Αντί να πανηγυρίζετε, δείτε τη φτώχεια που προκαλέσατε

ahtsioglou

Πανηγυρίζει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από αφορμή τη δημοσίευση των εκθέσεων του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων “ΗΛΙΟΣ”, για την αποτύπωση της δημοσιονομικής δαπάνης των χορηγούμενων συντάξεων για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο του 2017. Όπως επισημαίνει, η δημοσίευση πραγματοποιείται μετά την αναγκαία αναμόρφωση της μεθοδολογίας των εκθέσεων για την ορθότερη αποτύπωση της δημοσιονομικής δαπάνης των συντάξεων, βάσει των διεθνών προτύπων.

Με βάση λοιπόν την τελευταία έκθεση, τον Αύγουστο του 2017 πληρώθηκαν συνολικά 4.513.764 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.864.272 ήταν κύριες, οι 1.241.678 επικουρικές και 407.814 μερίσματα. Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.324.844.234,34 ευρώ και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ, ενώ δεν περιλαμβάνει την παροχή ΕΚΑΣ. Το πλήθος των συνταξιούχων ήταν 2.600.107 και το μέσο εισόδημα από συντάξεις ανήλθε σε 894,13.

Αντί όμως να πανηγυρίζει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα έπρεπε να έχει υπόψη του ότι οι συνεχείς ότι με τις συνεχείς περικοπές που επιβλήθηκαν με τις μνημονιακές πολιτικές που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει σε ακόμη πιο έντονο ρυθμό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πάνω από 1.1 εκ. συνταξιούχοι στο σύνολο 2.600.107, οδηγούνται σε φτωχοποίηση αφού προσπαθούν να επιβιώσουν με πολύ λιγότερα από 500 ευρώ κύρια σύνταξη το μήνα. Οι δραματικές απώλειες είναι εμφανείς στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα. Σύμφωνα με τον «ΗΛΙΟ» του Ιουλίου 2015 η μέση επικουρική ήταν 190 ευρώ ενώ με την πρόσφατη έκθεση , η μέση επικουρική κατέβηκε στα 171,34. Αντίστοιχα το μέσο μέρισμα ήταν τον Ιούλιο του 2015 134,91 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον «ΗΛΙΟ» του Δεκεμβρίου 2016, είναι 97 ευρώ. Στους μισούς συρρικνώθηκαν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που λαμβάνουν έως 120 ευρώ.

Για ποιο λόγο λοιπόν πανηγυρίζει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης; Επειδή κατάφερε να πληρώσει τις ασφυκτικά μειωμένες συντάξεις όλων αυτών που εργάστηκαν σκληρά τόσα χρόνια για να σταθεί στα πόδια αυτή η χώρα; Που πλήρωναν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες όμως εξανεμίστηκαν μιας και οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν ουσιαστικά εδώ και χρόνια να καταργήσουν τα ταμεία και να στείλουν τους ασφαλισμένους στις ασφαλιστικές εταιρείες; Αναρωτιέται μήπως το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο πανηγυρίζει, πόσοι από αυτούς τους συνταξιούχους μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους μετά από τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων και την υπερβολική αύξηση της φορολογίας σε κάθε είδους προϊόν και υπηρεσία πρώτης ανάγκης;

Αναρωτιούνται όλοι αυτοί που πανηγυρίζουν ότι πολλοί συνταξιούχοι, με αυτές τις πετσοκομμένες συντάξεις, συντηρούν τις οικογένειες των παιδιών τους και παράλληλα πληρώνουν δάνεια για να μπορέσουν να σώσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και τα αρπακτικά των distress funds;
Αντί να πανηγυρίζουν λοιπόν που κατάφεραν να πληρώσουν συντάξεις, θα έπρεπε να κοκκινίζουν από ντροπή και να δουν την καταστροφή και τη φτώχεια που έχουν προκαλέσει στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.