Κώδικα Δεοντολογίας και να καλεί τον δανειολήπτη για διακανονισμό οφειλών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δανειολήπτης χρωστάει 129.517,55 ευρώ και η Τράπεζα του ζητάει να καταβάλλει 38.855,27 ευρώ. Του διαγράφει δηλαδή 90.662,28 ευρώ. Ο εν λόγω δανειολήπτης έχει εισόδημα περίπου 1.200 ευρώ, το οποίο η Τράπεζα γνωρίζει και παρόλα αυτά του ζητάει μηνιαία δόση 6.475,87 ευρώ! Μάλιστα τον προειδοποιεί πως αν δεν το δεχτεί θα χαρακτηριστεί μη συνεργάσιμος (άρα στρατηγικός κακοπληρωτής), θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εκπλειστηριάσεως της κατοικίας του και τον προειδοποιεί ότι μπορεί να πουλήσει το δάνειο σε τρίτους (ξένα funds) μαζί φυσικά με όλα τα προσωπικά του δεδομένα. Τέλος, η τράπεζα απαιτεί σε κάθε περίπτωση ο δανειολήπτης (συνεργάσιμος ή μη) να την ενημερώνει αμέσως για κάθε αλλαγή τηλεφώνου, e-mail, ακόμη και για τη διεύθυνση της εργασίας του…

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν υπάρχει κανείς που θα δεχόταν να πληρώνει 6.000 τη στιγμή που βγάζει 1.000 ευρώ. Για τις τράπεζες αυτός είναι στρατηγικός κακοπληρωτής! Στρατηγικός κακοπληρωτής είναι αυτός που ζητάει να πληρώσει μία λογική δόση στην τράπεζα και εκείνη απαιτεί ολόκληρο το εισόδημά του, χωρίς να την ενδιαφέρει πως αυτός ο άνθρωπος θα αγοράσει τρόφιμα, θα πληρώσει λογαριασμούς κλπ. Η τράπεζα, λοιπόν, διαφημίζει ότι του διέγραψε 90 χιλιάρικα και αποκρύπτει ότι του ζητάει δόση 6.500 ευρώ… Είναι ξεκάθαρο ότι η τράπεζα είναι μη συνεργάσιμη και το μόνο που θέλει είναι να μην μπορεί να πληρώνει ο οφειλέτης προκειμένου να του αρπάξει το σπίτι.

Οι τράπεζες θα πρέπει να σταματήσουν να εξαπατούν τον κόσμο και να επιστρέψουν άμεσα στους δανειολήπτες την εισφορά του ν.128/75 που παρανόμως εισέπρατταν με την σύμπραξη όλων των κυβερνήσεων από το 1991 μέχρι σήμερα. Οι δανειολήπτες όχι μόνο9 θα απορρίπτουν τις ανήθικες προτάσεις για διακανονισμό των τραπεζών, αλλά θα καταθέτουν την αίτηση για επιστροφή των χρημάτων του 128/75, όπως έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν τα μέλη του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος.