Οι ηλ. πλειστηριασμοί δεν πλήττουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στο παρά πέντε διαπίστωσαν οι τράπεζες πως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν εξασφαλίσει τα καλά περιουσιακά τους στοιχεία και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τους μεγάλους “καρχαρίες” τίνουν να εξελιχθούν σε φάρσα πριν ακόμα ξεκινήσουν. Τελικά όπως όλα δείχνουν θα γίνουν μόνο για το θεαθήναι.

Βέβαια, όλοι αυτοί οι μεγαλοτραπεζίτες δεν μπορούν να επικαλεστούν το άλλοθι της άγνοιας, καθώς εδώ και τρία χρόνια ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Περβανάς προειδοποιούσε ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές κάνουν το “κουμάντο” τους, βγάζοντας χρήματα έξω και μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία. Μετά από τρία χρόνια το κατάλαβαν οι τράπεζες και είναι πλέον αργά. Αλλά ποιος στ’ αλήθεια ευθύνεται για αυτό; Μήπως δεν είναι οι τράπεζες αυτές που δώσαν στους κατόχους των θαλασσοδανείων, όλο το χρόνο που χρειάζονταν για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους και να μην πληρώσουν το δάνειο; Οι τράπεζες ουδεμία κίνηση έκαναν ενάντια στους στρατηγικούς κακοπληρωτές τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ κυνηγούσαν και συνεχίζουν να κυνηγάνε τους μικρούς δανειολήπτες.

Το έγκλημα έχει ενόχους και συνίσταται στη διαπλοκή τραπεζών, επιχειρηματιών και πολιτικών. Μέχρι να ανακαλυφθούν όμως οι ένοχοι, ο λαός πληρώνει τα θαλασσοδάνεια, μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων…

Η φάρσα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών χαμηλής αξίας ακινήτων των μεγαλοκαρχαριών θα εξελιχθεί σε αληθινή τραγωδία όταν θα βγαίνει στο σφυρί το σπιτάκι μιας φτωχής οικογένειας, η οποία θα πετάγεται κυριολεκτικά στο δρόμο. Τότε να δούμε τι θα λέει ο πρόεδρος των Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, ο οποίος σήμερα θεωρεί τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέσο αποκατάστασης αδικιών (!), αφού λέει ότι: “Χωρίς πλειστηριασμούς, συνεπείς πελάτες αδικούνται, στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων, υπονομεύοντας τράπεζες ,χρηματοδοτηση, οικονομία, ανάκαμψη. Ποιος ωφελείται;” ‘Οταν οι τράπεζες δεν εισπράξουν τα αναμενόμενα ποσά από τα ακίνητα των στρατηγικών κακοπληρωτών, τότε να μας απαντήσει ο κ. Καραμούζης στο ερώτημα ποιος πραγματικά ωφελείται από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Και ενώ όπως όλα δείχνουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα, όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, οι Βρυξέλλες, συνολικά οι θεσμικές αρχές, οι τράπεζες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και οι συμβολαιογράφοι συμφωνούν στην άποψη ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν πάση θυσία χωρίς ούτε ένα λεπτό επιπλέον καθυστέρηση και να τεθούν σε καθεστώς πλειστηριασμών 10.000 ακίνητα.

Η εμμονή στη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμα και μετά τη διαπίστωση ότι δεν πρόκειται να πλήξουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, φανερώνει τον αληθινό στόχο που δεν είναι άλλος από τα σπίτια των δανειοληπτών που λόγω της κρίσης αδυνατούν να εξυπηρετούν το δάνειο τους. Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή και τώρα αποκαλύπτεται. Για αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να νομοθετήσει την προστασία των ακινήτων κάτω των 300.000 ευρώ και επαφίεται στην καλή θέληση των τραπεζών… Σαν να έβαλε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα…