Μεγάλες “μπίζνες” με τα κόκκινα δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Από όλα τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την ελληνική οικονομία, τόσο οι εγχώριες τράπεζες, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ότι για όλα φταίνε οι δανειολήπτες και ότι τα κόκκινα δάνεια είναι εκείνα που συγκρατούν τον τραπεζικό δανεισμό και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της νομισματικής στήριξης της κεντρικής τράπεζας. Φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την υψηλή φορολογία, τις παρανομίες των τραπεζών και το πάρτι της φοροδιαφυγής.

Από αύριο ο δανειολήπτης θα βλέπει το σπίτι του να πέφτει στα χέρια των “κορακιών” μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα βλέπει την τράπεζα να επιβραβεύει το νέο ιδιοκτήτη χορηγώντας του άμεσα στεγαστικό δάνειο ίσο με το 70% της αξίας του ακινήτου. Έτσι, ο πλειοδότης στην ουσία θα καταβάλει από δικά του χρήματα μόνο το 30% της εγγύησης που προβλέπεται και αφορά το 30% της πολύ χαμηλής τιμής εκκίνησης που ορίζει η τράπεζα! Έτσι οι τράπεζες φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ζήτηση για την αγορά κατοικίας, στην οποία λόγω της μαζικής διενέργειας πλειστηριασμών το 2018 αναμένεται να σημειωθεί τεράστια πτώση των τιμών.

Με άλλα λόγια οι τράπεζες θα δίνουν δάνεια στα funds και τα “αρπακτικά”, προκειμένου να παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκη χωρίς να ξοδεύουν τα δικά τους λεφτά!!! Μόνο έτσι φαίνεται ότι οι τράπεζες μπορούν να πιάσουν το στόχο-δέσμευση προς τον SSM να βγάλουν στο σφυρί 18.000 ακίνητα μέχρι το 2019. Δηλαδή, θα πρέπει να εκπλειστηριάζονται 1.500 ακίνητα κάθε μήνα! Πάντως, ήδη οι τιμές των ακινήτων το τελευταίο τρίμηνο έχουν πέσει, καθώς για τα νεόδμητα μειώθηκαν κατά 0,5% και για τα παλιότερα 0,7%.

Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες ετοιμάζονται να χορηγούν δάνεια στους υποψήφιους πλειοδότες των πλειστηριασμών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για συναλλαγές “κόκκινων” δανείων. Μέσω αυτής της πλατφόρμας θα γίνονται οι αγοραπωλησίες των συγκεκριμένων δανείων που φτάνουν τα 800 δις ευρώ στις τράπεζες τις Ευρωζώνης. Με αυτήν την online πλατφόρμα η ΕΚΤ βάζει στο παιχνίδι κάθε λογής fund από όλες τις γωνιές του πλανήτη που με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να αγοράζει “κόκκινα” δάνεια σε χαμηλή τιμή χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί ως αποθήκη δεδομένων για τα “κόκκινα” δάνεια, ως σύστημα συναλλαγών και ως αποθετήριο στοιχείων συναλλαγών. Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα αυτή θα ανοίξει την αγορά σε νέους επενδυτές, ακόμα και σε οι επενδυτές με χαμηλότερη ανοχή στον κίνδυνο, ενώ στη μελέτη της ΕΚΤ τονίζεται ότι η συμμετοχή του κράτους στη λειτουργία της πλατφόρμας δεν είναι αναγκαία. Πλήρη ασυδοσία και το κράτος αντελώς αμέτοχο, λοιπόν, ζητά η ΕΚΤ, προκειμένου για άλλη μια φορά να βγουν κερδισμένα τα ξένα funds και ζημιωμένοι οι δανειολήπτες…