Ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές κ.Τσακαλώτε;

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Στο ίδιο καζάνι έβαλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που αντικειμενικά όμως δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ο υπουργός τόνισε ότι έχει βρεθεί λύση για τις ελληνικές τράπεζες – για να αποφευχθεί δηλαδή ο έλεγχος στα ταμεία τους και δεν βγουν τα άπλυτά τους στη φόρα. Λύση, είπε ο υπουργός, που ικανοποιεί το ΔΝΤ και πιστοποιεί ότι «είναι σε καλή κατάσταση» οι ελληνικές τράπεζες και δεν θα χρειαστούν αυξημένη εποπτεία και νέα ανακεφαλαιοποίηση. Απέκλεισε όμως και κάθε σκέψη να εφαρμοστεί «μοντέλου Κύπρου», δηλαδή να μπορούν οι οφειλέτες να αγοράζουν τα δάνειά τους στις χαμηλές τιμές που θα πωλούνται στα funds, λέγοντας πως «δεν είναι λογικό», αλλά «το δίκαιο είναι» οι τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές για πληρώσουν και έτσι να εξυγιανθούν.

Δηλαδή, όλοι στο ίδιο καζάνι. Και αυτοί που έχουν, αλλά δεν πληρώνουν και αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί δεν έχουν. Με λίγα λόγια, ο υπουργός ζει σε μια άλλη χώρα ή σε μια άλλη πραγματικότητα. Και το επιβεβαιώνει ο ίδιος στη συνέχεια.
Στην επισήμανση ότι στοιχεία δείχνουν ήδη πτώση στις πωλήσεις ακόμα και σε βασικά είδη κατανάλωσης όπως στο ψωμί ή στο γάλα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν το γνωρίζει, αλλά υποστήριξε ότι δεν είναι αυτή η γενική εικόνα της οικονομίας, αντιτείνοντας ότι, αντιθέτως, παρατηρείται … αύξηση των λιανικών πωλήσεων! «Υπάρχει αύξηση στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών και προέβλεψε ανάπτυξη 2% το 2017 και μεγαλύτερη του χρόνου. «Το πρόβλημα στα επόμενα 2 χρόνια είναι ότι θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις από όσες μπορούμε να απορροφήσουμε» τόνισε.

Για τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης, παραδέχτηκε ότι τμήματα του πληθυσμού υποφέρουν, αλλά υποστήριξε πως αυτό θα αντισταθμιστεί από τα αντίμετρα και τις φοροελαφρύνσεις που ψήφισε η κυβέρνηση, ως το 2022. «Για τη μείωση του αφορολογήτου υπάρχουν ελαφρύνσεις 3,5 δισ. και έτσι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη» δήλωσε, αναγνωρίζοντας όμως και ότι κάποιος κόσμος θα πιεστεί περαιτέρω. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, ήμασταν στον πάτο» είπε αλλά πρόσθεσε ότι πάνω από 5.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν κινηθεί για να μπουν στον εξωδικαστικό.

Και όλα αυτά για ένα ανύπαρκτο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που δεν είναι οι ίδιες οι τράπεζες χρηματοδοτήσιμες. Συνεπώς δεν είναι σε θέση να κινήσουν νέους χρηματοδοτικούς πόρους ικανούς να προσφέρουν τη μόχλευση που χρειάζεται η οικονομία. Εν ολίγοις δεν προσφέρουν νέες χορηγήσεις και όλη τους η δραστηριότητα εξαντλείται στα παλαιά προβληματικά δάνεια και στο πώς θα τα διαχειριστούν.

Ουσιαστικά , οι τράπεζες έχουν μπλέξει σε αέναες δικαστικές εκκρεμότητες και δεν μπορούν να δράσουν με την απαιτούμενη ταχύτητα και αποφασιστικότητα και δεν μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική αναγέννηση, η οποία ξεκίνησε από μόνη της από τους ίδιους τους πολίτες που το πήραν απόφαση ότι έτσι έχει η κατάσταση, προσαρμόστηκαν και σκέφτονται τρόπους να παράξουν χρήματα.
Δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από τους φορολογούμενους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς όμως να έχει υπάρξει ένα απτό αποτέλεσμα, που θα ήταν να παίξουν τον ρόλο τους. Ο οποίος δεν είναι άλλος από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Έχουμε δηλαδή ένα εσωστρεφές τραπεζικό σύστημα που ασχολείται μόνο με τα δικά του προβλήματα, τα οποία προσπαθεί να επιλύσει, αλλά με τα λεφτά των άλλων.