Εισφορά ν.128/75: Αναπάντητα ερωτήματα για ένα διαρκές σκάνδαλο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όσο περνάει ο καιρός αντί να δίνονται απαντήσεις, δημιουργούνται ολοένα και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την εισφορά του ν. 128/75. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε, πριν 43 χρόνια, επιβάλλοντας μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός ήταν να πριμοδοτηθεί ο δανεισμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές της χώρας. Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει την πάσης φύσεως πριμοδότηση οποιασδήποτε επιχειρήσεως, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης, αλλά η εισφορά του ν. 128/75 ζει και βασιλεύει!

Μετά από ενέργειες του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος και του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη έγινε γνωστό ότι με τον νόμο 2065/92 φαίνεται ότι η συγκεκριμένη εισφορά ενώ παραμένει γενικό έσοδο δημοσίου, καταργείται η απόδοση της από τις τράπεζες στο κράτος! Δηλαδή, πληρώνουν όλοι οι δανειολήπτες μια εισφορά στο κράτος, την οποία όμως δεν αποδίδουν οι τράπεζες στο κράτος! Εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι έγιναν αυτά τα χρήματα, τη στιγμή μάλιστα που το υπ. Οικονομικών προσκόμισε λίστα με τα έσοδα του κράτους από την εισφορά, τη στιγμή που είχε καταργηθεί ο λογαριασμός απόδοσής της εισφοράς στο κράτος!

Τα υπολογιζόμενα χρήματα που πλήρωσαν οι δανειολήπτες την περίοδο 1991 – 2015 φτάνουν τα 10 δισεκατομμύρια, τα οποία όμως αγνοούνται… Αν όντως τα απέδωσαν οι τράπεζες στο κράτος, έστω και χωρίς λογαριασμό και κωδικό εισόδου, ας παρουσιάσει το υπ. Οικονομικών τα αποδεικτικά καταβολής των εισφορών. Αν δεν υπάρχουν τα συγκεκριμένα παραστατικά, τότε αυτό σημαίνει ότι το κράτος χάρισε 10 δισ. στις τράπεζες από τα λεφτά των φορολογουμένων, με έναν εντελώς παράνομο τρόπο και θα πρέπει να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ το 1991 είναι έκθετη, όπως και οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν, καθώς συνέχισαν να επιτρέπουν στις τράπεζες να εισπράττουν τη συγκεκριμένη εισφορά, ενώ είχε καταργηθεί ο λογαριασμός επιχορήγησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το Ν.2065/92. Ο κ. Τσακαλώτος πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα και χωρίς υπεκφυγές για το πουν πήγαν τα λεφτά. Επιπλέον, πρέπει να διευκρινιστεί ότι το κράτος από το 1991 μέχρι το 2015 που άλλαξε ο νόμος, δεν είχε κανένα δικαίωμα χρήσης αυτών των χρημάτων, οπότε αν αυτά ξοδεύτηκαν θα πρέπει να εξηγηθεί με βάση ποιανού απόφαση διατέθηκαν αυτά τα χρήματα και για ποιο σκοπό.

Οι κυβερνήσεις με τα μνημόνια επέλεξαν να χρεοκοπήσουν τους πολίτες της Ελλάδας προκειμένου να σώσουν τις τράπεζες, που διαρκώς καταβροχθίζουν δημόσιο χρήμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχασαν περιουσίες, εισοδήματα, δουλειές, αξιοπρέπεια, ακόμη και τα όνειρά τους. Έμειναν άνεργοι, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, είδαν τα εισοδήματα τους να «κουρεύονται», τα σπίτια τους να πλειστηριάζονται και τους φόρους να τους πνίγουν. Η οργή του κόσμου πλέον είναι ένα βήμα πριν ξεσπάσει. Η δημοσιοποίηση του σκανδάλου της εισφοράς του ν.128/75 σε συνδυασμό με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίαςμπορεί να ρίξει όχι μία, αλλά δέκα κυβερνήσεις.