Δικαστές παρτάκηδες για το «πόθεν έσχες»

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Την πάρτη τους κοιτάζουν για μια ακόμα φορά οι Έλληνες δικαστές αποδεικνύοντας ότι δεν τους αφορά ο ελληνικός λαός, αλλά οι τσέπες τους. Με προσωρινή διαταγή του το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου «παγώνει» την εφαρμογή και της νέας απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, αλλά μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) για δύο συνταγματικούς λόγους, όπως υποστηρίζει.
Όπως επισημαίνεται στο σκεπτικό της προσωρινής διαταγής από τη δημοσίευση της νέας υπουργικής απόφασης δεν προκύπτει το όργανο που θα υποβάλλουν τις δηλώσεις οι δικαστικοί λειτουργοί, που σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρέπει να αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Ειδικότερα, στα στοιχεία που έλαβε υπόψη της η προσωρινή διαταγή αναφέρεται ότι «με την 2649/2017 απόφαση της Ολομελείας του Δικαστηρίου κρίθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «αα) η συγκρότηση του οργάνου, στο οποίο υποβάλλονται οι προαναφερθείσες δηλώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των δηλώσεων αυτών, αντίκειται στα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος, και ββ) ρυθμίσεις των νόμων που προβλέπουν την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων αντίκεινται σε συνταγματικές διατάξεις».

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή, το «πάγωμα» ισχύει για τις δηλώσεις των ετών 2015 και 2016 και μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της σημερινής αιτήσεως-προσφυγής που κατέθεσαν οι δικαστικές Ενώσεις.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν σήμερα (Παρασκευή) το πρωί όλες οι δικαστικές Ενώσεις εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ και ζητούσαν από τον κ. Σακελλαρίου την έκδοση προσωρινής διαταγής και την έκδοση αναστολής κατά της χθεσινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών με αριθ. 1069/19.10.2017, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις πόθεν έσχες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σακελλαρίου διατάσσει «ως κατάλληλο μέτρο την αναστολή της υποχρέωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών (εν ενεργεία και συνταξιούχων, για το χρονικό διάστημα για το οποίο οι τελευταίοι υποχρεούνται να υποβάλουν τις επίμαχες δηλώσεις) να υποβάλουν Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Δηλώσεις Οικονομικών Συμφερόντων για τα έτη 2015 και 2016, μέχρι την έκδοση αποφάσεως της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής ή τη δημοσίευση οριστικής αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθ. 1069/19.10.2017 κοινής υπουργικής αποφάσεως.

Το μέτρο αυτό καταλαμβάνει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και στην περίπτωση που αυτοί υπέχουν, ενδεχομένως, κατά νόμο, αυτοτελή υποχρέωση να υποβάλουν Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. ως έχοντες και άλλη ιδιότητα, από εκείνες τις οποίες, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, επιτρεπτώς μπορεί να αναλάβει δικαστικός λειτουργός, καθώς και τους/τις συζύγους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, είτε υπέχουν είτε όχι αυτοτελή υποχρέωση υποβολής των επίμαχων δηλώσεων, εκτός αν ο/η σύζυγος είναι πρόσωπο που υπάγεται σε μία των περιπτώσεων α΄-ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003».
Από την πλευρά τους οι δικαστικές ενώσεις χωρίς να κρύβουν την έκπληξή τους για την εξέλιξη της υπόθεσης και επισημαίνοντας ότι ανελλιπώς από τη θέσπιση του νόμου υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες, με κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η ‘Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: Διαμαρτύρονται για την προαναφερόμενη πρακτική, που δεν συνάδει με τη λειτουργία των συνταγματικών (άρθ. 26 Σ.) εξουσιών και παραβιάζει κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστής διοίκησης.

Δηλώνουν ότι «κανένας δεν θα μας υποχρεώσει να απεμπολήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας ή να αγνοήσουμε το δεδικασμένο που προκύπτει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ» και καλούν τους αρμόδιους να συμμορφωθούν προς το περιεχόμενο της παραπάνω απόφασης, προβαίνοντας σε νομότυπο ορισμό του οργάνου, προς το οποίο θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ετών 2015 και 2016, καθώς και του τύπου των δηλώσεων αυτών, παρέχοντας εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων.

Αντισυνταγματικό λοιπόν το πόθεν έσχες, αλλά μόνο για δικαστές και εισαγγελείς. Αυτοί που καθημερινά αρνούνται ελαφρά τη καρδία τη δωρεάν νομική βοήθεια σε χιλιάδες φτωχούς δανειολήπτες που προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους, επειδή τυχαίνει το λιγοστό εισόδημά τους να αυξάνεται τεκμαρτά επειδή είχαν την ατυχία να τους αφήσουν οι γονείς τους ένα σπίτι, ένα χωράφι ή ένα οικόπεδο, ή να έχουν την ατυχία να έχουν αυτοκίνητο.